Reaktor CO2 domowej roboty
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam
Chciałem wam przedstawić reaktor domowej roboty. Do budowy tego reaktora wykorzystałem:
- Mały wewnętrzny filtr
- Pieprzniczka
- Gąbka
- Wężyki akwarystyczne
- i inne pomocne drobiazgi
Reaktor jest udoskonaleniem pomysłów, które znalazłem w sieci. Możliwe, że już ktoś kiedyś umieścił podobną budowę reaktora, jednak mimo wszystko uważam, że warto pochwalić się tym cudem techniki  pozdrawiam i zachęcam do oglądania.
http://youtu.be/UAgn7Jqr-hQ
-

szczudlo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Czechowice - Dziedzice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hmm cud techniki to to nie jest...
Z resztą co z tego, że CO2 w 100% rozpuszczone jeszcze dystrybucja zostaje ;]
-
Suja
●
- Miasto: Grójec
Mi się wydaje że to jakaś alternatywa dla ludzi mających filtry wewnętrzne jest ale ja bym dał wlot co2 na wylot z filtra bo jak będzie mielił te bąbelki to będzie głośno chodził 
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gogolin
-
Będzie to działało.
Dawno temu, już stosowałem podobne rozwiązanie w większej formie.
Butelka 300ml z szamponu płaska, przeźroczysta, w dnie dziury i gąbka zapobiegająca wydostaniu się bąbelków, przez korek wąż z trójnika wylotu filtra kubełka. Co2 podawane bezpośrednio do tej butelki. Trzeba tylko dobrze przyssawkę zamocować bo bąbel gazu wypiera butelkę.
Tamto rozwiązanie w 100% rozpuszczało gaz w 200L akwa.
Uważam wszystkie takie rozwiązania lepszymi od spieków bo w 100% rozpuszczą CO2 i koszt ich jest minimalny, w zasadzie czas i pomysł.
-

Jano68
●
- Miasto: Brzesko
-
Usunięto użytkownika 14432
wszystko fajnie, tylko co z propagacją CO2 po zbiorniku. moim zadaniem chybiony pomysł. już lepsze i prostszy jest zwykły szklany dyfuzor.
-
Usunięto użytkownika 14432
●
Marek Marzoch napisał(a):wszystko fajnie, tylko co z propagacją CO2 po zbiorniku. moim zadaniem chybiony pomysł. już lepsze i prostszy jest zwykły szklany dyfuzor.
Nad tym reaktorem, zaraz pod taflą wody znajduje się deszczownica. Wydaje mi się , że to wystarczy do rozprowadzenia rozpuszczonego co2.
-

szczudlo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dokonałem drobnej przeróbki w reaktorze, CO2 podawane jest teraz do trójnika przy wylocie z filtra, a nie tak jak do tej pory od spodu filtra. Doradził mi to pewien użytkownik innego forum, myślę że lepiej się to sprawdza. Nie męczę wirnika bąblami CO2, gąbka w filtrze zajmuje więcej przestrzeni, nie ma odgłosu rozbijanego CO2 przez wirnik.
-

szczudlo
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|