Przyszedł czas na zmianę aranżacji. Aby bardzo nie komplikować sobie życia troszkę poprzesadzałem roślinki i dodałem kilka kamieni oraz dwa korzenie. Wszystko to co miałem w domku. Myślałem o zmianie żwirku i substratu na granulat, ale może jeszcze nie tym razem. Na stary substrat została wysypana ziemia i czysty wypłukany żwirek. Całość uruchomiłem na dojrzałym filterku z normalnym oświetleniem i troszkę zmniejszonym nawożeniem. Mam nadzieję, że glony nie zarosną akwarium. Cóż, się zobaczy
Zbiornik zalany 07/03/2012
Akwarium 120x40x50 to model aquael aludekor wraz z szawką i obudową. Standardowe oświetlenie 2x39W + dołożyłem 2x54W.
Oświetlenie (2x54 - PHILIPS MASTER TL5 865) + (2x39 - SYLVANIA GROLUX i SYLVANIA AQUASTAR)
Filtr: aquael unimax 250 i aquael unifilter uv 1000.
Grzałka: aquael 300W.
Nawożenie: PG + sole
Co2 - Butla wysokociśnieniowa z reduktorem + elektrozawór. Nawożenie tylko w ciągu dnia.
Temperatura 24-26 stopni
Podmiany wody w ilości 30%/50% raz w tygodniu kranex.
mani napisał(a):Ma swój urok choć jak dla mnie to kilka całkowicie do zmiany np - dywan z blyxy to mi się kompletnie nie podoba - kamienie jakoś tak dziwnie
Dobrze widzę że masz deszczownie skierowaną na taflę ? Czemu ?
No coż, ja mam diametralnie odmienne zdanie. Zbiornik bardzo przyjemny w odbiorze.
Co do dywanu to nie uważam, że jedynym słuszym wyborem na przód akwarium jest Heniek - niestety obserwuję, że taki trend i dziwna moda zapanowała na niemal identyczne zbiorniki roslinne z drogimi substratami, kamieniami, osprzętem markowym i nawozami za grube PLNy oraz z identyczną obsadą roślinną. Szkoda że każda próba wyłamania się z tego trendu i stworzenie czegoś własnego spotyka się z brakiem zrozumienia.
Moda jak to moda przeminie. Jednak ja bym był daleki od krytykowania próby tworzenia czegoś innego.
Pozdrawiam
mani napisał(a):Ma swój urok choć jak dla mnie to kilka całkowicie do zmiany np - dywan z blyxy to mi się kompletnie nie podoba - kamienie jakoś tak dziwnie
Po prostu dziwny jest ten Świat
A tak poważniej, mi się podoba blyxa na dywaniku. Szczególnie jest to dobre rozwiązaniu z większymi rybkami. Dlaczego? Bo go zaraz nie powykopują i moim zdaniem świetnie się w takim przypadku spisuje. Inny powód miałem blyxę pod ręką z poprzedniego zbiornika. Pisząc to nie mam na myśli krytyki innych roślin trawnikowych, które mi się również podobają.
Deszczownica jest skierowana na taflę po to aby robić ruch powierzchniowy co sprzyja rozbijaniu gromadzących się bąbelków. Nie powoduje to u mnie strat w co2. Jest go wystarczająco dużo. Rośliny bąbelkują bez problemów. Drugi wylot z kubełka rozprowadza co2 po akwarium. A i fajnie jak się rusza tafla, podoba mi się to.
Prawie dwa tygodnie minęły. Łodygowce już po pierwszej przycince. Jak na razie zero glonów:) Tylko lekki zielony pył przecierany co 3 dni. Mam nadzieję, że dalej tak będzie i pyłek również ustąpi. Obawiałem się większego wysypu ponieważ ziemię zastosowałem po raz pierwszy i do tego jeszcze nawożę i święcę pełnym światłem. Poniżej nowe fotki.
No coż, ja mam diametralnie odmienne zdanie. Zbiornik bardzo przyjemny w odbiorze.
Co do dywanu to nie uważam, że jedynym słuszym wyborem na przód akwarium jest Heniek - niestety obserwuję, że taki trend i dziwna moda zapanowała na niemal identyczne zbiorniki roslinne z drogimi substratami, kamieniami, osprzętem markowym i nawozami za grube PLNy oraz z identyczną obsadą roślinną. Szkoda że każda próba wyłamania się z tego trendu i stworzenie czegoś własnego spotyka się z brakiem zrozumienia. Moda jak to moda przeminie. Jednak ja bym był daleki od krytykowania próby tworzenia czegoś innego. Pozdrawiam
Nie napisałem, że akwarium jest nie ładne wręcz przeciwnie, wyraziłem tylko moją opinię bo wg mnie wysokie rośliny pierwszoplanowe zatracają głębie. Jeżeli właścicielowi się tak podoba a tak napisał to bomba, tak trzymać.
