Media filtracyjne w filtrze wewnętrznym
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam!
W swoim 112l akwarium posiadam filtr wewnętrzny Ikola A-290. Był on wypełniony gąbka, lecz ją pociąłem i dodałem ceramiki, keramzytu i torfu. Wkłady ułożyłem od strony wlotu wody tak: gąbka (grubsza warstwa), keramzyt, ceramika, woreczek z kulkami torfowymi, gąbka(cienka warstwa). Filtr ten muszę czyścić 1-2 razy w tygodniu, ponieważ po kilku dniach przepływ filtra jest tak słaby, że deszczownia nie jest w stanie poruszać taflą wody, a co za tym idzie woda jest nienapowietrzona.
Moja pytanie brzmi następująco: czy jest sens w takim filtrze używać kilku mediów filtracyjnych, czy może jednak sama gąbka wystarczy?
Mój filtr po wakacjach zostanie wymieniony na kubełek, lecz przez ten czas muszę jeszcze jakoś wytrzymać, a nie chce kilka razy w tygodniu czyścić filtra. Dodatkowo ostatnio pojawiają mi się glony(krasnorosty, okrzemki, zielenice i glony nitkowate), a wyczytałem gdzieś, że keramzyt i ceramika pomagają w ich zwalczaniu, czy to prawda?
Będę wdzięczny za udzielenie mi rad. Pozdrawiam 
-

DiKei
●
- Ranga: Początkujący
Jaką masz obsadę ryb i rośli? Moim zdaniem nie ma sensu używania killku mediów filtracyjnych w filtrze wewn., bo uważam go tylko za wspomaganie filtracji zewn., a wtedy wystarcza gąbka.
-
Darekk
●
Akwarium 112l
Obsada ryb:
12 Neon Czerwony
1+1 Pielęgnica Ramireza
1+1 Gupik Endlera
6 Otosek
6 Kirysek Panda
2 Gurami Złote
Rośliny:
Ludwigia natans
Limnophila Sesiliflora
Ludwigia Repens
Shinnersia rivularis
Myriophylum tuberculatum
Rotala Green
Hemianthus micranthemoides
Cardamine lyrata
Rotala rotundifolia
Hydrocotyle tripartita japan
Glossostigma elatinoide
Eleocharis acicularis
Sagittaria subulata
Creeping Moss
Flame moss
Ricca fluitans
-

DiKei
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ryb nie masz zbyt dużo, ale mało wydajny filtr może być jedną z przyczyn pojawienia się glonów. Jescze raz napiszę - nie ma sensu taki filtr jako podstawowy.
-
Darekk
●
Filtr zostanie wymieniony na kubełek, lecz muszę jeszcze trochę przetrwać z tym wewnętrznym, a nie chciałbym w trakcie tego ciągle walczyć z glonami.
Tak więc zostawię w nim jedynie gąbkę i mam nadzieję, że trochę dzięki temu glony ustąpią. Już je katuję garbnikami z szyszek olchy, liści dębu oraz zielonej herbaty, a dodatkowo Carbo.
Jak na razie stać by mnie było na chiński kubełek HW, lecz chciałbym zakupić Aquael Unimax 250, bo nie jestem do końca przekonany do HW.
-

DiKei
●
Pamiętaj o regularnych podmianach wody np. 30% co tydzień i przy okazji płukanie gąbki. Powinno się też przeanalizować oświetlenie Twojego akwa., nawożenie itp., ale jest na ten temat mnóstwo wątków.
-
Darekk
●
Czyszczenie filtra byłem zmuszony robić 2 razy tygodniowo, więc przy okazji podmieniałem wodę. Wymieniałem niestety tylko 10l, ale już ostatnio zwiększyłem ilości wody przy podmiankach.
Oświetlenie mam 2x18W T8
Nawoziłem nawozami w płynie zakupionymi na allegro i nie wiem czy ta mieszanka czasem też nie zaszkodziła przy glonach. Dawałem dziennie ok. 1ml tego nawozu. Teraz zaprzestałem podawanie i teraz jedynie Carbo podaję.
-

DiKei
●
Powiązane tematy
Cześć,
czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od więks...
Hej
Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
52-200323.jpeg
Poszerzyliśmy naszą ofertę o nowe wkłady ceramiczne Neo Media. Są one dostępne w trzech odmianach: PURE, SOFT i HARD a ich cechą charakterystyczną jest opcja korekty pH i twardości wo...
Hej,
Jako, że wracam do Hobby mam pytanie bo znalazłem dużo starych rzeczy i stąd moje pytanie czy są przeterminowane, czy nadają się jeszcze do użytku, czy lepiej może nie ryzykować i kupić nowe.
T...
Hej, pytanie do użytkowników wyżej wymienionego filtra, czy to jest normalne, że nie mogę fabryczną grzałką zamontowana w filtrze uzyskać wyżej temperatury niż 28 stopni, skala na grzałce jest do 32 s...
Cześć, zastanawiałem się nad możliwościami Neo Media Soft. Czy ktoś używa tego produktu i jest w stanie go zrecenzować? Osobiście mam około 2 litrów wersji Pure w jednym kubełku i, jeśli chodzi o biol...
Witam , czy ktoś uzywa wypelnienia eheim substrat pro, zastanawia mnie czy podnosi ono twardość wody.
Dzieki
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...
Jakie Media filtracyjne polecacie do filtra ultramax 2000 , 2 kosze to będą gąbki aquaela a 3 kosze nie wiem czym najlepiej wypełnić . Zawsze stosowałem sama ceramikę , tanią . Teraz chciałbym coś poz...
Witam posiadam filtr eheim 350 T 4+
Przepływ wody 1050litrow akwarium 128l
Pytanko tam wchodzi po 2litry do każdego koszyka ale posiadam trochę więcej matrixa czy mogę go dac więcej jak wejdzie do kos...
|