Problem z roślinami - początkujący pyta :) - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z roślinami - początkujący pyta :)

Liczba wyświetleń: 5722·Odpowiedzi: 37
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam serdecznie.
Jest to mój pierwszy wpis na tym forum. Do tego momentu śledziłem jedynie niektóre wypowiedzi. Dzięki tej stronie między innymi zainteresowałem się akwarystyką rośliną i postanowiłem pójść w tę stronę w rozwoju mojego hobby. Od ok 0,5 roku zacząłem systematycznie przekształcać mój zbiornik w akwarium o charakterze zdecydowanie bardziej roślinnym. Już całkiem wiele udało mi się osiągnąć, ale doszedłem do etapu gdzie jest mi ciężko rozpoznać dokładnie błędy jakie popełniam i co robię źle, pomimo czytania wielu artykułów nt. Byłbym bardzo rad gdybym mógł dostać jakieś porady odnośnie tego co mogę zrobić by wyeliminować problemy jakie występują w moim zbiorniku.

Problemy jakie obecnie są najbardziej widoczne to nieprawidłowa budowa liści i naloty na liściach. Wszystkie rośliny liściaste mają mniejszą bądź większą tendencje do marszczenia się na brzegach, niektóre nawet zawijają się. Kolejnym problemem są brązowe naloty na końcówkach liści (podejrzewam, że mogą to być okrzemki). Mam zastrzeżenia też co do barwy liści, wydają się one mniej zielone niż by mogły być. Jeśli ktoś wie jak mógłbym zaradzić problemowi to proszę o sugestie.

Parametry zbiornika:
1. Akwarium 126L (80x35x45)
2. 80W oświetlenia: 1x 28W T5 Juwel Nature 10000K z odbłyśnikiem, 1x 28W T5 Juwel Color 6500K z odbłyśnikiem, 1x 24W T5 Hagen Power Glo 14000K bez odbłyśnika
3. Najniższa warstwa 5L Aquasubstrate II+, średnia 10L JBL Aquabasis plus, wierzchnia 10L JBL Manado
4. Bimbrownia 24h, ok. 1 bąbelek/s
5. Niemarkowy Filtr kubełkowy zewnętrzny Hanza, 10L pojemności, według producenta 1000L/h, bez lampy UV
6. Wkłady: ceramika, zeolit, bioball
7. Filtr chodzi 24h
8. Temperatura wody 25c
9. Parametry chemiczne wody:
- GH: 14
- KH: 7
- pH: 6,5-6,8
- pozostałych parametrów brak
10. Nawozy stosuje aqua art: classic (przy podmianie i 1ml dziennie), macro green (2ml dziennie), ferro+ (2ml dziennie)
11. Przy podmianie mieszam 50/50 wodę kranową i RO
12. Do uzdatniania wody używam Tropical Esklarin
13. Wodę podmieniam 1 raz w tyg ok. 20L
14. W akwarium są korzenie zakupione w sklepie akwarystycznym (nie orientuję się co do ich nazwy), oraz 3kg syriuss stone
15. Rzadko dłubie w akwarium, tylko przycinam rośliny, nie przesadzam ani nie redekoruje
16. Nie używałem preparatów przeciw glonom
17. Nie podawałem leków
18. Brak lampy UV
19. Karmie 2-3 razy dziennie, nikt nie dokarmia
20. Opis obsady poniżej
21. Akwarium w tej aranżacji funkcjonuje ok. 2 miesiące, filtr pracuje od 1 roku (czyszczenie ok. 1 raz na 3 miesiące + wymiana włókniny)

Obsada:
-7x Kosiarka
-3x Bocja pręgowana
-12x Neon simulans
-1x Mieczyk
-1x Gibbiceps (ma ok 8cm, docelowo jak trochę podrośnie trafi do 300L)
-1x Pielęgnica ramireza
-4x Kirys sterby

Moje przypuszczenia co do przyczyn problemów to: za słabe i niewłaściwe oświetlenie, przerybienie, źle zbilansowane nawozy. Dziękuje za uwagę :).

pchelix
Ranga: Początkujący

11 mar 2012, 23:44   (#2)  

Oświetlenie na pewno nie jest tutaj problemem, jeżeli już to jest odrobinę za dużo jak na twoje zaplecze. Tylko ta barwa 14000K trochę egzotyczna.

Widzisz te białe naloty na liściach? To są związki wapnia. Zbierają się tam dlatego, że roślinie brakuje CO2 i pobiera go z węglanów i wodorowęglanów wpania.

