Rośliny robią się białe. Niedobory - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny robią się białe. Niedobory

Liczba wyświetleń: 1266·Brak odpowiedzi
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam ostatnio zaczęły dawać się we znaki nie dobory w moim akwarium. Nigdy takich nie widziałem. Końcówki i nie tylko roślin zaczynają robił się białe, Nie zmieniałem systemu nawożenia. Nawożę Kno3, Po4, Mg, K, PGC, EC. Światło to 0.5w. Akwarium 54l. Mam podłączone co2, niema ryb. W podłożu kulki nawozowe. Parametry jak ostatnio mierzyłem w normie. Ph wynosiło bodajże 6.5 bądź 6.2 nie pamiętam dokładnie. Proszę o pomoc. Jeśli brakuje niezbędnych informacji to proszę napisać, może o czymś zapomniałem.

adrenalina
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Dlaczego rośliny nie bąblują?

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 44133
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
Image1719866089.144857.jpg

Niedające się usunąć białe smugi na szybie

AquaMolitor w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9681
Panowie, krew mnie zalewa. Nie jestem w stanie usunąć smug i zacieków z szyby. Akwa nie jest do końca zalane (i nie będzie). Kiedy kładę na zbiorniku pokrywę (na razie jest tymczasowa, jutro zamawia...

Rośliny pływające do akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośliny pływ...

Rośliny akwariowe z wysyłką w 24h

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-akwariowe-2606-1-093d0b8be7d872b6bc8e9b90c9a9f984.jpg Zapraszamy Was do skorzystania ze świezych dostaw roślin akwariowych, które do...

Białe pozostałości po kleju na korzeniu

TheMixer w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 7324
Witam, zastanawiałem się jak mogę usunąć stare pozostałości po kleju na korzeniu który nadal jest w akwarium. Czy ma ktoś sposób by usunąć te plamy bez konieczności zasłaniania ich roślinami lub wycią...

Przyjmowanie się roślin emersyjnych i submersyjnych w akwarium

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 12743
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit: Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą. Wyjaśnienie: Formy em...

Jak pozbyć się robaków z roślin

Tomasz Matysiak w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5691
Witam, zauważyłem ostatnio w swoim akwarium dużą liczbę chyba małżoraczków poruszających się w na rożnych elementach aranżacji jak i w toni wodnej oraz podłużne ciemne dżdżowniczki na dnie. Czy ktoś ...

Kapsułki pod rośliny

DawidJot w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5083
Witam Pytanko, czy regularnie umieszczając kapsułki pod roślinami i kulek gliniane torfowych możemy wyeliminować nawożenie do słupa wody? Czy samą ta metoda jest szansa uniknięcia glonów? Rośliny malo...

Przyczyny klęski? - gnijące rośliny po starcie

greir w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7778
Gnijące rośliny – przyczyny klęski? Witam wszystkich serdecznie (i z pokorą). Jako totalny amator, który wie niewiele, nie nawozi CO, nie stosuje profesjonalnego podłoża ani też nie mierzy parametrów...

Jak pozbyć się osadu z kamienia na skałach akwarystycznych

el-lo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7521
Witam. Ostatnio w ręce wpadły mi kamienie typu Scenery Stone z bardzo zaniedbanego akwarium. Nie mam pojęcia, jak długo nie były czyszczone, ale pojawił się na nich osad z kamienia zmieszanego z glon...

Statystyki

Ten temat przegląda 159 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 159 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.