Podejrzane zachowanie gupików - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podejrzane zachowanie gupików

Liczba wyświetleń: 3287·Odpowiedzi: 6
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Anonim 23494

03 mar 2012, 13:38 Podejrzane zachowanie gupików  (#1)  

Witam,
moje 20 l akwa (15 l netto) ma w tym momencie miesiąc, zamieszkują go 4 samce gupika, 2 otoski i 3 krewetki amano, które wpuściłam wczoraj. Niestety gupiki są bardzo wybredne jezeli chodzi o jedzenie, kupiłam juz chyba kazdy rodzaj pokarmu w płatkach przeznaczony dla tych ryb, jak również spirulinę. Niestety nic z tych pokarmów ich nie interesuje. Z tego co zaobserwowałam wolą w tym czasie się bawić. Sypię im 3 razy dziennie znikome ilości jedzenia. Pokarm jednak godzinami pływa po tafli wody. Gupik przepływa obok niego i w ogóle nie zwraca uwagi. Chętnie jedzą jedynie żywego wodzienia, jednak nie mogę im podawać go cały czas, bo martwie się że rybkom będzie brakowało składników odżywczych. Macie może jakieś rady?
Jedzenie to niestety nie jedyny problem. W akwa mam tylko 4 samce, nie ma zadnej samiczki a mimo to rybki ciągle się biją, nie wiem czy to forma zabawy, nie zauważyłam żeby któraś z nich po tym sparingu była pokrzywdzona, jednak rybki nie pływają swobodnie, a jedynym ich zajęciem jest taka właśnie walka. To normalne? Co więcej, rybki zainteresowały się krewetkami (oba rodzaje zwierząt są podobnej wielkości) i teraz moich amano wcale nie widać, a szkoda, bo te małe odkurzacze są bardzo pożyteczne. Zanim dobrałam obsadę, czytałam wiele na temat łagodnego charakteru gupików, niestety u mnie ta teza się nie potwierdza :(
Akwa:
20 l (15 netto)
swiatło świetlówka11 W
filtr pat mini Aquael
grzałka 50 W Aquael
temp. 25 stopni
podłoże Aqua Art Shrimp Sand (podobno stabilizuje pH)
flora zajmuje 1/3 akwa, po 4 tyg. rośliny pięknie się rozrosły, althernanthera reinicki nadal pozostaje czerwona, więc po mimo, że nie mierzę parametrów wody wydaje mi się, że są ok - woda krystaliczna, glonów brak
Do wody dodaję jedynie węgiel w płynie i bakterie, mikro na razie nie stosuje, od wczoraj dodaję potas. Podłoże kilka dni temu urozmaiciłam ADA multi bottom.

Czy ktoś zaobserwował u siebie podobne zachowanie gupików? Co robić by chciały jeść? Co może być przyczyną ich zadziornego nastawienia?

Anonim 23494

xkowalski Krakow

06 mar 2012, 21:54   (#2)  

Jesli chodzi o pojedynki glupikow to przeciez nic w tym groznego nie ma. A jedna z przyczyn tego ze walcza moze byc wlasnie to, ze nie maja samicy zadnej. I upust swoich emocji wyladowuja na sobie ;)

Jesli chodzi o jedzenie to mysle ze mozesz byc spokojna. Skoro nie jedza to pewnie dojadaja glonami. Ryby spokojnie czasmi mozna nawet na dluzszy czas pozostawic bez jedzenia i dadza sobie rade. Wodzienie na pewno takze dostarczaja im odpowiedniej ilosci wartosci odzywczych. W naturze nie ma suszonego pokarmu.

Pozdrawiam

xkowalski
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Krakow

Anonim 23494

07 mar 2012, 01:13   (#3)  

wielkie dzieki :-) rybki juz jedzą, ostatnio je przeglodzilam i zaobserwowalam ze intensywnie skubią henia. zmniejszylam im częstotliwość podawania jedzenia, dostają rano i wieczorem a spirulina znika blyskawicznie. jeżeli chodzi o walki, to niestety sprawa wygląda tak ze jest 3 na 1. mój najladniejszy okaz dostaje ciągle lanie. martwię się ze rywale go w końcu zamecza. na dzień dzisiejszy ma lekko uszkodzona pletwe ogonowa, ale na szczęście nie pozostaje dluzny swoim rywalom. niestety chyba w żaden sposób nie dam rady mu pomoc. szkoda oddać, liczę na to że sytuacja się uspokoi. przenieść do innego baniaka tez nie mogę, bo w niedlugim czasie stalby się pożywką dla skalarow.

