Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zapewne nie ja pierwszy się nad tym zastanawiam.
Jakiego mchu, obwiązanego na kamieniach, używa Amano do układania na plaży i jej granicy?
Czy ten sam jest na korzeniach?
w tej np. aranżacji;
http://www.aqua-szene.de/2012/03/video- ... over-2012/
i technicznie;
Jak oni sobie radzą z przycinaniem tego mchu w tak gęstych korzeniach w dodatku obwiązanego dookoła
i jak utrzymują taką czystość przy podłożu, bo wiadomo, że mech wyłapuje brud i brązowieje lub zarasta nitkami ?
Proszę moderatora o skasowanie tematu w dziale "Rośliny akwariowe"
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kolego p.Amano ma od tego ludzi,którzy mają takie właśnie zadania,by wszystko było cacy,ładnie przycięte,posprzątane,wyszczotkowane itd,itd.
-

lukiki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Łódź
lukiki napisał(a):Kolego p.Amano ma od tego ludzi,którzy mają takie właśnie zadania,by wszystko było cacy,ładnie przycięte,posprzątane,wyszczotkowane itd,itd.
Pytałem o technikę, a nie sposób p.Amano.
Mnie (jak zapewne każdemu na forum) grzebanie w zbiorniku daje dużo radości.
-
AdamA
●
AdamA napisał(a):Pytałem o technikę, a nie sposób p.Amano.
Małe nożyczki w jednej ręce a w drugiej wężyk 8-10mm średnicy i jedziesz....
Jedną ręką przycinasz a drugą zasysasz ścinki.
Przy bardziej skomplikowanej geometrii robią to dwie osoby - jedna tnie a druga zasysa.
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
A wyobrażacie sobie to w takiej gęstwinie korzeni?
bo manewrowanie jest dość ograniczone, ale może ich wogóle nie tną stąd pytanie o gatunek mchu jakiego użył?
Ładnie się zagęszcza i nie wymaga takiego kształtowania, może ?
W opisach aranżacji niegdysiejszych był często wymieniany Willow, ale według mnie to jakieś nieporozumienie.
-
AdamA
●
Powiązane tematy
Hej
Miłego oglądania. ?si=nbATHKuG5mnV0ys2
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Na forum bardzo często padają pytania jakiej firmy filtry są godne polecenia.
Pomóżmy początkującym oddając głos w ankiecie nt. marek posiadanych przez nas filtrów.
Ponieważ wielu z nas posiada więc...
1-120122-800x400.jpeg
Pochodzenie: wody japońskiej rzeki Yamato, występuje również w Korei oraz na obszarze Tajwanu. Środowisko: W warunkach naturalnych zamieszkuje rzeki i potoki Japonii, Korei, Ta...
Zapraszam do obejrzenia.
Początki przygoty Tomka z akwarystyką możecie śledzić na Forum, ma pasję i rękę do roślin, ładne akwaria prowadził już ponad 10 lat temu:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje...
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano.
Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia:
Na stanie:
-akwarium ok. 12l
-menzurka 1000ml
-moździerz do ...
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
Stwierdziłem, że chcę na potrzeby przyszłych aranżacji (mcharium) rozmnożyć sobie mech na małych kawałkach korzeni. Do tego celu chcę zastosować plastikowe pojemniki śniadaniowe, które wystawię na par...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
Cześć
Czy 5 sztuk krewetek amano pomieści się z gromadką red cherry w akwarium 49l z gęstą roślinnością? Czy nie będzie im za ciasno i czy amano nie będzie agresywne wobec mniejszych red cherry?...
|
|