Witam .W zbiorniku u znajomego wszystkie brązowe Cryptocoryny pokładły liście na podłożu .Liście są zdrowe ładne lśniące ale nie stoją ku górze a leża na żwirze .Zielone Cryptocoryny rosną normalnie ,inne rośliny też .Co może być przyczyną takiego stanu .Po wsadzeniu wszystko jest ok przez około tydzień do dwóch po czym liście kładą się na żwir .Zbiornik 450 l oświetlenie 4x54w t5 .Parametry wody to
twardość ogólna 12 ph 6,8 .
Mam ten sam problem, wystapil on u mnie po zwiekszeniu oswietlenia do 1W/L i przejsciu na RO. Rosliny sa w doskonalej kondycji, babluja, maja duze przyrosty ale sie ploza. Taka sytuacje mam juz ponad 2 miesiace.
bartekcholma555 napisał(a):Mam ten sam problem, wystapil on u mnie po zwiekszeniu oswietlenia do 1W/L i przejsciu na RO. Rosliny sa w doskonalej kondycji, babluja, maja duze przyrosty ale sie ploza. Taka sytuacje mam juz ponad 2 miesiace.
Rozleniwiły Ci się rośliny przy tym 1W i nie ciągną do góry.
No właśnie kolega ma roślinki na żwirku ,co dziwne zielona crypto rosnie super a brązowe sie kładą .Inne roślinki też normalnie rosną .Żabienice ,lotosy ,mchy ,ludwigia .
dylus napisał(a):No właśnie kolega ma roślinki na żwirku ,co dziwne zielona crypto rosnie super a brązowe sie kładą .Inne roślinki też normalnie rosną .Żabienice ,lotosy ,mchy ,ludwigia .
Dokladnie takie same objawy sa u mnie. Zielone wendti rosna normalnia a tropica i brown sie ploza. Podloze mam bardzo bogate( ziemia, glina itp) Obstawiam nadmiar NO3 i ( lub) Fe. Przez problemy z woda i zbyt mala warstwe zwiru rozjechaly mi sie troche parametry.
Cyryl w Sprzątanie· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 14720
Czy kryptokoryny powinno się nawozić nawozami w płynie i podawać
CO2???
Czy kryptokoryny bąbelkują???
Proszę o pomoc osoby mające wiedzę o warunkach uprawy kryptokoryn.
W internecie jest dużo sprzecz...
smoovb w Sprzątanie· Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 16014
Witam,
mam akwarium 126L około 4 miesięcy na ziemi ogrodowej. Akwarium jest zarośnięte różnymi roślinami, wszytko raczej dobrze rośnie nawożone CO2 z butli, rybek nie za wiele (4 skalary, 12 neonek, 2...
ryba zdzisu w Sprzątanie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4176
Cześć,
Zrobiłem wywar z liści dębu (gotowałem przez 5 min) zrobiłem go za dużo, całego nie wleje do akwa a wylać go szkoda. Jak go przechowywać czy sie nie zepsuje.
Pozdrawiam.
forman2 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6627
Witam wszystkich.
Akwarystyką interesowałem się od małego, ale od pół roku próbuje swoich sił na poważnie, więc proszę o wyrozumiałość.
Kilka słów o baniaczku:
Start wrzesień 2016.
Baniaczek 180l - 10...
RafalOS w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2148
Witajcie
Jakiś czas temu kupiłem w sklepie akwarystycznym Echinodorusa (nie pamiętam gatunku). Miał 5 owalnych, zielonych liści i 3 czerwone lancetowane. Po kilku tygodniach został mi jeden zielony, a...
justine w Sprzątanie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7380
Akwarium
-40x25x30 cm
-30L
-25W zwykla zarowka, wlaczona zazwyczaj 8-20
-podloze zwirek akwariowy 3-6mm (rozne odceienie szarosci i bialego, kwarc i cos jeszcze o ile dobrze pamietam),+zwirek czarny 2...
cezarlis w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1043
Kupiłem jakiś czas temu na aukcji od osoby prywatnej anubiasa petite (podobno najmniejsza odmiana). Kolejne nowe wypuszczane liście są większe od poprzednich. Jakie maksymalne rozmiary liści może osią...
Statystyki
Ten temat przegląda 90 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 90 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej