Akwarium roślinne i niemałe z nim problemy.
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam serdecznie,
będąc zafascynowana przepięknymi aranżacjami roślinnymi jakieś 6 tyg temu postanowiłam stworzyć swój własny podwodny raj. Przygotowałam się do tego solidnie, wydając dużo pieniędzy i spędzając długie godziny na forum. Wszelkie dane mi rady bardzo się przydały.
Dane akwa:
pojemność 20l.(15 netto)
świetlówka 11 W (ta z zestawu Aquael Shrimp Set) światło zapalone 12 h dziennie
podłoże Aqua Art Shrimp Sand (4 l) a w nim od 2 tygodni ADA Multi Bottom
Easy Carbo ( nie żałuję - podwójna dawka w odniesieniu do zaleceń producenta (10 kropli dziennie - akwa porządnie zarosło więc roślinki zapewne potrzebują więcej)
Filtr Aquael Pat Mini - działa w trybie 24h plus napowietrzanie stosunkowo niewielkie
Temperatura wody 25 stopni
Parametry wody - niestety nie mam testów, dzięki uprzejmości innego akwarysty mierzyłam jakieś 1,5 tyg temu - Ph około 7, GH i KH nie pamiętam dokładnie ale były nieco za wysokie, NO2 i NO3 również dokładnie nie powiem, ale wskazania były bardzo dobre
Do wody dodaję jedynie:
uzdatniacz, Nitrevic nieprzerwanie od startu, easy carbo, a do tego od 2 tyg. potas - rośliny nie wykazują na razie zapotrzebowania na mikro oraz N i P, żelaza raczej też nie brakuje - Alternanthera Reinicki jest pięknie wybarwiona. Od dwóch tyg ADA Bacter Ball
Wodę leję z kranu, uzdatnioną, odstaną 24h
Podmiana 30% na tydz
W akwa nie grzebię co najmniej od miesiąca
Do wody nie dodaję żadnej chemii
Obsada: 4 razy gupik, 2 razy otosek, 3 krewetki amano - i do tego plaga ślimaków
zwierzątka karmione 2x dziennie małymi porcjami spiruliną, ostatnio nie chciały jeść wiec podawałam im wodzienia
Po 6 tygodniach obserwacji rozwoju akwa roślinnego, w którym przez ten czas woda była krystaliczna, rośliny zarosły pięknie pól zbiornika, a glonów nie było mi dane doświadczyć (oprócz startowej okrzemki oczywiście) pojawiły się pierwsze problemy. No właśnie, żeby to jeden. Pierwszą rzeczą którą zaobserwowałam jest zmętnienie wody, co prawda niewielkie, ale wcześniej jak wspominałam woda była krystaliczna. Przyczyny dopatruję się w wyczyszczeniu filtra wewnętrznego (co prawda, płukany w wodzie akwariowej, jednak możliwe, że zbyt intensywnie) lub też być może do wody dodałam za dużo preparatów - opis wyżej
I teraz rozwiązanie - lepiej nie robić nic - lub też robić to co zwykle - podmiana wody, bakterie nitryfikacyjne itp jw czy też: zwiększyć filtrację, ograniczyć karmienie, odstawić potas, zmniejszyć dawkę easy life? Co radzicie?
Drugim problemem jest coraz większa plaga zatoczków - wyławiam je jak tylko mogę, niedługo jednak wspomoże mnie jakaś helenka.To jednak nie jest jeszcze problem wart uwagi.
Trzecim problemem, najbardziej obrzydliwym i przerażającym mnie jest obecność białych robali - milimetrowych co prawda, ale skoro je zauważyłam to pewnie w podłożu mam ich miliony  Owe wypławki czy też nicienie podobno są oznaką stabilnego akwarium, a dostać się tam mogły wraz z żywym pokarmem lub na roślinach - tych jednak dawno nie kupowałam więc wątpię, że w tym tkwi przyczyna. Żywy pokarm odstawiłam. No i teraz niestety jest problem - jak to wyplenić. Zgodnie z poradami nie odmulałam podłoża, które zarasta heńkiem. O ile na przodzie jest czysto jak na moje oko (za sprawą Amano) to na tyłach przy korzeniu zalega detrytus  w dodatku korzeń "ozdobiłam" gałęzatką, która wygląda strasznie. mój błąd, ale jak wyjmę korzeń by ją usunąć, to zniszczę całą aranżację.W sprawie białych robali - czytałam o pułapce z mięsa - na pewno zastosuję, jednak wiem, że to w całości nie wyeliminuje problemu. Na samą myśl mnie odrzuca  Macie jakieś sprawdzone sposoby? Nie chcę stosować chemii, ani kasztanów  restartu też wolałabym uniknąć.
