Rozwiązanie gnicia Anubiasa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rozwiązanie gnicia Anubiasa

Liczba wyświetleń: 586·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

26 lut 2012, 23:58 Rozwiązanie gnicia Anubiasa  (#1)  

Prawie 10 m-cy temu założyłem temat odnośnie gnicia kłączy anubiasa tuż przy podłożu i niestety nie doczekałem się jakiejkolwiek odpowiedzi w tej kwestii czyli albo nikt nie zna rozwiązania problemu albo zna ale się nie podzieli bo anubias nie jest tanią rośliną ale mniejsza o to znalazłem rozwiązanie.
Przyczyną gnicia anubiasa u podstawy liści (tuż nad warstwą podłoża) są ryby. Szukając rozwiązania wyeliminowałem takie czynniki jak:
- niedobory minerałów (dodatkowe nawożenie przez kilka miesięcy nie dawało jakichkolwiek rezultatów.
- parametry wody twardość, kwasowość nawet tak oczywiste jak temperatura i wiele innych ciągle bez zmian
- zmiana położenia akwarium nie pomogła
- Gdy pozbyłem się bocji wspaniałych(ryby te miały rozwiązać problem ślimaków i to zrobiły rewelacyjnie) i dużych glonojadów( gdy znikły ślimaki pojawiły się glony i z kolei te ryby miały ten problem rozwiązać) po miesiącu anubias który mi został przestał tracić liście i zaczął wypuszczać pędy z czego wniosek że w/w ryby szukając pokarmu pływając przy dnie uszkadzały rośliny. Teraz znowu pojawiły się ślimaki(wraz z nowymi roślinami)
PROBLEM ZACZĄŁ SIĘ OD ANUBIASÓW ALE PRZY DOKŁADANIU INNYCH GATUNKÓW ROŚLIN DZIAŁO SIĘ Z NIMI PODOBNIE. OBECNIE PROCES OBUMIERANIA ROŚLIN SIĘ ZATRZYMAŁ. DLA PORÓWNANIA ZA PARĘ MIESIĘCY POSTARAM SIĘ UMIEŚCIĆ FOTO NA FORUM

-joe-
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1.jpg

Niedobory u anubiasa -jakie?

KrzysiekW w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1334
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają. :| Edit: Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Screenshot_20221228_051735.png

Chemiczne usuwanie krasnorostów z anubiasa

wachcio w Sprzątanie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 10091
Witam Mam mały problem z krasnorostami które zagościły na korzeniu, anubiasach i buckach. Z korzenia mechanicznie usuwam za pomocą bardzo twardej szczoteczki. Anubiasy mam przyklejone do kamieni któr...
20220522_112738.jpg

glony na korzeniu anubiasa

szkot w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3172
Dzień dobry Korzenie Anubiasa Barteri pokryte są bardzo glonami nitkowymi, być może Cladophora. Liście są zdrowe ale roślina przestała rosnąć być może przez problem związany z glonem. Usuwanie mech...
YouTube

Rozwiązanie aranżacji akwa oglądanej z obu stron

haldokholk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1891
Szukam inspiracji gdyż takiego akwarium jeszcze nie tworzyłem.Robię akwarium które będzie mi dzieliło poddasze .Mile widziane jakieś foty linki YouTube.

Porastanie korzeni przez Anubiasa

szkot w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2989
Dzień dobry, Zastanawiam się nad kwestią, że u moich akwariach Anubias Barteri nigdy nie był w stanie porosnąć korzenia aby był na stałe do niego przyczepiony. Nawet gdy ładnie i szybko rósł, musiałe...

Rozwiązanie problemu ze Scenery Stone i wzrastającymi KH i G

sqizzy w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3685
Cześć wszystkim. Ponad miesiąc temu założyłem zbiornik w którym jako dekoracji użyte zostały kamienie scenery Stone. Do podmian używam wody RO i mineralizatora VIMI. Od dwóch tygodni podmieniam wodę r...

Problem z liśćmi anubiasa

andrzejkowac w Rośliny · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7294
20191030_200309.jpg Mam tak ogólnie pytanie o stan liści anubiasa.Roślina rośnie całkiem dobrze nowe liście i korzenie rosną moim zdaniem dobrze .Problem zaczyna się później liście robią się takie pos...

Odpadajace liscie anubiasa.

Aurok w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1783
Czesc Zalozylem ten temat aby zapytac Was o pewna sprawe a mianowicie o anubiasy w moim zbiorniku. Chodzi dokladnie o odpadajace im liscie. Drugi raz z rzedu gdy podmieniam wode i delikatnie oczyszcza...

Dlaczego ogonki liści anubiasa gniją...

Anonim 53985 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1991
Dlaczego ogonki liści anubiasa gniją a później adpadają. Jaka może być przyczyną. Dziennie odpada ok. 10 liści Parametry wody w normie NO3 10 PO4 1 FE 0.25 PH 7.1 K 25 MG 22 CO2 z butli wysokociśnie...

Żółte liście Anubiasa

Dareczek91 w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5639
Problem widoczny za zdjeciu. Akwarium 105l Oświetlenie LED 18W Filtracja wewnętrzna Fun 3 Podłoże to substrat 3 cm i żwir. Akwarium ma rok a roślina jest od początku. Test wody ( paski JBL i krope...

Statystyki

Ten temat przegląda 306 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 306 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.