twardość wody dla pyszczaków - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

twardość wody dla pyszczaków

Liczba wyświetleń: 1018·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam :) Mam pytanie dot Pyszczaków. Czy te ryby tolerują bardzo twardą wodę (powyżej 23 gH) ?! Mam twardą wodę i pH 8 w związku z czym próbuję dobrać ryby bez potrzeby zakupu filtra RO . Nie jestem zwolenniaczką zmiękczania wody szyszkami lub torfem bo zbyt intensywnie sie zabarwia a jestem na etapie doboru obsady ryb do akwarium. Parametry stabilne, akwarium ok 500 l ... proszę o radę ,pozdrawiam :)

Eliza
Ranga: Początkujący

MarioMarina Siedlce

03 kwi 2012, 22:26   (#2)  

Raczej nie spodziewaj się wielkiej dyskusji o pyszczakacz na forum roślinnym. :wink:
Ale ponieważ miałem z nimi trochę doczynienia to podpowiem Ci, że dadzą w takiej wodzie radę.Choć sam pomiar wydaje mi się nieco zawyżony :roll:
PS. torfem i szyszkami wodę się raczej zakwasza niż zmiękcza. :wink:

MarioMarina
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Siedlce

Anonim 1811

04 kwi 2012, 09:26   (#3)  

Akurat te ryby nie tyle tolerują co wymagają takich parametrów wody ;)

Anonim 1811

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 kwi 2012, 17:19   (#4)  

no tak :D forum roślinne :) zastanawiałam się co do tych pyszczaków ale ktoś mi już ten pomysł wybił z głowy mówiąc,że są to ryby dość psotne przy akwarium roślinnym a już kiedyś miałam numerki z moimi niektórymi bocjami :D ... ale okazało się ,że miałam do bani testy gH i kh... ta wypowiedź o zawyżonych parametrach dała mi do myślenia i kupiłam lepszy test ..TETRA kropelkowy .. i parametry okazały się ok GH14 a KH 8 - ale nadal przy podwyzszonym pH które muszę zbić. Dzięki za pomoc :D pozdrowionka swoją drogą niezła gapa ze mnie . Przez miesiąc mierzyłam troszkę zmartwiona tymi parametrami kombinując jak by je zmniejszyć ale nie wpadłam na to że test jest zły :/

Eliza
Ranga: Początkujący

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Tropical Shrimp-UP! - nowa linia pokarmów dla krewetek

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 193
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
1683112960002.jpg

Parametry wody

Jacoch w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4281
Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem tu nowy i pierwszy raz na forum. Akwarium zajmuje się hobbistycznie od 20lat Obsada : 3 skalary , ok 15 rodostomusów, 2 bocje wspaniałe, 2 glonojady , 1 ...
YouTube

Preparaty do czystej wody a krewetki

KarolGda w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 17326
Cześć, Chciałem zapytać Was o preparaty pomagające uzyskać "krystalicznie czystą wodę" w zbiornikach z krewetkami. Zakupiłem Tetra Crystal Water i jakie było moje zdziwienie w domu, gdy pod ...
IMG_20220624_112059.jpg

Karminik dla ryb

Hubertus w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4976
Witam, Panowie (i Panie), jaka jest Wasza opinia na temat tych karmników, obecnych od jakiegoś czasu na allegro: http://allegro.pl/automatyczny-karmnik-dla-ryb-do-akwarium-2x-24h-i1551281129.html ...

Coś dla miłośników bojowników...

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3002
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4311
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Dodatek soli dla tęczanek i innych ryb

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5484
Witam Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...

Pokarm dla Otosków i Kirysków Pigmejów

Marcin Cichosz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 10868
Cześć. Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich pokarmów dla moich ryb. Na rynku pokarmów jest ogrom i można się zgubić. Mam w akwarium Otosy i Kirysy Pigmeje. Chciałbym dla obu tych gatunków ...

Femanga Vurzel Aktiv a szkodliwość dla Zbrojników

Anonim 59387 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4252
Witam. Czy ktoś może napisać jaka jest szkodliwość Femangi Vurzel Aktiv dla ryb szczególnie dla Zbrojników. Ktoś ma doświadczenie z tym preparatem?

Ryby pływające blisko tafli wody do zbiornika otwartego

Vottar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8079
Czy polecicie jakieś rybki do akwarium 150l, które pływają blisko powierzni wody i nie wyskakują za często. PH w akwarium 6.8, temperatura 23 stopnie, podmiany woda ro. W tej chwili górna część akwari...

Statystyki

Ten temat przegląda 211 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570962
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 211 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.