Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam wszytkich mam pytanie czy do low techa moge zamontowac co2 , roslinki mi rosną ale chialbym troszke przyspieszyc i ch wzrost.chodzi mi o co2 z bibrowni
-
sosa7
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Jaworzno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jasne!
Tutaj masz kilka przydatnych wskazówek:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/poradn ... warium.php
Polecam artykuł: Wpływ CO2 na stymulację wzrostu roślin
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
U mnie jakoś nie wystąpiły.

-

spajoo
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gliwice
Ziemia ma w sobie tyle substancji pożytecznych, że niedobory raczej nie wystąpią po dodaniu CO2. Sam stosuję co2 w zbiorniku na ziemi z oświetleniem 0,49w/l z nawożeniem co2 + drobne ilości nawozów 1/2 dawki itp.. i występują nadmiary .. czyli wychodzi na to że ziemia ma w sobie tj nawozy, że przy umiarkowanym oświetleniu i drobnym dawkowaniu co2 nie trzeba nawozić, albo dawac jak już ograniczone dawki np 1/2 1/3 itp. Ale to tylko moje zdanie, przetestowane na moim przykładzie. Niech się inni jeszcze wypowiedzą 
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
Niedobory napewno wystąpią,w moim akwa. na ziemi niedobory wystąpiły po około 2 miesiącach a po wymianie świetlówek z 4x 36w t8 na 4x 54w t5 rośliny marniały w oczach.
-
darekg68wp
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: RUMIA
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przy zwiększeniu światła i podaniu CO2 to nic dziwnego. I ziemia nie poradzi, w takim tempie świetlnym. Uważam, że decydujące nie jest podaż CO2 ale zwiększanie światła...
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Dokładnie.
Bez żadnego problemu poprowadzisz zbiornik z oświetleniem od powiedzmy 0,35-0,5w/l na samym co2 bez nawożenia, ewentualnie potas co jakiś czas.
Zwiększając światło automatycznie trzeba podnieść poziom co2, jak i wprowadzić nawożenie. Bez tego ani rusz .. Górną granicą jest własnie te 0,5w/l  z takim oświetleniem jak najbardziej da radę 
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
spajoo napisał(a):U mnie jakoś nie wystąpiły.
pisales ze twoje akwa bez zadnego Co2, a tu ze bylo co2
-

wmmisiek666
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Londek.UK
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|