między żwir a substrat - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

między żwir a substrat

Liczba wyświetleń: 643·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

03 kwi 2012, 16:35 między żwir a substrat  (#1)  

posiadam substrat natural substrate aquakris i czarny żwir ok 5-10mm i chcę między te dwie warstwy położyc siatkę taką do elewacji .Czy to bezpieczne , w sęsie czy sie nie rozłoży lub nie posiada jakich szkodliwych substancji w swej strukturze? Czy nie przeszkodzi roslinom w ukorzenianiu się? Planuje restart i chce aby wszystko było idealnie gdyż nie chce co chwile robic restartu z powodu głupich błędów i narażac na stresmieszkańców akwa . Prosze o odpowiedź.

platka998
Ranga: Poznaje temat

03 kwi 2012, 16:56   (#2)  

- Siatka jest bezpieczna i się nie rozłoży
-Niektórzy ją stosują a inni nie-0 Twój wybór
- posiadasz paskudnie gruby żwir do akwarium użyłbym takiego o granulacji 1-3 mm

moonrider
Ranga: Znający temat

03 kwi 2012, 17:04   (#3)  

niestety nie mogę zmienić tego żwirku :( był drogi jednak mam dokupić trochę żwirku aby dosypać czy mógłby on mieć mnieszą granulację , nie będzie to psuło wyglądu ? Czy żwir o takiej granulacji przeszkadza roślinom w ukorzenianiu, wzroście? jest to niestety czarny bazalt ale nie jest ostry , pani z zoologa powiedziała mi ze nie ma żwirku kwarcowego czarnego jest tylko bazaltowy czy to prawda?

platka998
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Substrat na długi okres czasu

Anonim 45734 w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9437
Witam W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
Całkiem dob.jpg

Substrat podżwirowy

adamon w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9227
Start akwarium 240l, obsada to neony (100szt.), kirys panda (około 10szt.), zbrojniki różne (około 15 szt), może kilka skalarów. Rośliny raczej umiarkowane, ale chciałbym mieć możliwość posadzenia cze...
YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1461
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)
6960A452-9C5E-4186-A1B1-1B01527C981D.jpeg

Proporcja między NO3 a PO4

djbovorta w Rośliny · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5241
Witam. Moje akwarium to 72L z mocnym oświetleniem Led pod rośliny. W akwarium nawoze co2 z butli wysokociśnieniowej , Tropica specjalised nutrition 5 pompniec przy podmienianie na tydzień ( 12L RO z...
IMG20230105145617.jpg

Substrat czy Ziemia??

git66 w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8213
Opiszę temat. Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże. Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...

Kulki gliniano-torfowe pod żwir

Łoś w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3545
Witam Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...

Substrat podżwirowy

Konrad13 w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9049
Witam planuję reset akwarium, jak substrat podżwirowy polecacie lub podłoże aktywne? I czy mozna stosować oba naraz?

Media filtracyjne eheim substrat pro

Rafik2323 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1604
Witam , czy ktoś uzywa wypelnienia eheim substrat pro, zastanawia mnie czy podnosi ono twardość wody. Dzieki

Na górze żwir na dole podłoże?

daniel waligóra w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2119
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...

Jaki substrat?

Najdzionix w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4680
Witam Planuję restart akwarium(128 L) i zastanawiam się nad podłożem, chcę na dno dać substrat i na to żwirek. Polecacie jakiś sprawdzony substrat pod żwirek? Nie planuje roślinnego akwarium, ale chc...

Statystyki

Ten temat przegląda 434 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 434 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.