Proszę o pomoc w identyfikacji - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Proszę o pomoc w identyfikacji

Liczba wyświetleń: 1064·Odpowiedzi: 2
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Shadowsong Warszawa
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji roślin.

1. Podobno jest to Microsorum sp. Japan, jednak nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć rośliny, aby się upewnić.
Obrazek

2. Coś przyjechało na Taiwan Moss i nie mam pojęcia co to może być?
Obrazek

Shadowsong
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

abstract middle of nowhere

13 kwi 2012, 12:19   (#2)  

Druga to wg mnie Riccia fluitans
Pierwsza - nie wiem
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia
czuj duch, Paweł

abstract
Ranga: Stały bywalec

Miasto: middle of nowhere

Shadowsong Warszawa

13 kwi 2012, 12:51   (#3)  

Myślałam, że Riccia pływa i jest drobniejsza. Dlatego przypuszczam, że jest nią to zaglonione maleństwo. (grubość "gałązek" to ok. 0,5mm). Niezidentyfikowana opada na dno i jest wyraźnie większa od powyższej. (grubość ok. 2mm)
Obrazek

Shadowsong
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Echinodorus magdalensis - pomoc

Sztajer89 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4041
Witam, Na wstępie przepraszam, za umieszczenie tego typu pytania w tym miejscu,jednakże jest to jedyne miejsce na Forum w którym mogę założyć Post ( w pozostałych a dokładnie w Pielęgnacje - rośliny ...

Ogólna poprawa w akwarium - pomoc

inax w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3247
Witam, chciałbym Was podpytać co mogę poprawić w swoim akwarium. Mam je od listopada, wcześniej przez rok miałem małe 25l. Mam od dłuższego czasu inwazje małych ślimaczków, ustała na jakieś dwa tygod...

Pomoc w wyborze długich nożyczek do akwarium

MixEEr w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3159
Czołem, w związku z tym, że nad akwarium mam 6 rodzajów filodendronów, które już znacznie się rozrosły :) mam problem z dostaniem się do dna akwarium nie łamiąc kwiatów, jakie polecacie długie nożyczk...

Jak pomóc roślinom w moim akwarium?

Eilip999 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 9263
Dwa miesiące temu założyłem akwarium. Nie miał to być roślinniak, ale jakieś rośliny chciałem mieć. I tu zaczęły się problemy. Akwarium 54l Światło 10w LED w pokrywie aquael Filtr fzn 2 Temperatura 2...

Restert na ziemi ogrodowej - prośba o pomoc

tomek9923 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2189
Witam, jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum, więc jeżeli coś opisuje nie tak to bardzo proszę o poprawienie mnie. Hoduje Paletki od około 9 lat i ponad dwa lata temu postanowiłem połączyć je ...

Rotala green obumiera prośba o pomoc

loolekk w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2791
Witam Mam problem z rotalą green która od startu akwarium rosła najszybciej, mianowicie liscie zaczynają ciemnieć i rozpadają się, najlepiej zobrazuje to zdjęcie sadzonki, która rośnie najbliżej wlotu...

Prośba o pomoc w określeniu gatunków i pielęgnacji roślin

rbeczarska w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1654
Witam, wczoraj założyłam akwarium 25l, proszę o pomoc związaną z prawidłową pielęgnacją takiego akwarium, żeby nie mieć problemów z glonami. Przeczytałam kilka artykułów na ten temat, jednak nadal mam...

Restart 112l pomoc w aranżacji

dhanyy w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1521
Na sobotę zaplanowałem start nowego akwarium, a jako że brak u mnie wyobraźni na temat tworzenia aranżacji zwracam się z prośba o pomoc w ułożeniu roślin. Rośliny jakie mam w sporych ilościach są wymi...

Dziurki w liściach - proszę o pomoc

k0zz w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5213
Cześć, Pojawiły mi się dziurki w dwóch listkach - załączam zdjęcie. Czy to brak K ? Czy testy na K firmy Zoolek podają dobre wyniki ? Świecę 4 x 39W. Nawożę EasyLife'em - No3 = 10, Po4 = 0,5 Fe=0,1...

Proszę o poradę odnosnie roślin i akwarium

k0zz w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2924
Cześć, Zwracam się do was z prośbą o kilka wskazówek odnośnie mojego akwarium. Akwarium zająłem się na początku marca, aktualne akwarium jest 3 tygodnie po restarcie. Restart spowodowany zmianą aranż...

Statystyki

Ten temat przegląda 396 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 396 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.