http://www.ogrodbotaniczny.wroclaw.pl/a ... owych.html Co mam pisać , poczytajcie i pooglądajcie jaki hormon na co wpływa i jak to wygląda. Darmo i dobrze udokumentowane.Na upartego za pomocą paru dobrze wysterylizowanych słoiczków po dżemie można sobie poczynić "badania naukowe" samemu. Kłopot tylko z dostępnością cytokinin i auksyn.Ostatecznie można zaszaleć z ukorzeniaczem do drzewek A teraz spadam do Botanicznego, pogoda się robi, pewnie znowu zdybie Pana Ryszarda Kamińskiego w podkoszulku w szklarniach.
Takie informacje znajdziesz w podręczniku fizjologii roślin, polecam to bardzo interesująca dziedzina wiedzy.
Co do "słoików po dżemie" sprawa nie jest taka prosta jak Ci się wydaje: sterylny musi być zarówno pojemnik jak i pożywka, do tego materiał wyjściowy musi być sterylny (a o ten najtrudniej bo ciężko jest wysterylizować delikatną roślinę wodną).
Ponadto rośliny w pojemnikach umieszcza się zawsze sterylnymi narzędziami (nawet ich ułożenie na blacie ma znaczenie) i pod specjalnymi wyciagami, które zasysają powietrze i utrudniają osiadanie bakterii na dnie naczynia podczas pracy.
maarek72 napisał(a):A teraz spadam do Botanicznego, pogoda się robi, pewnie znowu zdybie Pana Ryszarda Kamińskiego w podkoszulku w szklarniach.
Ogólnie to nie "zdybałem" prawie nikogo bo wiało i zimno jeszcze było.
Nawet kwiatki siedziały jeszcze w ziemi a szklarnie były pozamykane.Akwariów też nie miałem okazji pooglądać bo jeszcze "przed sezonem". Za to hałda zdrowej ziemi leżała ładną górką na "spacerniaku"- jak ktoś miał obszerne kieszenie to mógł sobie trochę do akwariów zabrać Po trzech tygodniach znów się wybrałem ale zbyt późno - wejściówki na "Powstawanie życia na Ziemi " wydają tylko do 16:00 a ja wpadłem 16:03...skutkiem czego nie wydano mi wejściówki i z zaglądania w akwaria nici.Kląłem.
Raj dla LT czyli "ziemianka"
Początek sezonu Lotosa
Cieńko ,gdzie te kwiaty ?
Coś tam wylazło...
i nawet coś bzyka
i podwodna marchewka wschodzi...nać już wyłazi
folie postawione ,grządki obsadzone
może truskawki w tym roku będą wcześniej
i wszystkie inne emersy duże i małe prawie doskonałe
Natrzaskałem w szklarniach chyba 100 zdjęć ale mi się nie chce wklejać bo mechanizm "wrzutu zdjęć " z fotosika doprowadza mnie do szewskiej pasji. Jak ktoś ma silną potrzebę to może sobie zafundować wycieczkę do Wrocka przy okazji Euro albo nawet zamiast
A to moje własne submersy kwitnące pod wodą
Adamsky41 w Akwaria· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 16439
Siema.
W końcu po kilku latach zabawy z nano akwariami nadszedł czas na coś większego. Niestety planowane 300l nie miałem jak zmieścić, dlatego stanęło na 180l.
Akwarium: OptiWhite 90x45x45 10mm
Pod...
dariuszmachander w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7684
Witam mam do przedstawienia wam nowy baniak 63L na podłożu Aktywnym CONROSOIL. Został on założony około 2 miesiące temu. I póki co sobie żyje. Co tydzień czyszczę szyby i robię podmianki.
Szkło : 6...
pablo8412 w Akwaria· Odpowiedzi: 156 · Wyświetlenia: 66761
hh2.jpg
Witam
Chciałbym zaprezentować swój zbiornik,który powstał na początku czerwca i w końcu zaczyna cieszyć moje oczy :)
Dane techniczne
Wymiary:134x45x50 (Brutto:278)
Oświetlenie to zaledw...
explosion_x w Rośliny· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3013
Jak w temacie. Akwarium zalane. Mam rośliny in vitro i chciałbym je umieścić w podłożu. Podłoże jest bardzo lekkie. Są jakieś patenty?? Widziałem kiedyś sadzenie z wykałaczką ale nie mogę teraz odnale...
szkot w Rośliny· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3375
Ten temat był z pewnością już poruszany ale nie znalazłem na moje pytanie odpowiedzi.
Jakiś czas temu kupiłem rośliny in vitro np. E. parvula. W akwarium typu low tech radzą sobie średnio. Wolno rosn...
Kamil95 w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2375
Cześć wszystkim,
chciałbym Wam po raz pierwszy tutaj zaprezentować swoje akwarium :
Wymiary: 40x25x25 25L Opti White
Oświetlenie: Aquael 10W (Sunny+Plant)
Filtracja: Aquael Versamax Mini (gąbka+wa...
wiumi w Akwaria· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 12095
Akwarium full Opti white 150x50xh60cm = 450l
Oświetlenie:
2x belka Power led Epistar. W belce 47 led, 6 full spectrum white, 4 full spectrum pinki, 3 niebieskie, dwie zielone. Świecenie 8h dziennie
...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 589 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej