Witam!
Od dluzszego czasu planowalenm zalozyc akwarium roslinne i w koncu nadszedl na nie czas, lecz zanim to uczynie prosilbym o pomoc i porady
Akwarium:
Akwarium jakie posiadanm to zwykla profilowka 80x35x40 - czy ktos z Was posiada/posiadal takie akwarium i czy nadaje sie ono nna roslinne? (docelowym akwarium bede optiWhite 90x45x45 ale to blizej konca roku) akwarium dziala u mnie jako ogolne - w akwarium niestety nabawilem sie "zielenic?" i walczylem z nimi dosc dlugo, w chwili obecnej sytuacja wydaje mi sie opanowana, na szybach nie pojawiaja sie nowe naloty (przedtem po 3-4 dniach szyby zielenialy) jedynie na zwirku nie udalo mi sie tego calkowicie wyeliminowac (nie uzywalem zadnenj chemii) podobno przy takim nasileniu jedynym wyjsciem bylanby wymiana podloza. Martwi mnie w tym akwarium przednia szyba, jako ze jest to akwarium profilowane, zauwazylemn zwiekszony wysyp glonow z przodu w tak jakby jej odbicu lustrzanym

bylo to chyba spowodowane tym ze swiatlo sloneczne padalo pod mocnym kontem na przednia szybe - w chwili obecnej problem tenn nie istnieje)
Czy w zwiazku z profilowana przednia szyba prowadzac akwarium roslinne bede bardziej narazony na wysyp glonow w tym miejscu, czy tez ksztalt tej szyby nie bedzie odgrywal zadnej ronli w tym procesie?
Oswietlenie
Pokrywa standartowa - wromak z dodatkowym oswietlenienm t5
Planuje tu dac Grolux+aquastar - t5 oraz Life GLO+ Flota GLO T8
Czas swiecenia: 2h T8-> (5-6)h T8+T5 -> 2h T8
Zastanawiam sie czy dac tu odblusnik na swietlowke wysunieta najbardziej z przodu, tak aby nie rzucala za duzon swiatla na przednia szybe? czy jest to zbedne?
Filtracja:
Posiadam filtr Tetry ex700.
Wydaje mi sie ze powinien wystarczyc, ale czy na pewno? Posiadam jeszcze filtr wewnetrzny Elite mini ale wydaje mi sie ze raczej nie wprowadzilby on niczego, wiec raczej nie bede go ruszal.
Nie wiem jednak jakie wkladu wykorzystac w tej ex700? i tu prosilbym bardzo o wasza pomoc.
CO2
Butla 1.5kg - takze prosilbym o jakies sugestie jak dlugo i ile podawac CO2?
Oraz przy okazji na dyfusorze (ze spiekiem ceramiczym) pojawilmi sie zielonu nalot, narazie jest go nieduzo, ale jest!!! Czytalem ze najlepiejn zamoczyc taki dufuzor na pare dni w wodzie utlenionej, podobno pomaga? Oraz czy rozmiar dyfuzora ma jakies wieksze znaczenie? ja mam 20mm, wydaje mi sie ze przydalby sie taki 30mm, rozpuszczalby lepiej co2 w wodzie?
Ryby:
planuje jakas lawice -> z 20 galaxy lub z 30neonkow simul i 30 rasbor brigittae?
Do tej pory mialem zalobniczki oraz brzanki i wiem ze w roslinnym ich bym nie chcial, niesttey plywajac potrafia poniszczyc delikatniejsze rosliny, a przy rasborach czy tez neonkach chyba nie powinno byc tego problemu, do tego na tle roslin te rybki powinny sie swietnie prezentowac, a moze Wy macie pomysl na jakas fajna lawiczke, lub 2?
Rosliny:
tu sprawa otwarta, nna 1 plan mlego henka, a co dalej to jeszcze nie mam pomyslu, bede sie nad tym zastanawial na dniach, na pewno duzo, ale bez przesady, jakis korzen + mchy, to sie jeszcze zobaczy.
Podloze:
Planuje zakup Ada amazonia NEW, ale zastanawiam sie jak czy poradze sobie w sadzeniu malego henka w tym podlozu? czy moze zakupic jakies multi lub powder (z tym nostatnim widze ze krucho...) a moze je pomieszac? Czy ktos z was sadzil ta roslinke w werjsi podstawowej?
A moze jako ze bedzie to moje pierwsze akwarium roslinne zdecydowac sie na cos innego, choc RA poleca to podloze, a moja przygoda z akwarium nie jest czyms tylko na terazi najblizszy miesiac, po prostu od wielu wielu lat pragnalem miec akwarium

i chyba nic mnie od tego nie jest w stanie odciagnac, potrafie siedziec i sie w nie patrzec, kila razy dziennie dogladajac przyrostu roslin, a zabawa w czyszceznie, lub podnmiane wody to dla mnie po prostu przyjemnosc.
Nawozenie:
Tu: do podloza ady wydaje mi sie ze Ada step 2+ bright K beda odpowiednie? Duzo czytalem ze te 2 nawozy powinny poczatkowo calkowicie wystarczyc (np w akwariach RA) czy do tego przydalo by sie cos jeszcze? a moze lepiej jednak cos innego?
Dodatkowo grzalka Eheim Jager 100 oraz pod podloze (jesli bedzie to ada) to Tourmaline BC + Clear super + Bacter 100 + Penac W i P
Prosilbym o wasza opinie na temat takiego zestawienia, i pomoc w wyborze

Moge startowac z takim akwarium? czy lepiej poczekac pol roku i zaczac juz na czyms lepszym? Chociaz wolalbym juz teraz, poznije moge przeciez wszytsko przeniesc do nowego zbiornika, dokupic podloze itd. pozdrawiam Jakub.