Rośliny nie chcą rosnąć - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny nie chcą rosnąć

Liczba wyświetleń: 1372·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

22 mar 2012, 12:50 Rośliny nie chcą rosnąć  (#1)  

Witam.
Mam problem z roślinami. Nie chce im się rosnąć. Wygląda mi na to jakby gniły w akwarium. Dodatkowo na większości z nich pojawił się ciemny, bąbelkujący nalot. Po starciu go z liścia wygląda jak gęsta brązowo-czarna pajęczyna.
W podłożu jest kilka kulek gliniano-torfowych, CO2 podaję z bimbrowni, oprócz tego dodaję nawóz mikro, a mimo to nie chcą rosnąć.
1. Wymiary akwarium (50 x 30 x 30)
2. Moc i rodzaj oświetlenia (1 x 16 W, 1 x 9 W) 10 h/24
3. Drobny żwirek wymieszany z ziemią
4. Rodzaj systemu CO2, bimbrownia - od wczoraj 24h
5. Rodzaj filtracji Elite Jet-Flo 75
6. Gąbka + mechaniczny (nie wiem jaki, jakieś makyczki w koszyczku)
7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h? Tak
8. Temperatura wody 25 stC
9. Parametry chemiczne wody (podaj te, które znasz): pH:7,5; NO2:0; KH:13; NH3:1; GH:18; NO3:15
10. Jakie nawozy stosujesz obecnie Kulki gliniano torfowe + nawóz no name z allegro
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną? Nie
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (Antychlor, odkażacz itp). Nie
13. Jak często podmieniasz wodę (ile na raz? Czy są to regularne podmiany) 1 x tydzień 10%
14. Czy w akwarium są korzenie lub kamienie (jakie?) 1 korzeń, 1 kokos
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium (raz dziennie, raz na kilka dni, raz w tygodniu?) kilka razy w tygodniu (odrywanie zgniłych liści, czyszczenie roślin z ciemnego śloskiego nalotu)
16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych? Nie
17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub? Nie
18. Czy używasz lampy UV? Nie
19. Jak często karmisz ryby? Czy istnieje ryzyko, że ktoś dokarmia je podczas Twojej nieobecności? 1 x dziennie
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? (podaj przybliżoną liczbę) 12 neonów innesa
21. Jak długo funkcjonuje akwarium 2 m-ce

kitza
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 maja 2012, 23:16   (#2)  

Odpowiem sobie sam na swojego posta.
Problemem obecnym w moim akwarium były sinice.
Na szczęście 5 dniowe zaciemnienie akwarium pomogło pozbyć się problemu.

Nie chcąc zakładać nowego wątku, zadam pytanie tutaj.
Co robić aby sinice nie wróciły. Zgodnie z informacjami znalezionymi w sieci, nie podaję na razie (tydzień od odsłonięcia) żadnych nawozów, wstrzymałem również bimbrownię. Pytanie jednak, na jak długo?
Po jakim czasie można właczyć bimbrownię, czy zacząc podawać nawozy?
Na razie (odpukać) sinic nie widać ale nie wiem jak długo.

kitza
Ranga: Początkujący

05 maja 2012, 23:31   (#3)  

Dawałeś mikro, za to nie zapanowałeś nad makro - wymieszałeś ziemię ze żwirem, ziemię daje się pod żwir. Prawdopodobnie do kolumny wody uszło dużo organiki, nadmiar fosforanu i wynik - cyjanobakterie. Trzeba poprawić podłoże, bo problem wróci. Podczas zaciemnienia rzeczywiście wyłącza się CO2 a włącza napowietrzanie. Po zaciemnieniu jednak wracamy do CO2. Pamiętaj: ziemia, a na niej warstwa żwiru przynajmniej 4 cm.

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743326
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9032
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25439
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1682
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1226
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1298
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15833
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6106
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2638
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1491
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Statystyki

Ten temat przegląda 341 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 340 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.