Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
kupiłem na allegro parę testów do wody AZOO, żeby wykryć przyczynę ataku glonów. Moim zdaniem wyniki tych testów są niewiarygodne. Dzisiaj wykonałem badania wody i wyszło to:
PO4 - 0
NO3 - 0
pH - 7 do 7.5
kH - 3
ten test kH chyba jest najmniej wiarygodny. Niezależnie od tego czy biorę wodę z akwa, czy z kranu czy ze studni pokazuje 3 stopnie. Po dodaniu do probówki trzech kropli woda robi się żółtawa i po dodaniu dalszych kropel kolor roztworu się nie zmienia.
Nie mogę w związku z tym ustawić dobrze permanentnego testu CO2 (też AZOO), bo nie mogę uzyskać wody o twardości gH 4
Co się dzieje? Czy jakość tych testów jest zła, czy ja robię coś źle? Termin ważności testów do 2014 roku. Pomocy
A glony rzeczywiście zaatakowały: przede wszystkim sinice
-
jarmuvie
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
ja bym skorelował wyniki z wynikami testów innej firmy i zwrócił to badziewie.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
AZOO = made in Taiwan, czy trzeba dodawać coś więcej?
Do niedawna produkowali plastikowe gadżety i horrorystyczne akwaria w kształcie stołu
http://www.azoo.com.tw/front/bin/cglist ... egory=5538
Kup porządny test JBLa, Tetry lub SERA a zobaczysz różnicę.
--
Tomek
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
N z tym Taiwanem to nie przesadzajmy, podłoże firmy Azoo jet robione w tej samej fabryce co amazonia, Azoo ma wiele bardzo dobrych produktów.
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):ja bym skorelował wyniki z wynikami testów innej firmy i zwrócił to badziewie.
no tak tylko, że na testy AZOO wywaliłem już około 150pln, mam teraz wywalić kolejne 150 pln na testy innej firmy? Najgorsze to kH, bo nie mogę wymieszać sobie roztworu do stałego testu CO2. Jak dodaję wody akwariowej do testu, to test zabarwia się na granatowo-niebiesko i tak już zostaje. Niezależnie od tego ile CO2 bym nie podał (z dzwonu). Co to za kaszanka jest?
-
jarmuvie
●
No to trzeba sobie załątwić kogoś w okolicy kto ma jakieś testy i u niego sprawdzić.
-

maslo_82
●
napisałem do sprzedawcy z allegro monit, może coś poradzą, choć wątpię 
-
jarmuvie
●
maslo_82 napisał(a):N z tym Taiwanem to nie przesadzajmy, podłoże firmy Azoo jet robione w tej samej fabryce co amazonia, Azoo ma wiele bardzo dobrych produktów.
To bardzo ciekawa informacja, czuję jakbym miał de ja vu, bo podobnie twierdzi co druga firma produkująca podłoże wzorowane na amazonii
Tak, na pewno tak prężnie działająca firma jak ADA nie zabezpieczyła swojej technologii i pozwoliła producentowi z Taiwanu korzystać z tych samych fabryk  )))
Pomijam już fakt, że odległość do transportu podłoża to ponad 2000km w jedną stronę:
http://maps.google.pl/maps?saddr=japan+ ... mra=ls&z=5
Czy mogę prosić o źródło tej informacji? Czy to prawda?
Postaram się ja zweryfikować.
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
Tomaszu bądź poważny odległość po pierwsze wcale nie duża, po drugie Panu Amano nic nie przeszkadzało żeby nasz rodak kleił dla niego zbiorniki we Włoszech.
Powiedzmy sobie szczerze, większośc produktów ADA widziało Japonię co najwyżej z okna magazynu albo sklepu, produkcja w Japonii jest nie opłacalna.
http://scapeclub.org/forum/showthread.php?t=3479
http://www.plantedtank.net/forums/subst ... stion.html
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... rap-2.html
http://aquascape.co.in/forum/viewtopic.php?t=156
Po za tym piszesz jak by sama fabryka powstałą na żadanie Amano. Jest sobie jakaś fabryka, przychodzą sobie do niej różni kupcy i mówią że chca takie, takie, czy takie podłoże i je dostają. Po za tym bardzo wątpię by Pan Amano był w tej sytuacji rozdającym karty, a jego zamówienia pewnie są tylko kroplą w morzu produkcji tej firmy, bo co by nie mówić Amazonia nie jest produktem masowym.