Anonim 23494

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jurek40b Otmuchów

07 mar 2012, 08:35   (#4)  

Dużego gupika, skalary nie powinny zjeść.Dokup im samicę, będziesz miała żywy pokarm dla skalarów, a gupiki się uspokoją.
jurek.37

jurek40b
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Otmuchów

07 mar 2012, 11:50   (#5)  

Witaj,

Myślę że to jest normalne. Ja mam 30l akwarium w nim parkę gupików endlera i zachowują się podobnie to znaczy pokarm lekko podskubują jak im sypie ale bez wielkiego entuzjazmu natomiast ciągle je widzę jak żerują na glonach, brzuszki mają pękate i robią częste i zdrowe , za przeproszeniem, kupy. Żyworódki są w dużym stopniu roślinożerne.

Magainis
Ranga: Początkujący

Anonim 23494

07 mar 2012, 12:56   (#6)  

nie wydaje mi się żeby 1 samica dla 4 samców byka dobrym pomyslem. z obserwacji jurnych molinezji mogę wywnioskować ze 1 samica gupika bylaby zameczona. musialabym kupić co najmniej 8 żeby mialy chwile spokoju. z oczywistych względów tego nie zrobię. akwarium ma miesiąc i ostatnim czego potrzebuje jest przerybienie.

Anonim 23494

kordi Brzeszcze

07 mar 2012, 13:57   (#7)  

to dokup jeszcze ze 2-3 samce, agresja się rozłoży na więcej osobników i problem zniknie

kordi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brzeszcze

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20210527_164146.jpg

Skalar niepokojące zachowanie

WolfuxD w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4612
Witam mam problem ze samica skalara mam ja już dośc długo z 7/8 lat. Mianowicie od kilku dni jest taki jakoś osowiały pływa przy dnie przeważnie w 1 miejscu w rogu akwarium jak inne ryby przypływają k...
YouTube

Dziwne zachowanie Tetry.

szopcio2008 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2815
Witam moje Tetry dziwnie zaczęły się zachowywać czy to objawy tarła ?
YouTube

Z wizytą w hodowli u utytułowanego hodowcy gupików

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2846
YouTube

Dziwne zachowanie Bocji

WolfuxD w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2609
Witam mam pytanie odnosnie Bocji wspaniałej od jakis 2 tyg ma dziwne strasznie zachowanie jak na filmie i nie wiem dokladnie czy to jej normalne zachowanie czy jakas choroba byl bym wdzieczny za pomoc...

Kontrola populacji gupików

xewiux w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4930
Witam serdecznie, Od pewnego czasu mam problem z gupikami, ponieważ jak to gupiki w akwarium roślinnym mnożą się na potęgę, a pośród roślinności mają kryjówkę. Jest ich pełno (akwarium 112l) nawet te...

Otosek wzdęty przy tafli i niepokojące zachowanie kiryska

przemo777 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4759
Witam Wczoraj pojawił się problem z kiryskiem, dzisiaj kolejny z otoskiem i nie wiem co robić. Czy to choroba? Zatrucie? Do tej pory (3 miesiące) wszystko było ok. Otosek : jakąś chwilę temu zauważ...

Dziwne zachowanie ryb

aigor24 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1997
Witam Moje ryby (skalar i molinezja) Pływają głową do góry (skalar od dzisiaj ,a molinezja od dłuższego czasu około miesiąca) i są osłabione ,opadają na dno. Obsada to: 10-15 neonek 6 molinezji 2 sk...

Dziwne zachowanie jednego z Neonów

Wraithlor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2110
Podczas gdy wszystkie pozostałe Neony pływają w pozycji poziomej lekko skierowane pyszczkami w stronę podłoża (w czasie gdy chowają się w roślinach), jeden, największy z nich, pływa pyszczkiem skierow...

Dziwne zachowanie kiryska sterby.

MisterVento3 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 12336
Witam, mój kirysek sterby dziwnie się zachowuje, pływa przy lewej szybie w górę i w dół, i tak cały dzień. Jest to normalne zachowanie, czy może mu czegoś brakuje? Może potrzebuje większej grupki tego...

Czerwone plamki u gupików

emilion123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4226
Witam. Mam akwarium 35 l i hoduję w nim: a) gupiki: - 3 dorosłe samice, - 1 dorosły samiec, - z 80 maluchów różnego wzrostu (od 2 dniowych do 2 miesięcznych), b) 2 otoski, c) jednego 1,5 miesięczny s...

Statystyki

Ten temat przegląda 171 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 171 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.