Problem z Nadwódka szerokolistna(Hygrophila corymbosa) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z Nadwódka szerokolistna(Hygrophila corymbosa)

Liczba wyświetleń: 2989·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam. Mam problem z Nadwódka szerokolistna. Gdy byla mala wszystko bylo z nia OK. Teraz znacznie urosla i puscila mnostwo bocznych odrostow. Wszystkie odrosty jak galazki sa blisko glownego "pnia" rosliny, przez co powstalo bardzo duze zageszczenie lisci. W gaszczu tym zbieraja sie wszelkie odpady (odchody ryb i resztki pokarmu). Odpady te zagniwaja, przez co gnija tez liscie rosliny (od szypolki w strone liscia). Zastanawiam sie co z tym zrobic, bo gdy rusze roslina to odpada od niej 10 - 20 lisci :( Moze poodcinac wszystkie galazki i posadzic ja jako pojedyncze sadzonki, ale pewnie za jakis czas, gdy sadzonki podrosna, sytuacja sie powtorzy :? czy mieliscie podobne problemy? Co radzicie w takiej sytuacji?

radekr

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 maja 2012, 15:13   (#2)  

Nikt nie podlapal tematu, wiec sam napisze co sie dzialo z Nadwodka. Roslinka ta w moim akwarium byla bardzo rozrosnieta, miala duzo szczepek i przez to byla bardzo gesta. Po restarcie zbiornika posadzilem ja w miejscu, gdzie prawdopodobnie prad wody nanosil na nia resztki opadajacego pokarmu i odchodow. Resztki te dostawaly sie pomiedzy szypolki lisci i tam zagniwaly powodujac gnicie lisci. W efekcie prawie 2/3 lisci odpadlo. Gdy liscie nie byly juz tak geste, i rybki i krewetki mogly sie miedzy nie dostac, proces odpadania lisci zostal przerwany. Obecnie roslinka nie wyglada jeszcze tak dobrze jak poprzednio, ale zaczela puszczec mlode listki i szczepki. Jesli znow zbytnio zgestnieje i caly proces sie powtorzy- przeniose ja w inne miejsce w akwarium i poodcinam mlode szczepki.

radekr

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Problem z ustawieniem korzenia

BB w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6461
Dorwałem dość ciekawy korzeń, którym chciałbym "wypełnić" zbiornik 60x30x36cm. W grę wchodzą dwa ustawienia jak na poniższych zdjęciach. Mam zagwozdkę które ustawienie wybrać i jak zaaranżow...

Problem z aranżacją 160l

Żabek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7525
korz1.jpg Witam wszystkich. Problem polega na tym, że w moim akwarium 160l jest pusto. jako iż jestem dzieckiem, akwarium założylem bezmyślnie i w konsekwencji uzyskałem niezbyt przyjazny efekt. Opi...

Nowy baniak i problem

Jozi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3014
Witam chciałem wam przedstawić mój zbiornik który mam od 04.04.2015: Akwarium jest 200litrowe panoramiczne -Oświetlenie raz 39wat t5 luxline 865 świeci 8h -filtr Zewnętrzny Sera Bioaktiv 250 750l/h , ...

Problem z korzeniem

focus_18 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3004
W itam ma problem kupiłem korzeń w sklepie, ale nie chce zatonąć ( mocze go już kilka dni) dodam ze jak go kupiłem to był mokrawy myślałem, że nie będzie z nim problemu :( Z na ktoś jakis dobry spos...

Nowe Akwarium problem

Jozi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4520
Witam chciałem wam przedstawić mój zbiornik który mam od 15.03.2014: Akwarium jest 200litrowe panoramiczne -Oświetlenie 3 razy 39wat t5 Sylvania Grolux , luxline plus 840, luxline 865 świeci 8h -filtr...

problem z mętnieniem wody

bajtel12 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 969
Witam serdecznie.Akwarystyką interesowałem się od zawsze.Pierwsze akwarium-lata 70-słoik 3litrowy. Pózniejsze od 50-250l.Nie miałem problemów z pielęgnacjom,rozmnażaniem.Obecne 570l wym 160x60x60,no i...

Problem z roślinami duże czarne plamy pilne

Przemysław Staszewski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3411
Sam często doradzam jednak tym razem zrobiłem wielkie oczy.. W kilka dni hetheranthera przypomina śmieć.... Staurogyne repens ma plamy w kolorze spalonej gazety Bolbitis gniją fragmentarycznie liś...

Problem z eleocharis parvula

win75 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1283
Kupiłem trawkę eleocharis parvula in-vitro (w żelu), rozciałem na małe kępki i posadzilem co 5 cm w dnie (średni żwirek) Żeby nie wypływała, osadziłem te kępki dość solidnie nieco głebiej i obsypałem ...

problem wabi kusa. pilne

zajac1212 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1242
Witam ! Kilka tygodni temu założyłem wabi zakładaniu, przy zakladaniu żeby się nie rozpadła obwiazalem ja nikta za kilka dni planuje ją zalać ale nie wiem co z nitkami. Nie chcę psuć całej wabi wyciąg...

Nadwódka Trójkwiatowa-dziwne zachowanie.

Tomek_89 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1216
Hejunia! Piszę chyba w dobrym dziale:) Otóż jak w temacie, mam problem z Nadwódką Trójkwiatową, problem ten wygląda tak, że nowe liście nie są postrzępione!! I roślina nie jest już dla mnie taka atra...

Statystyki

Ten temat przegląda 892 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 892 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.