Ekstra zbiornik Moim zdaniem neony lepiej prezentują się w tym akwarium od skalarów - ma się wrażenie, że baniak jest większy, a zarówno lepiej kontrastują z roślinami A co to za roślina na pierwszym planie, w lewym dolnym rogu? Bo takie połączenie z blyxą jest super.
Akwarium 120x40x50 to model aquael aludekor wraz z szawką i obudową. Standardowe oświetlenie 2x39W + dołożyłem 2x54W.
Oświetlenie (2x54 - PHILIPS MASTER TL5 865) + (2x39 - SYLVANIA GROLUX i SYLVANIA AQUASTAR)
Grzałka: aquael 300W.
Co2 - Butla wysokociśnieniowa z reduktorem + elektrozawór. Nawożenie tylko w ciągu dnia.
Temperatura 24-26 stopni
Co do dywanu to nie uważam, że jedynym słuszym wyborem na przód akwarium jest Heniek - niestety obserwuję, że taki trend i dziwna moda zapanowała na niemal identyczne zbiorniki roslinne z drogimi substratami, kamieniami, osprzętem markowym i nawozami za grube PLNy oraz z identyczną obsadą roślinną. Szkoda że każda próba wyłamania się z tego trendu i stworzenie czegoś własnego spotyka się z brakiem zrozumienia. Moda jak to moda przeminie. Jednak ja bym był daleki od krytykowania próby tworzenia czegoś innego. Pozdrawiam
Nie napisałem, że akwarium jest nie ładne wręcz przeciwnie, wyraziłem tylko moją opinię bo wg mnie wysokie rośliny pierwszoplanowe zatracają głębie. Jeżeli właścicielowi się tak podoba a tak napisał to bomba, tak trzymać.
Mała zmiana jeśli chodzi o pierwszy plan, chyba tak jest lepiej. Poczekać tylko trzeba aż się zagęści.
Temperatura 24-26 stopni
Żwirek kwarcowy czarny. Korzeń.
Podłoże pod żwirkiem: substrat podżwirowy z poprzedniej aranżacji (tu wprowadziłem troszkę w błąd ponieważ wcześniej napisałem iż był to ActiSubstrate, teraz zorientowałem się iż podałem złą nawzę. Nie pamiętam nazwy prawidłowej) + ziemia ogrodowa na substracie + żwirek kwarcowy
30 neonów na taki zbiornik to niewiele, jak się rozpłyną to je widać ?
Teraz według mniej przód lepiej, tył gorzej niż poprzednio, ale tył zapewne świeży, więc trzeba się wstrzymać z oceną.
Małe uaktualnienie. Zdjęcie zrobione po urlopie 2 tyg. Przycinka była wykonana przed urlopem oprócz pierwszego planu Podczas mojej nieobecności nie były dozowane żadne nawozy w płynie. CO2 dozowany normalnie. Efekt zadowalający rośliny wyglądają dobrze. Po oczyszczeniu szyb zauważyłem brak powrotu zielonego nalotu. Zobaczymy jak dalej. Acha, nie zrobiłem podmiany wody jak zawsze 50% co tydzień i zmniejszyłem dozowanie nawozów. Uzupełniłem tylko to co wyparowało.
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1569
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
akwaAmator w Akwaria· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2299
Znalazłem na forum stary aranż https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/325l-bn-t-tomek-81101.html :D ,a atak jest obecnie :
Akwarium ma 107 dni (na dzień 02.06.2026)
Akwarium : 1...
Andrzej_Turczynowicz w Akwaria· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9177
Hej
Postanowiłem pokazać moje akwarium, wymiary 120x50x60
start 12.2021 start problematyczny z dużą ilością glonów wszelkiego rodzaju :)
na szczeście udało się je opanować.
Po 7 miesiącach postanowiłe...
pawel81 w Akwaria· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9348
Akwarium o długości 60cm z centralnie zaaranżowaną dolinką. Po bokach tarasy z kamieni otoczone korzeniami. Założone 14.11.2020.
Rośliny: Rotala sp. green, Rotala Hra Vietnam, Rotala Ceylon, Eleochar...
Kamil Sobala w Akwaria· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9406
Wymiary akwarium - 100x50x50 Optiwhite
Szafka made by roslinyakwariowe
Skały i korzenie ancient stone i ancient wood
Hardscape wykonany własnoręcznie
Oświetlenie - CHIHIROS LED RGB 90 68W + AQUAE...
beszamel w Akwaria· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7210
Tym razem przedstawiam aranżacje w stylu nature. Coś prostego w utrzymaniu oraz pielęgnacji.
Sprzęt:
Akwarium 80x35x45 126l
Filtracja Aquael Ultramaxx2000 wypełniony matrixem oraz purigenem do tego g...
Statystyki
Ten temat przegląda 333 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 333 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej