Problemy z chemia wody do podmian.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Poniewaz moja woda kranowa zawiera azotany w ilosci 30-50 mg/L zaczalem uzywac RO kupowanej w sklepie + mineralizator AA Hydro Mineral. Od tego momentu zaczely sie problemy z kodycja roslin, co sklonilo mnie do pomiarow.
Zmierzylem parametry wody RO i tu zonk: NO3- 10, ph 7,5. myslalem ze test do bani ale zmierzylem destylke kupiona w CPN do akumulatora NO3-0, ph 7.Czy mozliwe jest ze woda po przejsciu przez RO bedzie zawierac azotany?
Mysle o zastosowaniu wody Zywiec Zdroj, ma ona parametry:
Suma skladnikow mineralnych:230mg/L
Kation magnezowy5,62mg/L
Kation wapniowy41,69mg/L
Z racji tego ze jestem czesciowo sparalizowany szukam najlatwiejszego rozwiazania, a taka wode moge zamowic z dostawa do domu przy okazji zakupow spozywczych, tylko nie wiem czy bedzie sie nadawac.
Pozdrawiam Bartek
-
bartekcholma555
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Oczywiście, że filtr RO szczególnie po jakimś czasie użytkowania może przepuszczać jakąś ilość azotanów, nawet nowy może np. ok. 5 mg/l przepuszczać. U Ciebie jest dość wysoka ilość w kranie więc tak może się zdarzyć. Zbadaj swoją kranową i szczególnie jej twardość, bo może się okazać, że masz lepszą niż ten Zdrój...
Jeśli byś się zdecydował na EI, to kranowa byłaby super, wyłączasz zupełnie z mieszania w makro KNO3, a potas dozujesz z np. K2SO4, wtedy azotany masz za darmo...
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Zgadzam sie w 100% z Godween co do EI. Sam mam 25-30mg/l NO3 w kranowie i nie narzekam wrecz przeciwne wykorzystuje darmowy nawoz 
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
Godween napisał(a):Oczywiście, że filtr RO szczególnie po jakimś czasie użytkowania może przepuszczać jakąś ilość azotanów, nawet nowy może np. ok. 5 mg/l przepuszczać. U Ciebie jest dość wysoka ilość w kranie więc tak może się zdarzyć. Zbadaj swoją kranową i szczególnie jej twardość, bo może się okazać, że masz lepszą niż ten Zdrój...
Jeśli byś się zdecydował na EI, to kranowa byłaby super, wyłączasz zupełnie z mieszania w makro KNO3, a potas dozujesz z np. K2SO4, wtedy azotany masz za darmo...
Twardosci w kranie mam bdb. tzn. kh 6 gh9 tylko to NO3... Nie mam filtra RO, wode kupuje w zoologicznm.
-
bartekcholma555
●
Ja bym się nawet nie zastanawiał, tylko spróbował EI na Twojej wodzie z kranu. I to za darmo i bez wożenia ze sklepu.
-

Godween
●
-
Troche sie boje tej metody, zawsze nawozilem umiarkowanie. Ale sprobuje bede mial nowe doswiadczenie i moze to okazac sie najlepszym wyjsciem w tej sytacji.
-
bartekcholma555
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie ma się czego bać. Tu masz kalkulator EI: http://calc.petalphile.com/
-

Godween
●
-
Nie ma się co bać, tylko na tym skorzystasz. Nie dość, że duża wygoda to samo nawożenie jest dziecinnie proste jak już sobie dawki policzysz.
A nawożenie umiarkowane przy mocniejszym oświetleniu jest trochę jak chodzenie po linie. I to tego raczej należałoby się bać a nie EI  .
Lanie do akwarium wody mineralnej to moim zdaniem marnowanie pieniędzy.
-

Scob
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH?
Woda kranowa pH 7,4
Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5
Akwarium 45l
Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...
Witam Was, mam do Was kilka pytań
1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...
|
|