in vitro -Ogród Botaniczny Wrocław - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

in vitro -Ogród Botaniczny Wrocław

Liczba wyświetleń: 1172·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
http://www.ogrodbotaniczny.wroclaw.pl/a ... owych.html
Co mam pisać , poczytajcie i pooglądajcie jaki hormon na co wpływa i jak to wygląda. Darmo i dobrze udokumentowane.Na upartego za pomocą paru dobrze wysterylizowanych słoiczków po dżemie można sobie poczynić "badania naukowe" samemu. Kłopot tylko z dostępnością cytokinin i auksyn.Ostatecznie można zaszaleć z ukorzeniaczem do drzewek ;)
A teraz spadam do Botanicznego, pogoda się robi, pewnie znowu zdybie Pana Ryszarda Kamińskiego w podkoszulku w szklarniach.

maarek72

Piotr Baszucki Nowa Ruda

25 mar 2012, 12:23   (#2)  

Takie informacje znajdziesz w podręczniku fizjologii roślin, polecam to bardzo interesująca dziedzina wiedzy.

Co do "słoików po dżemie" sprawa nie jest taka prosta jak Ci się wydaje: sterylny musi być zarówno pojemnik jak i pożywka, do tego materiał wyjściowy musi być sterylny (a o ten najtrudniej bo ciężko jest wysterylizować delikatną roślinę wodną).

Ponadto rośliny w pojemnikach umieszcza się zawsze sterylnymi narzędziami (nawet ich ułożenie na blacie ma znaczenie) i pod specjalnymi wyciagami, które zasysają powietrze i utrudniają osiadanie bakterii na dnie naczynia podczas pracy.

To nie jest takie proste, ale można się pobawić, poniżej przydatne linki:
http://www.omnisterra.com/botany/cp/slides/tc/tc.htm

http://www.kitchenculturekit.com/aquatic.htm

Oraz jako ciekawostka:
http://kryptokoryne.aquaticscape.com/20 ... on-part-1/

p.s. w niedzielę pracownicy Ogrodu mają wolne ;)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Arrowb Poznań

25 mar 2012, 18:50   (#3)  

hej,

okazuje sie, ze in vitro nie jest takie straszne, ale proste tez nie ;)

troche linkow:
http://www.flytrap.pl/hodowla-in-vitro
forum: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mikror ... -f124.html

a tutaj nawet zestaw do hodowli (pisalem do tego sklepu i w takiej samej cenie moga przygotowac zestaw do roslin akwariowych): http://www.greenspot.pl/pl/p/Zestaw-do- ... -BASIC/124

Jak widac amatorzy od roslin owadozernych a takze od storczykow jakos sobie radza.
Pozdrawiam Bartosz
Akwarystyka
Exotic Hobby

Arrowb
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maarek72 napisał(a):A teraz spadam do Botanicznego, pogoda się robi, pewnie znowu zdybie Pana Ryszarda Kamińskiego w podkoszulku w szklarniach.

Ogólnie to nie "zdybałem" prawie nikogo bo wiało i zimno jeszcze było.
Nawet kwiatki siedziały jeszcze w ziemi a szklarnie były pozamykane.Akwariów też nie miałem okazji pooglądać bo jeszcze "przed sezonem". Za to hałda zdrowej ziemi leżała ładną górką na "spacerniaku"- jak ktoś miał obszerne kieszenie to mógł sobie trochę do akwariów zabrać :wink:
Po trzech tygodniach znów się wybrałem ale zbyt późno - wejściówki na "Powstawanie życia na Ziemi " wydają tylko do 16:00 a ja wpadłem 16:03...skutkiem czego nie wydano mi wejściówki i z zaglądania w akwaria nici.Kląłem. :twisted:

Raj dla LT czyli "ziemianka"
Obrazek

Początek sezonu Lotosa
Obrazek

Obrazek

Cieńko ,gdzie te kwiaty ?
Obrazek

Coś tam wylazło...
Obrazek

i nawet coś bzyka
Obrazek

i podwodna marchewka wschodzi...nać już wyłazi
Obrazek

folie postawione ,grządki obsadzone
Obrazek

może truskawki w tym roku będą wcześniej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i wszystkie inne emersy duże i małe prawie doskonałe
Natrzaskałem w szklarniach chyba 100 zdjęć ale mi się nie chce wklejać bo mechanizm "wrzutu zdjęć " z fotosika doprowadza mnie do szewskiej pasji. Jak ktoś ma silną potrzebę to może sobie zafundować wycieczkę do Wrocka przy okazji Euro albo nawet zamiast
8)
A to moje własne submersy kwitnące pod wodą
Obrazek

a tak nad wodą zakwita
Obrazek

Obrazek

maarek72

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Screenshot_20241117-180507_YouTube.jpg

180l - Podwodny ogród

Adamsky41 w Akwaria · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 16439
Siema. W końcu po kilku latach zabawy z nano akwariami nadszedł czas na coś większego. Niestety planowane 300l nie miałem jak zmieścić, dlatego stanęło na 180l. Akwarium: OptiWhite 90x45x45 10mm Pod...
IMG20250328042751.jpg

064l - Ogród z Platynkami - Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5432
Akwarium OptiWhite Diversa 60x30x36 64litry szafka Aquael Forest 60 Oświetlenie Lampa Skylight entriq FL60 32Watt. Filtr kubełkowy Tetra ex 700 plus, metalowe rurki że skimmerem. CO2 butla 6kg plus 2...
326400974_932068881491274_3558920251504224171_n.jpg

063l - Podwodny ogród - dariuszmachander

dariuszmachander w Akwaria · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7684
Witam mam do przedstawienia wam nowy baniak 63L na podłożu Aktywnym CONROSOIL. Został on założony około 2 miesiące temu. I póki co sobie żyje. Co tydzień czyszczę szyby i robię podmianki. Szkło : 6...
hh2.jpg

300l - Podwodny Ogród - Pablo8412

pablo8412 w Akwaria · Odpowiedzi: 156 · Wyświetlenia: 66761
hh2.jpg Witam Chciałbym zaprezentować swój zbiornik,który powstał na początku czerwca i w końcu zaczyna cieszyć moje oczy :) Dane techniczne Wymiary:134x45x50 (Brutto:278) Oświetlenie to zaledw...
YouTube

Laboratoria in-vitro Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1273
Film jest już ustawiony na odpowiednią minutę wyświetlania.

Sadzenie rośliny in vitro w podłożu aktywnym

explosion_x w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3013
Jak w temacie. Akwarium zalane. Mam rośliny in vitro i chciałbym je umieścić w podłożu. Podłoże jest bardzo lekkie. Są jakieś patenty?? Widziałem kiedyś sadzenie z wykałaczką ale nie mogę teraz odnale...

Rośliny in vitro a zwykłe

szkot w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3375
Ten temat był z pewnością już poruszany ale nie znalazłem na moje pytanie odpowiedzi. Jakiś czas temu kupiłem rośliny in vitro np. E. parvula. W akwarium typu low tech radzą sobie średnio. Wolno rosn...

025l - Mini ogród - Kamil

Kamil95 w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2375
Cześć wszystkim, chciałbym Wam po raz pierwszy tutaj zaprezentować swoje akwarium : Wymiary: 40x25x25 25L Opti White Oświetlenie: Aquael 10W (Sunny+Plant) Filtracja: Aquael Versamax Mini (gąbka+wa...

450l - Naturalne - Mateusz Wrocław

wiumi w Akwaria · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 12095
Akwarium full Opti white 150x50xh60cm = 450l Oświetlenie: 2x belka Power led Epistar. W belce 47 led, 6 full spectrum white, 4 full spectrum pinki, 3 niebieskie, dwie zielone. Świecenie 8h dziennie ...

Rośliny in vitro - jak długo można trzymać w puszce?

Anonim 60138 w Rośliny · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 13879
Czy roślinki w takich warunkach jak na zdjęciu kubeczki nie były otwierane tylko ze streczu odwinięte przetrwają do jutra

Statystyki

Ten temat przegląda 589 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 589 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.