Jakie podłoże ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie podłoże ?

Liczba wyświetleń: 781·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 kwi 2012, 15:55 Jakie podłoże ?  (#1)  

Witam .zakładam nowy akwarium 100-40-wys.-50 Jestem nowicjuszem,czy ktoś mógł mi doradzić jakie w miare niedrogie podłoże mógł bym zastosować,oraz oświetlenie.Mam zamiar hodować skalary,mieczyki itp.

grzegorz1043
Ranga: Początkujący

02 kwi 2012, 16:19   (#2)  

Witam! Jeśli akwarium nie będzie typowo roślinne to raczej nie ma problemów z doborem podłoża i oświetlenia.
Moim zdaniem na podłoże możesz dać JBL Manado jest dość drobny, ale ma ciekawą barwę i nie jest ostry więc jak będziesz chciał mieć małe kiryski, albo otoski to się nie pokaleczą.
Na oświetlenie... hmm specjalistą nie jestem. Pokrywa na takie akwa ma, zdaje się dwie świetlówki T8 30W. Ja miałem takie zestawienie AquaGlo(hagen) i BlueSky(sera) i akwarium wyglądało fajnie, a rośliny rosły.

shamann

02 kwi 2012, 16:49   (#3)  

Witam ,dzięki rzeczywiście są 2 świetlówki t8 diwersa ale czy to nie zamała moc jeśli chodzi o rośliny ?

grzegorz1043

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
twronka Kraśnik LKR

02 kwi 2012, 18:29   (#4)  

Jeśli chcesz mieć akwarium roślinne to kup podłoże ADA Amazonia New. Może do tanich nie należy ale do dobrych na pewno.
Co do oświetlenia to można zmodernizować pokrywę dodając dodatkowe świetlówki:
http://www.zoolight.pl/product-pol-312- ... niowy.html
lub montując całą belkę-oprawę:
http://www.zoolight.pl/product-pol-754- ... uaLux.html

A w miarę niedrogie podłoże to może być ziemia ogrodowa lub jakiś substrat(http://allegro.pl/tetra-plant-complete- ... 74260.html) przysypana żwirem.

Pomyśl jeszcze o dozowaniu CO2, które w roślinniaku jest raczej konieczne - może to być bimbrownia (na początek) lub najlepiej butla wysokociśnieniowa (http://allegro.pl/zestaw-co2-premium-el ... 47882.html).Znacznie droższa ale nieporównywalnie wygodniejsza niż bimbrownia (możesz m.in. kontrolować dozowanie gazu)

Podłoże mamy, światło i dwutlenek węgla również - pozostaje jeszcze kwestia nawożenia.
Tutaj ile nawozów tyle opinii. Osobiście polecam EI - poczytaj trochę o tym, ściągnij kalkulator i za niewielkie pieniądze sam przygotujesz nawóz - DOBRY nawóz.
http://www.akwa.szczecin.pl/index.php?topic=989.0

Na koniec pozostaje życzyć sukcesów w hodowli zarówno ryb jak i roślin
POWODZENIA
P.S. W razie kłopotów nie poddawaj się, próbuj dalej aż dojdziesz do perfekcji.
Pozdrawiam

twronka
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraśnik LKR

02 kwi 2012, 18:54   (#5)  

dziękuje bardzo za te wszystkie informacje napewno dużo mi pomogm i napewno się nie poddam pozdrowienia

grzegorz1043

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1.jpg

Niedobory u anubiasa -jakie?

KrzysiekW w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1386
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają. :| Edit: Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2061
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Film podłoże w akwarium 5 błędów które popełniasz

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2398
Hej Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247288
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9151
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2807
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4322
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Podłoże aktywne a KH

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3146
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5472
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Paludarium - podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5205
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?

Statystyki

Ten temat przegląda 784 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 783 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.