Dodaję zdjęcie całości.
-
Anonim 23494
●
Lubię czytać takie nienaganne językowo i poetyckie opisy  .
To dobrze, że już na starcie masz sporą wiedzę, to na pewno zaprocentuje, przejdźmy do problemów.
Problem pierwszy- zmętnienie wody. Wniosek z obserwacji moim zdaniem prawidłowy, przyczyną jest zbyt intensywne czyszczenie filtra. Problem ten może się niestety często powtarzać przy filtrze który posiadasz. Wiem, że to dodatkowe koszta, ale proponowałbym zakupić filterek zewnętrzny- kaskadowy. Zajmuje mniej miejsca w zbiorniku, posiada dużą pojemność wkładów filtracyjnych. Wtedy znacznie ciężej będzie rozchwiać warunki w zbiorniku.
Napisz mi jeszcze czy woda ma jakiś zapach? Może pachnie jak easy carbo?
Na problem ślimaków widzę, że znalazłaś dobre rozwiązanie- helenki.
Problem trzeci- na początku dobrze byłoby gdybyś się upewniła z czym tak naprawdę walczysz. Parę miesięcy temu miałem problem z wypławkami (te bardziej spłaszczone białe robaki). Widziałem je tylko raz- jak jadły padniętego neona. Nawet nie próbowałem z nimi walczyć a one po prostu zniknęły, zapewne zdechły z głodu. Więc ten problem może okazać się przejściowym.
Jeśli chodzi o zalegający na tyłach detrytus, to śmiało możesz go ściągnąć wężykiem przy podmianie wody, nie ma co popadać w skrajność i w ogóle się do akwarium nie dotykać. Ważne żebyś zrobiła to w taki sposób, żeby nie rozprzestrzenić zanieczyszczeń po całym akwarium.
Ogólnie zbiorniczek prezentuje się fajnie, wielu chciałoby żeby tak wyglądały ich początki  .
Pozdrawiam
-

Scob
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Hej
po pierwsze wielkie dzięki za konstruktywną odpowiedz i dobre słowo  To mnie motywuje.
Takim laikiem może aż nie jestem. Od ponad roku wspólnie z chłopakiem (również akwarystą) opiekujemy się 200 l ogólniakiem  Ale w nim bywają problemy. Moje wystartowało i jestem mile zaskoczona, że tak pięknie wszystko kwitnie. Zwłaszcza, że jakieś 3 tyg temu, może więcej zakładaliśmy kolejną małą17 l. i wyszła straszna klapa.3 razy restart, bo roślinki gniły. To było coś w stylu iwagumi, ale niska roślinność nie dała rady na bazalcie, więc wymieniliśmy na profi soil + Ada multi bottom i czekamy na efekty. Ale to tak na marginesie
Dużo czytam i myślę, że to procentuje w odniesieniu do mojej malej 20l - tyle, że rośliny tak ROSNĄ :O, że chyba czas pomyśleć o czymś większym
Jeżeli chodzi o moje kłopoty:
W kwestii filtra - dobra rada, na pewno o tym pomyślę. Zwłaszcza, że ten wewnętrzny jest też mało estetyczny. Mam pod ręką coś takiego https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtra ... 10383.html
Nie jest to nic specjalnego, zwłaszcza, że w praktyce jest mało solidne, no ale może byłoby lepsze, przez wgląd na obecność mediów i uniknięcie destabilizacji j.w. Martwię się tylko, że pojemnik, w którym znajduje się woda umieszczono bezpośrednio nad pompką co przy takiej jakości wydaje mi się niebezpieczne.
