Witam.
Mam problem z roślinami. Nie chce im się rosnąć. Wygląda mi na to jakby gniły w akwarium. Dodatkowo na większości z nich pojawił się ciemny, bąbelkujący nalot. Po starciu go z liścia wygląda jak gęsta brązowo-czarna pajęczyna.
W
podłożu jest kilka kulek gliniano-torfowych, CO2 podaję z bimbrowni, oprócz tego dodaję nawóz mikro, a mimo to nie chcą rosnąć.
1. Wymiary akwarium (50 x 30 x 30)
2. Moc i
rodzaj oświetlenia (1 x 16 W, 1 x 9 W) 10 h/24
3. Drobny żwirek wymieszany z ziemią
4. Rodzaj systemu CO2, bimbrownia - od wczoraj 24h
5. Rodzaj
filtracji Elite Jet-Flo 75
6. Gąbka + mechaniczny (nie wiem jaki, jakieś makyczki w koszyczku)
7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h? Tak
8. Temperatura wody 25 stC
9. Parametry chemiczne wody (podaj te, które znasz): pH:7,5; NO2:0; KH:13; NH3:1; GH:18; NO3:15
10. Jakie nawozy stosujesz obecnie Kulki gliniano torfowe + nawóz no name z allegro
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną? Nie
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (Antychlor, odkażacz itp). Nie
13. Jak często podmieniasz wodę (ile na raz? Czy są to regularne podmiany) 1 x tydzień 10%
14. Czy w akwarium są
korzenie lub kamienie (jakie?) 1 korzeń, 1 kokos
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium (raz dziennie, raz na kilka dni, raz w tygodniu?) kilka razy w tygodniu (odrywanie zgniłych liści, czyszczenie roślin z ciemnego śloskiego nalotu)
16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych? Nie
17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub? Nie
18. Czy używasz lampy UV? Nie
19. Jak często karmisz ryby? Czy istnieje ryzyko, że ktoś dokarmia je podczas Twojej nieobecności? 1 x dziennie
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? (podaj przybliżoną liczbę) 12 neonów innesa
21. Jak długo funkcjonuje akwarium 2 m-ce