Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
czy koledzy spotkali się z takim zjawiskiem, że EC może szkodzić hemianthus callitrichoides czyli Małemu Heńkowi? Po tym jak zacząłem go podawać (do końca sam nie wiem czemu - już przestaję, ale temat pozostał) HC przestał prawie rosnąć i obumierają mu starsze listki... ogólnie jakby trochę 'poszarzał'.
Pozdrawiam
-
Basilius
●
- Ranga: Poznaje temat
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
To chyba nie jest przyczyna.
Ja leje do swego akwa 5 ml EC /150 litrów brutto, codziennie i Heniu rośnie ok. Jakbyś podał parametry baniaka, byłoby jaśniej 
-

Josh
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Tomyśl, Katowice
NH4 - <0,05
N02 - <0,025
NO3 - <30
GH - 7
KH - 3
PH - 6,7
CO2 - 20 - 30 test stały JBL ciemnozielony
PO4 - 0
Fe - 0
Trochę lipa z fosforem i żelazem... Nawożę nawozami ADA. Trochę boję się chlusnąć mocniej ECA, choć z drugiej strony widzę, żeby się przydało. Zastanawiam się nad sypnięciem KH2PO4...
-
Basilius
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
Przy takim NO3, przydałoby się dać fosforu na 1-2 
-

Josh
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Tomyśl, Katowice
no właśnie, tylko w strachu trochę jestem... 
-
Basilius
●
Azot kumuluje się bo nie dajesz fosforu, a i mikro by się przydało. Takie nawożenie to powolny zjazd po równi pochyłej. Piszesz, że nawozisz nawozami ADA - ciekaw jestem jakie masz oświetlenie.
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
Basilius napisał(a):Witam, czy koledzy spotkali się z takim zjawiskiem, że EC może szkodzić hemianthus callitrichoides czyli Małemu Heńkowi? Po tym jak zacząłem go podawać (do końca sam nie wiem czemu - już przestaję, ale temat pozostał) HC przestał prawie rosnąć i obumierają mu starsze listki... ogólnie jakby trochę 'poszarzał'.
Pozdrawiam
Szkodzi jedynie w przypadku przedawkowań przy walce z krasnorostami. W normalnych dawkach nie szkodzi EC Heniowi. Przy nawozach ADA i wodzie z RO, nie ma możliwości tak wysokiego azotu. Chyba, że stosujesz wodę kranową bogatą w azot, ale wtedy nie byłoby takiej niskiej twardości, jedyna racja tkwi w słabym: świetle lub CO2.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Powiązane tematy
Hej
Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
Witam. Przedstawiam moje 5l akwarium które już działa kilkanaście miesięcy.
Akwarium: 17x17x17cm OptiWhite
Oświetlenie: Chihiros Magnetic Lamp
Filtracja: Filtr Aqualighter model nieznany
Co2: zestaw...
Hej
Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
najas-guadalupensis.jpg
Najas guadalupensis, znana popularnie jako Guppy Grass (Trawa Gupików), to jedna z najprostszych i najbardziej wszechstronnych roślin akwariowych, charakteryzująca się błyska...
Akwarium : opti white 30x30x35cm
podłoże : - substrat podżwirowy tropica (Tropica plant growth substrate),
na spód odrobina podłoża za starego akwarium + bakterie QD BIOBACTER,
na górze żwirek
filt...
military1.jpg
Każdy, kto w swoim akwarium ma zaaranżowane kamienie, korzenie lub inne dekoracje - ma na nich również... glony. Tak, w naszych galeriowych akwariach też są! Przetestowaliśmy wszystko ...
To już moja własna aranżacja założona u kolegi w kręgielni, która pomału się rozrasta. Skałki własnoręcznie zbierane i poklejone z małym działającym wodospadem z piasku.
Akwarium 40x40x50 = 80 l
Oświ...
Akwarium na biurko więc nie ma za bardzo miejsca na duże filtry.
Dekoracyjne, mała ilość światła, bez CO2, raczej bez aktywnego podłoża.
Rośliny proste, cieniolubne. Krewetki. Z czasem może kilka drob...
Witam.
Szukam jakiegoś filtra zewnętrznego z wbudowaną grzałką, dla kostki 30L.
Wiem że malutki ale chce zrobić małą kostkę iwagumi - dywan i skały do tego białe tło i nie chce żeby grzałka i filtr ...
Witam, mała aktualizacja mojego podwodnego świata, Od ponad miesiąca przestałem mierzyć parametry wody, gdyż zauważyłem że dążąc do idealnych parametrów narastało coraz więcej problemów, roślinki marn...
|
|