Jeżeli chodzi o te białe robale - nie wiem co to, wiem, że jest białe i ma1 mm do 2. Puki co, oczywiście. Widziałam dwa w dniu dzisiejszym. Może po prostu poczekam, a potem będę panikować.
Woda nie pachnie w ogóle easy carbo, pachnie standardowo wodą akwariową, jest to bardzo łagodny zapach.
Tył akwa uprzątnę na pewno przy najbliższej podmianie  będę musiała też po raz pierwszy wyczyścić szyby - pojawiły się małe zielone plamki. Chociaż przy takich małych gabarytach szkła i przestrzeni wewnątrz to nie łatwe.
Dla porównania zdjęcie z przed tygodnia.
- Załączniki
-

- 2012-03-03-18.35.32.jpg (522.96 KiB) Przeglądane 2016 razy
-
Anonim 23494
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wcale nie twierdzę, że jesteś laikiem. Według definicji jest to osoba nieznająca się na rzeczy, twój zbiorniczek i post świadczą o czymś przeciwnym  . Wbrew temu co wielu osobom się wydaje utrzymanie stabilnych warunków w tak małym gabarytowo akwarium wymaga dużej wprawy i znajomości tematu.
Roślinki rzeczywiście rosną jak szalone. Jak na tygodniowy przyrost świetny wynik.
Co do meritum sprawy. Tak się składa, że ten filterek nf-300 leży u mnie w szufladzie. Dostałem go od kuzyna który zlikwidował swój zbiornik. Wydaje mi się, że jest na tyle trwały, że powinien wytrzymać normalne użytkowanie. Wadą jest to, że dosyć głośno pracuje i wykonanie rzeczywiście pozostawia co nieco do życzenia, ale jego ogromną przewagą nad filtrem wewnętrznym jest większa pojemność, co wiąże się z wieloma zaletami, m.in zwiększeniem ilości wody w obiegu co na pewno przyczyni się do większej stabilności parametrów- jak pisałem wcześniej- oczywiście pomijając podstawowy fakt, jakim jest zwiększenie powierzchni do zasiedlenia przez bakterie nitryfikacyjne.
Jeżeli zdecydujesz się zaopatrzyć zbiornik w taką filtrację nie usuwaj od razu filtra wewnętrznego, jestem przekonany, że wiesz dlaczego  .
Zielenice punktowe na szybie też pojawiały się u mnie gdy tylko ,,wyczuły" amoniak, jest to bez wątpienia oznaka zaburzenia cyklu azotowego w akwarium. Ciekawe porady na temat metod ich usuwania znajdziesz w tym wątku: https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
Tak jak pisałem wcześniej, z robactwem nigdy nie walczyłem więc nie czuje się kompetentny żeby udzielać jakichkolwiek porad ponadto co możesz przeczytać w różnych artykułach i poradnikach.
Pytałem czy woda nie pachnie Easy Carbo, dlatego, że sam zaobserwowałem jej zmętnienie po znacznym przekroczeniu zalecanej dawki węgla w płynie. Charakterystyczny był wtedy właśnie zapach wody. Co prawda to mniej prawdopodobna wersja, ale warto ją było wykluczyć.
Powodzenia
-

Scob
●
Hehe trochę się nie zrozumieliśmy  nie obrażam się za żadne słowa typu laik hehe  tak, nie jestem specem i wiem o tym doskonale. Filtr przetestuję, muszę kupić tylko jakieś media. Niestety w tej kwestii nie mam doświadczenia, więc może możesz coś podpowiedzieć?
Za chwilę biorę się za te zielenice. Już ja zrobię z nimi porządek!  Białych robali już nie widzę, chciałabym wierzyć, że to jednorazowy przypadek, no ale to raczej niemożliwe.
P.s. akwarystyka niedługo pochłonie mnie w całości. Aż się dziwie, że cokolwiek mogło przyciągnąć moją uwagę na tak długo heh. Co 3 wieczór spędzam na 1-2 h rozmowach z akwarystami w profesjonalnym sklepie akwa i niemal codziennie czytam jakieś ciekawostki na forum. Tak czy owak - wspaniałe hobby  już myślę, gdzie by tu postawić większy zbiornik.
