Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam!
Zauwazylem dosc duze niedobory prawdopodobnie potasu na bacopie monnieri.Liscie robia sie calkowicie zolte potem przezroczyste az do ryzplyniecia sie, i to samo dzieje sie w przypadku eleocharisa igly robia sie zolte.
Akwarium 54l 2x15w podloze zwirek i ziemia Parametry wody: NO3: 7mg/l PO4:0,20mg/l Fe:0,1mg/l
Prosilbym o pomoc leje ok.22,5 ppm potasu, ok 0,3-0,4 ppm fosforu oraz 8ppm azotu
Foto:

"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Ja tam widzę oznaki niedoboru fosforu. Stare liście żółkną i pojawiają się martwe strefy - za dużo tego fosforu to nie masz. Do tego słaba zieleń - mało mikro. A tak w ogóle to i 15 ppm azotu by się przydało, zamiast tych siedmiu 
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
AdamW napisał(a):Ja tam widzę oznaki niedoboru fosforu. Stare liście żółkną i pojawiają się martwe strefy - za dużo tego fosforu to nie masz. Do tego słaba zieleń - mało mikro. A tak w ogóle to i 15 ppm azotu by się przydało, zamiast tych siedmiu 
mam mikro intermagu, zapomialem dodac ze nawoze jeszcze Co2 z butli, tak wiec ile lal bys wszystkiego??
22,5ppm potasu
15ppm azotu
i ile togo fosforu z 5ppm??
Nie sadzisz ze brakuje jeszcze zelaza??
"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Fosforu tak aby było przynajmniej między 1 a 2 ppm tygodniowo. Co do żelaza to pisałem że brakuje mikro - pokazuje Ci to żelazo.
Oczywiście sprawdź jeszcze co2 (dystrybucja, dostępność itd.) - ale fosforu i mikro to bym na pewno dodał.
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
Powiązane tematy
Czy może mi ktoś pomóc w temacie: dlaczego rośliny w moim akwarium nie bąbelkują, ani jak rosną, ani po przycince? Na początku było ok, ale od jakiegoś czasu nic sie nie dzieje
Link do mojego zbiorni...
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
Akwarium od kilku lat. Oświetlenie led kombinowane. Wg info winno być w granicach 0,5-07W/l. Całość na zwykłym żwirku. Pojemność 120 l. Podmiany wody co tydzień po 20 litrów RO (mineralizowana). CO2 p...
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Cześć, zmagam się z tematem wybarwienia jakiś już czas - bez zadowalającego skutku ;) Oto co próbowałem i efektów niemal nie widać:
- azot = 0, nie podawany przez 3 tygodnie, znaczące spowolnienie wz...
Cześć,
generalnie miałem nie mieć jakiś super wymagających roślin ale nawet i te mają swoje słabsze dni. Obecnie w zbiorniku 720l brutto na zwirku, zbiornik dojrzały 4mce,nieodmulany:
1) Nurzańce
2)...
Witam, mineralizuje wodę samym Qualdropem gh+ plant czyli samo mg/ca i wydaje mi się, że w moim zbiorniku występują objawy niedoboru SIARKI, bo przecież nie podaje jej ani z kno3 ani z kh2po4, w moim ...
Cześć,
rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie.
Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało.
Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...
Proponuje założyć bazę zdjęć roślin które mają nie dobory , makro lub mikro elementów.
1) Akwarysta umieszcza zdjęcie swojej rośliny
2) Akwarysta w formularzu zaznacza jakie nie dobory widzi u siebie ...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
|