nie rozumiem rozwoju mchu...
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
jak wyżej, w moim 112 l baniaku mam kilka gatunków mchu które rosną tak sobie, rośliny za to bardzo dobrze, nawożę mikro i makro, co2 z bimbrowni, oświetlenie standardowe 2*18+ folia odbłyskowa.... natomiast brat ma akwa bodajże 54l , żadnych roślin tylko mech który rośnie jak szalony i bez opamiętania, jest piękny, zielony no po prostu cudo. Żadna roślina w jego akwarium nie rosła ( padała- jałowa woda) i zrezygnował z roślin, nie nawozi nie chce mu się, bo i po co jak mech sam rośnie, brak co2, obsada tylko 5 neonów karmionych raz dziennie malutką porcją, wodę podmienia regularnie 20 % /tyg, oświetlenie standardowe ale bez żadnej foli... może mi to ktoś wytłumaczyć?
-

misior823
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rabka Zdrój
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Byłem w identycznej sytuacji. Brat cioteczny mieszkający 2 domy obok (taka sama woda w kranie) w swojej 112 miał tylko mech i wąkrotkę. Zero nawożenia, podmian czasami nie robił i przez miesiąc, tylko wody dolewał, oświetlenie- 2 świetlówki w pokrywie domowej roboty kupione w elektrycznym, nawet nie wiedział jakie parametry. O CO2 w ogóle nie było mowy. Wszystko rosło jak szalone- w szczególności mech, który zresztą potrafił mu rosnąć nawet w słoju na parapecie przy oświetleniu słonecznym.
U mnie- pełne nawożenie, 0,8W/l, wszystkie rośliny w bąblach a mech jawajski jak nie rósł tak nie rósł.
Zapewne jest wrażliwy na nadmiar jakichś składników, słyszałem, że nadmiar jonów siarczanowych może limitować jego wzrost. Jeżeli masz w kranie siarczany i jeszcze podajesz w nawozach to możesz mieć nadmiar. No, ale to tylko przypuszczenia.
-

Scob
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-

misior823
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rabka Zdrój
Zalej słoik wodą, wrzuć trochę mchu, wystaw na słońce, albo zapal lampkę i zobaczysz jak będzie ładnie rósł 
-

Scob
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
 również poszukuję odpowiedzi
Główną przyczyną słabego wzrostu wszelkich mchów jest DOC. Mimo świetnej i wydajnej filtracji, upatruję u siebie tej przyczyny z uwagi na stadko ryb.
Z tego co się dowiedziałem z podobnych tematów to nadmiar Fe i K może mieć też zgubny wpływ na mchy.
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg
Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutle...
Czy ktoś pomoże w identyfikacji glona jak na zdjęciu, na razie jest tylko na mchu blisko tafli wody.
454058096_1922059608259172_8439148912498829145_n.jpg
454058096_1922059608259172_84391489124988...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
Witam.
Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...
Czołem.
Niby to niewielki „problem”, ale zastanawiam się, dlaczego Hygrophila corymbosa nie chce u mnie rosnąć? Nic się z nią złego nie dzieje, a w zasadzie NIC się nie dzieje. Nie rośnie, nie gnije, ...
Witam
Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l.
Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może.
Nie wiem czy to wina akwariu...
|
|