witam,nie mogę sobie poradzić z uzupełnieniem Fe w zbiorniku.Leję[tak mi się bynajmniej wydaje] duże dawki a test kropelkowy jbl pokazuje okolice 0.Zaraz pewnie padnie stwierdzenie,że test do kitu,ale gdy kupiłem jakiś rok tem combiset jbl test żelazowy pokazywał 0,kupiłem niedawno uzupełnienie Fe znów 0.
micro koncentrat intermagu 100ml rozrobione w 600ml RO,3xw tygodniu po 4ml,dodatkowo 3x w tygodniu po 2ml chelat Fe 8% 50g rozpuszczone w 500ml.
Rośliny przy tych dawkach są blado zielone,najbardziej cierpi micranthemum umbrosum którego listki są dosłownie przezroczyste i odpadają.Jednak wszystkie objawy tj.pył na przedniej szybie,krasnale i zielenice punktowe na bocznych szybach wskazują na nadmiar micro.Akwarium ma 120l netto.
Mam podobnie.
Stosuje Profito dawki zalecane przez producenta
test na Fe Zooleka pokazuje 0,1 więc podaje Ferro dawki według zaleceń
kupiłem test JBL który pokazuje 0
po dwóch tygodniach od podawania Ferro zielony pył na szybie i zielenice na dolnych liściach roślin, pozostałe ok.
Uważam że testy kłamią taka moja teoria,więc lepiej przyglądać się zachowaniem roślin.
Może źle przechowujesz mikro ,może jest przeterminowane,może źle podajesz a może rośliny tyle właśnie zjadają .Ja sam widzisz zbyt wiele jest niejasności .Może opisz dokładniej swój problem zaczynając od podłoża ,ilości roślin ,i jak rozrąbiesz ,gdzie przechowujesz i jak podajesz sole makro i mikro.Wówczas na pewno znajdzie się ktoś kto ci pomoże rozwiązać problem z żelazem.Dlaczego tak się bawisz mikro +żelazo,czy nie lepiej kupić jedno mikro a dobre choćby mikro plus intermag to tylko 5zl za 100ml .
Parametry wody mile widziane.
tao napisał(a):Może źle przechowujesz mikro ,może jest przeterminowane,może źle podajesz a może rośliny tyle właśnie zjadają .Ja sam widzisz zbyt wiele jest niejasności .Może opisz dokładniej swój problem zaczynając od podłoża ,ilości roślin ,i jak rozrąbiesz ,gdzie przechowujesz i jak podajesz sole makro i mikro.Wówczas na pewno znajdzie się ktoś kto ci pomoże rozwiązać problem z żelazem.Dlaczego tak się bawisz mikro +żelazo,czy nie lepiej kupić jedno mikro a dobre choćby mikro plus intermag to tylko 5zl za 100ml . Parametry wody mile widziane.
Może zacznę od tego,że micro przez ostatnie 2 tyg podawałem 10ml co drugi dzień ale poziom na testach ani drgną powyżej 0 przez tydzień podawałem razem z micro 6-8ml chelatu Fe test nadal 0, w porywach 0,05.Przy tych ilościach testy powinny szaleć.
Micro jak micro koncentrat intermagu kupiony miesiąc temu z alle,przechowuję w temp pokojowej,podłoże to 2 letnie asii+, roślin średnia ilość.Micro i chelat rozrobione wg.przepisu sprzedającego.Parametry z dzisiaj
no3-30
po4-0,4 uzupełniłem do 1,5
kh-6
ph-6,8
no2-0
Fe-oczywiście 0
Ja miałem podobnie.
Test JBL ciągle pokazywał zero, więc do fiolkii ze zrobionym już testem dodałem kilka kropel czystego żelaza , które wtedy używałem i co......dalej zero Zmieniłem żelazo na Seachem'a i po dodaniu jednej zakrętki (5ml) do 200L test wreszcie barwi się w granicach 0,2 wg skali barw.
Nie wiem co o tym sądzić, wnioski wyciągnijcie sami
Moim zdaniem masz przeterminowane nawozy.Podając tylko 6ml Chelat żelaza powinno wystarczyć, poniżej masz wyliczenia twoich dawek.
