Jaki jest prawidłowy odczyt wartości NO3 na teście
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Posiadam test NO3 firmy Sera. Przy odczycie zauważyłem znaczne różnice w wartości. Mianowice gdy położymy probówkę na kartkę to wynik wynosi 10 ppm, a gdy nie stykamy z kartką (czyli uniesiemy nad ok. 1-2 cm to odczyt wynosi 0 ppm. Stąd moje pytanie, który odczyt jest właściwy? 
-

robsons
●
- Ranga: Poznaje temat
Odczyt zgodnie ze wskazówkami producenta.Nie mam i nie używałem tego testu ale myślę,że podobnie jak przy innych -połóż go na skali.
-

Artur Wrocław
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Dokładnie tak. Połóż. Jedynie Zoolek każe lekko unieść swoje próbówki z testami. JBL ma odpowiednie podstawki. Sera instruuje, by przyłożyć - położyć na skali.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Powiązane tematy
Witam
Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Cześć,
Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium:
27l - kostka 30cm
Oświetlenie led 5630 12W...
Witam
Czy ktoś się spotkał z białą pianą w wodzie z kranu po dodaniu Aquasafe od Tetry. Czy to efekt usuwania chloru z wody? Fotka trochę niewyraźna. Macie jakieś pomysły co to może być.
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
|
|