Test JBL Mg/Ca pytanie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Test JBL Mg/Ca pytanie

Liczba wyświetleń: 1241·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

14 kwi 2012, 11:29 Test JBL Mg/Ca pytanie  (#1)  

Mam pytanie do osób które używały lub używają tego testu:

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/test-m ... -2769.html

W sieci można znaleźć informacje, że nadaje się także do wody słodkiej. Czy to prawda?
A jeśli nie to rozwiązanie wydaje się być proste- wystarczy ,,dosolić" wodę do testów tak żeby osiągnąć odpowiednie stężenie NaCl. Czy jest ktoś kto ma doświadczenie z tym testem i mógłby to potwierdzić?

Nie chcę wydać niepotrzebnie 50zł a taki test byłby bardzo przydatny, bo proporcje Mg/Ca/K potrafią być kłopotliwe.

EDIT- chyba jednak się nie nadaje ze względu na duże stężenia Mg/Ca w wodzie morskiej np. ponad 1000 ppm Mg, czyli zakres pomiaru jest całkowicie rozbieżny ;/.
Pozdrawiam
Adam

Obrazek

Scob
Ranga: Aktywny użytkownik

24 lip 2012, 22:31   (#2)  

Witam

Kup test Salifert Ca - dokladny test metoda miareczkowa

A Mg wyliczysz za pomoca kalkulatora

http://star-fish.com.pl/sklep/salifert-ca-p-150.html?cPath=56_57

Test ten nadaje sie do wody slodkiej i slonej , natomiast test Salifert Mg tylko do wody slonej

Pozdrawiaam Arkady2010

Arkady2010
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5484
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76140
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1507
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
YouTube

TESTY JBL vs Acqua Lab vs Hanna

MariuszH w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6741
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski. Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki: test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04 ACQUA 0,8 odczyt hank...
JPEG_20220204_183547_73033669761937708.jpg

Test Zoolek K

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3921
Witam, wyśle ktoś fotkę instrukcji testu Zoolek K na wysokie poziomy, bo nie pamiętam czy leje się 5ml wody z akwa i 5ml wody Ro, czy po 2,5ml. ulotka mi niestety zagineła

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3043
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Test PH zoolek

Saymek w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2953
Cześć, mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek. Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2767
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1545
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2129
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

Statystyki

Ten temat przegląda 498 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 498 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.