-
Anonim 23494
●
Ja kiedyś u siebie zauważyłem zmętnienie po wlaniu większej dawki easy carbo ale ja to już lałem ekstremalnie dużo około 5-6 razy więcej. Ogólnie kierunek obrałeś profesjonalny czyli najpierw wiedzy ile się da potem robić i potem pytać bo wielu robi pyta a potem zdobywa wiedzę.
-
kt65c453
●
- Miasto: Panki- Będzin
Ta forma komunikacji ma jednak swoje wady, fragment o laiku miał być w założeniu pochwałą  .
Ja bym do tego filtra wrzucił ceramikę, jest tania i bardzo praktyczna, dobre medium do filtracji biologicznej. Gąbka która jest wystarczy do filtracji mechanicznej. Możesz też pomyśleć o prefiltrze jeżeli filtr będzie zbyt szybko zarastał brudem- w co wątpię, lub jeżeli zdecydujesz się na jakieś mniejsze krewetki.
Duży zbiornik dobra rzecz, inwestycja zdecydowanie warta swojej ceny  .
A ile czasu spędzonego na planowaniu i obmyślaniu aranżacji  .
Uwielbiam zakładać nowe zbiorniki.
-

Scob
●
Zalegający pokarm, który opadł pomiędzy granulat = wypławki. Postaraj się nie przekarmiać ryb. Syp pokarmu tyle ile przy Tobie zjedzą.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Scob dziękuję za komplement  Również moim ulubionym etapem jest aranżacja  a później patrzenie jak wszystko "żyje"
Kupię ceramikę i przetestuje te małe cudo zwane filtrem. Zielenic na szybach już nie mam  linijka to bezcenny przyrząd akwarystyczny! A wiesz może czy da się je jakoś usunąć z korzenia? Zarastają mi go trochę, nie wygląda to źle, raczej naturalnie, ale lepiej żeby się zbytnio nie rozprzestrzeniało
Jeżeli chodzi o detrytus - jakiś czas temu wyjechałam na dłużej a opiekę nad akwa sprawowała siostra. Po powrocie gupiki w ogóle nie jadły, były przekarmione - ale już ten problem mam z głowy. Obecnie wszelką materią organiczną zajmują się Amano - uwielbiam je, przestały się bać i tak słodko przebierają tymi swoimi odnóżami (:-) Zakochałam się hehe.
Muszę koniecznie pozbyć się tej gałęzatki >:-(
moje roślinki tak rosną, że nie widzę potrzeby stosowania nawozów, chociaż zaopatrzyłam się w całą linię EL. Wczoraj wycięłam dwie 20 cm łodygi hygrophili - żal było wyrzucać, ale zasłoniła światło innym roślinom, a jej 10 cm korzenie nie były estetyczne. Następnym razem może oddam 
-
Anonim 23494
●
Z korzenia możesz usuwać szczoteczką do zębów- rzecz jasna nieużywaną, ew. solidnie wyczyszczoną, bez resztek pasty.
Co do linii EL, też używam. To znaczy z drobną modyfikacją. Kupiłem tylko za pierwszym razem, żeby mieć butelki a teraz uzupełniam w ten sposób:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... =easy+life
Wszystko ,,działa" jak na oryginalnym składzie  .
Na dodatek kosztuje zamiast ok. 20zł przy 250ml butelce- kilkadziesiąt groszy (może nawet mniej), dlatego warto przemyśleć, oczywiście jak będziesz miała większy zbiornik, bo tutaj szybko tych nawozów nie zużyjesz o ile w ogóle wystąpi potrzeba ich użycia . 
-

Scob
●
Haha! Dokładnie ten sam plan miałam  Kupiłam wszystko dla butelek, jak się skończą planowałam zrobić podróbę Tropica Master Grow ;P Dzięki za przepis na makro  Na użycie czeka już HCL i sorbinian potasu (czy jakoś tak), sole dokupię z czasem, bo puki co specyfików na 20 l mam aż nadto - linia EL po 500 ml
Dzięki za miłą rozmowę  Kończę ją będąc bogatsza w nową dawkę wiedzy hehe
Pozdrawiam
-
Anonim 23494
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
|