Co do samego substratu azoo to mówi się jasno że nie zawiera on tyle azotu co amazonia, ale ma więcej żelaza.
-

maslo_82
●
no dobra, ale to jest offtop
podwyższyłem ilość fosforu w wodzie, czym podnieść ilość azotu? Stosunek ma być : Azot 10 Fosfor 1?
-
jarmuvie
●
Pisałem o technologii nie o fabryce.
produkty firmy ADA są niszowe w Europie, ale w Japonii są niemal w każdym sklepie akwarystycznym, podobnie jest w Chinach. To my dla nich jesteśmy akwarystycznym "3cim światem".
Wątpię aby producent nie podpisał umowy na wyłączność, gdziekolwiek podłoże nie byłoby produkowane, tym bardziej wiedząc jak rygorystycznie podchodzi do współpracowników: odsunięcie ADA Germany od dystrybucji, wcześniej ADA Italy oraz kilku mniejszych polskich dystrybutorów.
Ta firma nie daje sobie w kaszę dmuchać
To nie polski "producent byznesmen" który otwiera produkcję nawozów z wiosłem w wannie albo produkujący podłoże w piwnicy z łopatą i piecem. O czym my rozmawiamy
Nasz rodak kleił we włoszech akwaria dla Amano? A może dla ADA Italy i robili przekręty sprzedając własne wyroby pod szyldem ADA co?  Czy to kolejna bajka wypuszczona na potrzeby wciśnięcia czegoś ludziom a niemożliwa do zweryfikowania?  Z tego co wiem z opowiadań współpracowników to mieliśmy okazję spotkać już 2 Czechów, jednego niemca i kilku włochów, którzy twierdzili dokładnie to samo czyli, że to oni kleili akwaria dla Amano
Gdzie jest prawda? Pewnie nigdy się nie dowiemy.
Powiem tak: zobaczę dowód czarno na białym to uwierzę
W tych wątkach co podajesz są tylko domysły lub nie ma informacji wcale.
Podłoże ELOS jest produkowane tam gdzie Oliver Knott, ale czy są to fabryki ADA.
Co do samego substratu azoo to mówi się jasno że nie zawiera on tyle azotu co amazonia, ale ma więcej żelaza.
Specjalnie zmodyfikowano linię produkcyjną?  do 14 produkują filtry JBL a po 14 chińskie podróbki na tych samych matrycach ;p Powiedzmy sobie szczerze, większośc produktów ADA widziało Japonię co najwyżej z okna magazynu albo sklepu, produkcja w Japonii jest nie opłacalna.
Czy większość hmm... Jesteś o tym przekonany?  Bo ja nie widziałem wnętrz fabryk ADA, a Ty pisząc to widziałeś?  Część na pewno, przecież teraz świat to globalna wioska, ale czy większość? Piszesz tak jakbyś to zweryfikował
Tak powstają plotki  a
Generalnie zabawna jest ta cała gonitwa za rozwiązaniami ADA. Kto sprawdził ten wie, że to działa, mało kto wie dlaczego a wszyscy chcą produkować to samo, a jak się nie da to przynajmniej w tej samej fabryce byle tylko się podpiąć pod ADA ;p ;p ;p
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
Porównałem test na NO3 Azoo z Serą i wyniki są podobne. Tyle że test AZOO to tylko proszek który wsypuje się do fiolki, miesza i gotowe. Nie trzeba się bawić w żadne kropelki itp. Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z testami AZOO?
-
ZielonyAmator
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Tomasz napisał(a):AZOO = made in Taiwan, czy trzeba dodawać coś więcej?  Do niedawna produkowali plastikowe gadżety i horrorystyczne akwaria w kształcie stołu http://www.azoo.com.tw/front/bin/cglist ... egory=5538Kup porządny test JBLa, Tetry lub SERA a zobaczysz różnicę.
czy to aby tak wielka różnica ?
Można kupić Zooleka
O teraz zauważyłem że to stary temat
W testach szczególnie ważna jest świeżość.
Choć opieranie się na nich może doprowadzić do kłopotów, szczególnie z najważniejszym a jednocześnie najmniej wiarygodnym na NO3.
-
AdamA
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|