Zwiększ więc podaż CO2, bo masz spore niedobory + zainwestuj w ,,carbo"- węgiel w płynie ;).

I na tym bym się chwilowo zatrzymał, bo węgiel jest makroelementem i właściwie ciężko mi ocenić czego jeszcze brakuje. Zwiększył bym poziom CO2 i poczekał na efekty. Jeżeli nadal będą problemy z wybarwieniem i strukturą to trzeba się będzie pobawić nawozami.

O EI, może czytałeś? ;)

Scob
Ranga: Aktywny użytkownik

12 mar 2012, 00:06   (#3)  

Np. EI właśnie, bo Aqua Art dla początkujących może być problematyczny, tyczy się to sprawy dobrania ilości dawek.

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 mar 2012, 00:27   (#4)  

Ja z aqua artem miałem problemy więc niemiło wspominam.

Dopiero teraz zauważyłem, że masz skierowaną deszczownię na taflę- w ten sposób pogłębiasz swój problem i dodatkowo wytrącasz CO2.

Scob

Anonim 22456

12 mar 2012, 00:33   (#5)  

Zastanawia mnie co w filtrze robi zeolit, który wchłania NO3.

Anonim 22456

12 mar 2012, 10:51   (#6)  

Dziękuje za szybkie odpowiedzi :). Spróbuje zwiększyć podaż co2. Mam tylko pytanie czy to dodatkowo nie zakwasi wody i czy to nie będzie problem? Druga sprawa to "carbo" w płynie. Myślałem, że podaje się je tylko wtedy, kiedy nie podaje się co2 w formie gazowej, czy ja się mylę? Zmienię też kierunek wylotu deszczownicy, myślałem, że tak będzie dobrze, bo i tak już wyjąłem kamień napowietrzający. Co do zeolitu to włożyłem go bo ponoć jest dobrym podłożem dla bakterii oraz pomaga zbić poziom szkodliwych substancji. Czy powinienem wymienić go na inny wkład?

Ps. O EI nie słyszałem. Co to jest? :)

Wgrywam jeszcze parę fotek pokazujących dodatkowo problematyczne elementy.
Ostatnio edytowano 12 mar 2012, 11:50 przez pchelix, łącznie edytowano 1 raz

pchelix

12 mar 2012, 11:48   (#7)  

Lekko kwaśna woda stanowi świetne środowisko do uprawy roślin. CO2 nie zwiększy znacznie kwasowości, szczególnie, że u Ciebie KH wynosi 7. Zresztą duża część będzie na bieżąco pobierana przez rośliny.

Tak przy okazji- zakwaszałeś czymś wodę?

Carbo w płynie jak najbardziej stosuje się także w zbiornikach ze stałym nawożeniem CO2 z butli. U Ciebie ze względu na mało stabilną podaż z bimbrowni carbo jest wskazane.

Locdog zauważył ważną rzecz. Zeolit jako wkład nie nadaje się do akwarium roślinnego. Do hodowlanego z małą ilością roślin i dużą ryb- ok, do roślinnego nie, bo usuwa z wody azot.

Powinieneś więc wymienić go na inny wkład np. na dodatkową ceramikę.

Co do EI:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... tive+index

Scob

Tomkiewicz89 Tomaszow Mazowiecki

12 mar 2012, 11:51   (#8)  

pchelix napisał(a):Dziękuje za szybkie odpowiedzi :). Spróbuje zwiększyć podaż co2. Mam tylko pytanie czy to dodatkowo nie zakwasi wody i czy to nie będzie problem? Druga sprawa to "carbo" w płynie. Myślałem, że podaje się je tylko wtedy, kiedy nie podaje się co2 w formie gazowej, czy ja się mylę? Zmienię też kierunek wylotu deszczownicy, myślałem, że tak będzie dobrze, bo i tak już wyjąłem kamień napowietrzający. Co do zeolitu to włożyłem go bo ponoć jest dobrym podłożem dla bakterii oraz pomaga zbić poziom szkodliwych substancji. Czy powinienem wymienić go na inny wkład?

Ps. O EI nie słyszałem. Co to jest? :)

Coś z tym ph u Ciebie mi nie pasuje . Ewidentnie masz niedobory co2 , a ph na poziomie 6.5-6.8? . Przy ph 6.8 i tww 7 zawartość co2 u Ciebie powinna być bardzo dobra . Węgiel należy podawać w formie płynnej jak i gazowej .Zeolit tak jak napisał przedmówca wytraca Ci tylko no3 , te wkłady co posiadasz (ceramika , biobale) wystarcza do osiedlania bakterii , ja bym na to miejsce nic nie wkładałł .

Najlepsza a zarazem najłatwiejsza metoda (jak dla mnie) na uzyskanie odpowiednich dawek nawozów (makroelementów)jest właśnie metoda EI.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=27682

Tomkiewicz89
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tomaszow Mazowiecki

12 mar 2012, 11:54   (#9)  

Nie zakwaszałem niczym wody, jedyne co zakwasza ją to woda RO, oraz podłoże aquasubstarte II+, które ponoć ma takie właściwości. Woda kranową, którą mieszam z RO jest za to bardzo twarda i mocno zasadowa.

Jeszcze co do tego białego nalotu, o którym wspominałeś to ja nie bardzo go dostrzegam. Rozumiem, że nie chodzi i ten brązowy (swoją drogą co to jest?).

pchelix

12 mar 2012, 12:13   (#10)  

pchelix napisał(a):Nie zakwaszałem niczym wody, jedyne co zakwasza ją to woda RO, oraz podłoże aquasubstarte II+, które ponoć ma takie właściwości. Woda kranową, którą mieszam z RO jest za to bardzo twarda i mocno zasadowa.

Jeszcze co do tego białego nalotu, o którym wspominałeś to ja nie bardzo go dostrzegam. Rozumiem, że nie chodzi i ten brązowy (swoją drogą co to jest?).

Ten brązowy nalot , myślę ze sa to krasnorosty , sadzac po tym ze na wylocie filtra tez to jest .Przyczyna właśnie może być , niedobór co2 , słaba cyrkulacja , a także przenawożenie micro (Fe).Najpierw zacznij od zniwelowania tego problemu z co2 . warto by zakupić testy.

Tomkiewicz89

12 mar 2012, 12:18   (#11)  

Te brązowe kropeczki na brzegach liścia to prawdopodobnie okrzemki. Powstają tam, bo liść zaczyna się rozkładać z powodu głodu. Glony jak pewnie przeczytałeś żywią się amoniakiem, amoniak jest wszędzie tam gdzie rozkłada się materia organiczna.

Białe naloty widoczne są na liściach np. na 2 zdjęciu w pierwszym poście.

EDIT dopiero teraz zauważyłem, że kolega Tomkiewicz odpisał. Wydaje mi się, jednak, że to nie są krasnorosty, ale praktycznie rzecz biorąc nie ma to większego znaczenia.

Scob

12 mar 2012, 13:17   (#12)  

Te brązowe kropeczki na brzegach liścia to prawdopodobnie okrzemki. Powstają tam, bo liść zaczyna się rozkładać z powodu głodu. Glony jak pewnie przeczytałeś żywią się amoniakiem, amoniak jest wszędzie tam gdzie rozkłada się materia organiczna

ScobChyba masz racje , mój błąd .Wprowadziła mnie w błąd ta deszczownica , często krasnale osiadają na sprzętach w akwa. Zbyt duże stężenie związków amonowych prowadzi także do namnożenia się tych glonów , tj okrzemki.

Tomkiewicz89

12 mar 2012, 14:52   (#13)  

cześć
zeolit pochłania NH3, NH4,
ma też inne właściwości, więc nawet w akwarium roślinnym można sypnąć do kubła lub podłoża DIY
Pozdrawiam,
Przemek

Premislaus
Ranga: Poznaje temat

12 mar 2012, 15:16   (#14)  

Brak NH4+ to później brak NO3, bo bakterie nie mają czego utleniać. Zeolit przy słabym nawożeniu azotanami robi więcej złego niż dobrego. Chociaż pewnie w tym przypadku powstrzymał masową inwazję glonów wychwytując wydostające się do wody jony amonowe. No, ale nie likwiduje przyczyny głównej a tylko pośrednią, która jest objawem- nadmiar jonów NH4+. Co więcej- indukuje po części główną przyczynę występowania glonów, bo zaburza cykl azotowy. A główną przyczyną są błędy w nawożeniu CO2 i zapewne niedobory NO3-.

Ale się zakręciło :P .

Scob

12 mar 2012, 15:56   (#15)  

zaburzyć cykl może w dojrzałym zbiorniku jeżeli nagle wrzucimy go do filtra,

bakterie, które na nim się też osiedlają mogą z niego czerpać jony, nie tylko z przepływającej wody

zeolit przestaje wchłaniać związki przy twardej i zasadowej wodzie więc czy do malawi też się nie nadaje?
Pozdrawiam,
Przemek

Premislaus

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 mar 2012, 16:20   (#16)  

Premislaus napisał(a):zaburzyć cykl może w dojrzałym zbiorniku jeżeli nagle wrzucimy go do filtra

Wyjaśnij mi jaka jest różnica między pochłanianiem jonów amonowych od początku działania a pochłanianiem od jakiegoś momentu. Chodzi Ci o to, że możliwości absorpcyjne zeolitu z czasem maleją?

Premislaus napisał(a):bakterie, które na nim się też osiedlają mogą z niego czerpać jony, nie tylko z przepływającej wody

Dlaczego więc zeolit powoduje niedobory NO3?

Jeśli chodzi o malawi to można wsypać, ale wtedy nie będzie absorbował a stanowił miejsce do rozwoju bakterii.

Poza tym według niektórych źródeł zeolit wiąże też fosforany. Dlatego podtrzymam swoje zdanie, że do zbiornika roślinnego się nie nadaje.

Scob

12 mar 2012, 17:31   (#17)  

wg. mnie warto go zastosować na starcie, pochłania metale ciężkie i fenole
nadmiar amoniaku (przy przerybieniu), który może być przerobiony na za dużą ilość azotanów, których rośliny nie zużyją na początku,

wyjąłem go z filtra po 3 miesiącach, a i tak muszę lać NO3,
wchłania też K, ale od początku go lejemy

powoduje niedobory, ale nie pochłania;)
Pozdrawiam,
Przemek

Premislaus

12 mar 2012, 17:40   (#18)  

Premislaus napisał(a):powoduje niedobory, ale nie pochłania;)

A co robi, dematerializuje? :mrgreen:

Nadmiar azotanów nie wywołuje glonów, nawet kilkukrotnie przekroczona norma, pod warunkiem, że wszystkiego innego jest pod dostatkiem.

wyjąłem go z filtra po 3 miesiącach, a i tak muszę lać NO3,

Co w tym dziwnego, bo nie rozumiem?

Scob

12 mar 2012, 19:40   (#19)  

Kiedyś miałem zeolit w filtrze, bo w kranie mam ogromnie dużo NO3, a RO jeszcze nie stosowałem. Byłem zdziwiony, bo niewiele azotany mi spadały, praktycznie wogóle. Już nie pamiętam tych wyników, ale mam tylko pamięć zniesmaczenia, że go wtedy kupiłem... może za mało go było w filtrze, w każdym razie potem zakupiłem filtr RO. Natomiast teraz używam purigenu jedną torebkę. Na razie jest ok.

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

12 mar 2012, 20:21   (#20)  

witajcie również posiadam takie same problemy z roślinami nawet podobny zbiornik. na początku sądziłem że to filtr zmieniłem na większy później wymiana oświetlenia na mocniejsze , teraz podaje co2 z bimbrowni ,ale od dłuzszego czasu mam podobny koszmar z roślinami oraz krasnorostami, z własnego doświadczenia sądzę że to jest zależne od twardości wody jaka posiadamy .jak dostane testy to napewno nie będzie słodko.w filtrze posiadam również zeolit jak sądzicie usunąć go całkowicie i co w zamian na wszelki wypadek zastosować jaki wkład zmiękczający twardość ......

meniek

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3865
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
459105417_523573163587761_8334099609413252757_n.jpg

Skylight problem

Sigi w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 13743
Witajcie, dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje. Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie... Co mogę zrobić by np. manua...
20251126_192705.jpg

Problem z roślinami po zmianie lampy.

Danecki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3094
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5572
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
20250709_200422.jpg

Problem z glonami i roślinkami

pening270 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4287
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
IMG20250322163422.jpg

Co z tymi roślinami się dzieje proszę o pomoc

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3092
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ? Wyskoczyło to raczej nagle.

Sunsun HW-604B - problem z wirnikiem, co z bakteriami?

przemogasior w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2914
Cześć, Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...

Skylight FOQAL FXS.15 H Problem z lampą

arcwarden w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2986
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki 1A 2A 3A 1B 2B 3B 1C 2C 3C 1D 2D 3D 1...

Problem z lampami Skylight Hyperbar

korben28 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3578
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...

Problem początkującego z podawaniem co2

sebastian grzymski w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3360
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...

Statystyki

Ten temat przegląda 389 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 389 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.