Torfkanone - Alternatywa dla filtra RO ?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
A więc do rzeczy:
Przeglądam sobie sobie internet w poszukiwaniu idealnego sposobu na miękką wodę w Biotopowym i strzał w 10: tzw. Torfkanone.Taka armatka z torfem w środku.
http://www.remowiechert.de/torfkanone.html
Kluczowe jest tu chyba to,że woda się sączy powoli przez taki układ,bo w filtrze miałem torf i nie zauważyłem nigdy tak drastycznych zmian (za duży przepływ?)
Zastosuje niedługo, dam znać za jakiś czas jak działa. W wersji próbnej tj. w małej 2 litrowej butelce ( taka jakby kroplówka) zbiło KH z 10 do 5
Podobno zachodni sąsiedzi stosują z powodzeniem to rozwiązanie, ja pierwsze o tym słyszę.
Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam.
-

kostek2
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gdynia
-

bachus85
●
- Ranga: Początkujący
tttttttttttaaaaaaaaaaaaa z pewnością jest to rewolucja w akwarystyce.. 
240L Zieleniak
-

Akwamaniak01
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Lublin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli ktoś planuje jednorazowo zmiękczyć naturalnie wodę, np. do rozmnożenia tzw. problemowych ryb,to polecam z czystym sumieniem. Warunek: Powolny przepływ wody przez torf, szczególnie "kompaktowej" wersji z butelki. Różne efekty uzyskuje się stosując torfy z różnych źródeł.Pozdrawiam 
-

kostek2
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gdynia
Większość zaangażowanych w swoje hobby apistomaniaków stosuje tzw armatki torfowe.
-

Piopio21
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
testowałem to kiedy miałem zajawkę na apisto, jak najbardziej polecam. Tylko z moich doświadczeń lepsza jest rura dłuższa a o mniejszej średnicy. Przed wata warto tez zasypać zwykły żwir żeby torf nie blokował przepływu.
Ale jest takie, ze trzeba jednak rozcieńczać wodą czystą bo z armaty jest za brązowa 
-

Qubson
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Podhale
Powiązane tematy
Witam.
Jak w tytule.
Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ?
Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
Drodzy koledzy, drogie koleżanki.
Czynię przymiarki do rozbudowy mojego filtra RO.
Aktualnie jest sedymentacja - węgiel - membrana 75GPD - demi.
Chciałbym zmniejszyć odpad (aktualnie jest 1:5/1:6 w...
Cześć! W sieci można znaleźć wiele różnego rodzaju gotowych projektów na dozowniki nawozów, jednak w mojej ocenie albo są one niedokończone mało praktyczne. Zrobiłem swój projekt, który może komuś się...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
Witam,
zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj.
https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html
???
Ktoś tego próbował? Na wyjś...
Witam
Dzisiaj odebrałem z paczkomatu filtr RO o wydajności 100 galonów. I mam takie pytanie. Na temat przechowywania wody ro a bardziej mówiąc jej magazynowanie. No bo wody z kranu takiej do picia ni...
nawozy-vimi.jpg
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.
W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Jakiś czas temu potrzebowałem "chemii" do zastosowań domowych, więc zacząłem szukać możliwości w moich okolicach.
No i znalazłem: https://warchem.pl/
Polecam!
PS
Można też zamawiać z wysyłk...
|
|