Chelat żelaza Forte 8
objętość akwarium netto 120 dm3
objętość sporządzanego roztworu 500 ml
ilość Forte 50 g
stężenie w akwarium po dodaniu 1 ml roztworu Fe 0,067 mg/l stężenie w akwarium po dodaniu 6 ml roztworu Fe 0,402 mg/l stężenie w akwarium po dodaniu 8 ml roztworu Fe 0,536 mg/l Moze cukier ci sprzedawca sprzedał bo mi to nie mieści się w głowie.
Rozrobione sole makro i mikro jak i koncentrat mikro powinno się przechowywać w lodówce i rozrabiać w wodzie destylowanej.Tak rozrobione sole przechowuje maksymalnie 2 miesiące, nie używam konserwantów.Ja tak robię i nie mam problemu z solami.Czy ty tak rozrabiasz i przechowujesz sole wątpię.
z wyglądu moje żelazo było identyczne jak na foto,co do wiarygodności testu i chelatu zrobiłem małe doświadczenie.Otóż po badaniu wody na Fe[5ml wody+5kropel odczynnika żelazowego] wynik pokazywał 0,do tego roztworu dodałem dosłownie kapeńkę rozrobionego chelatu woda zabarwiła się natychmiast na ciemny granat.Czyli to nie cukier.
Teraz co do lampy UV,owszem mam załączoną w trybie 24/24 o mocy 18w,ale czy ma to wpływ na znikanie żelaza?
krzychu777 napisał(a):I jak sytuacja? coś drgnęło?
Drgnęło i to bardzo po wyłączeniu lampy problem znikł.Poziom żelaza wrócił do 0,3.Rada dla borykających się z niedoborami Fe w pierwszej kolejności zacząć od wyłączenia UV.
breugnir w Nawożenie· Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 23830
Pomóżcie, bo nie kumam :x
Coś na potęgę wyciąga mi żelazo ze zbiornika. Rano przed zapaleniem światła podaję 10ml Seachem Flourish Iron co daje ok. 0,6mg/l Fe. Po 12 godzinach test pokazuje 0!!!??? ...
pjanus w Nawożenie· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 13286
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
roslinyakwariowe.pl w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 14940
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/iron-news.jpg
Wyobraźmy sobie dobrze funkcjonujące akwarium roślinne z odpowiednio dobraną filtracją, oświetleniem i suplementacj...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6477
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. Posiadam filtr ro i właściwie jade w akwarium tylko na samej wodzie ro. Jako że stosuje tylko wode ro więc mineralizuje ją. Dawniej korzystałem z prepara...
Berlioz w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 10740
Sytuacja wygląda tak: akwarium prawie trzyletnie gęsto obsadzone roślinami na podłożu aktywnym Prodibio, nawożone nawozami Aqua Art (Macro Red i Green na zmianę oraz K+). Woda RO mineralizowana HydroM...
djwow w Nawożenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 17725
Witam
załączam fotkę i jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o jakiekolwiek informacje
Żelazo (Fe)
Objawy nadmiarów:- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziur...
MisterVento3 w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3543
Witam,
przed chwilą dodałem żelazo do akwarium i po chwili woda zmętniała, jest mleczna. Czy żelazo jest pożywką dla pierwotniaków? Akwarium ma miesiąc, rośliny szybko rosną ale cały czas czegoś im br...
yamo12 w Nawożenie· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5761
Czy ktoś wie czy testy na Fe wskazują Fe2 i Fe3, czy tylko Fe2. Pytam się bo kupiłam żelazo Fe 2 i 3, a w ulotce testu Zooleka nie jest napisane jakie żelazo mierzy.
Drugie pytanie to jak nawozić azot...
Robi68 w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3329
[attachment=0]20180420_180104.jpg[/attachment
Czy tak wygląda niedobór żelaza lub magnezu. Ciemniejsze żyłki na Nymphoides hydrophylla Taiwan i anubiasach.
Żelazo podaję to co jest w mineralizatorze ...
Statystyki
Ten temat przegląda 318 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 317 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej