Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam posiadam dosyć duży problem z roślinami w akwarium,robiłem już wszystko a rośliny nadal nie chcą rosnąć,po prostu stoją w miejscu!!
Jedynym eyjątkiem jest u mnie nurzaniec który ładnie wypuszcza pędy aż jest ich za dużo...
A alternanthera splendida, rotala rotundifolia,echinodous tygrysi poprostu stoją w miejscu!
Już straciłem głowe do tego akwarium,wydałem tyle pięniędzy a efektów nadal brak
Posiadam glon twz. compsopogon czy to ona może ograniczać wzrost roślin?
Na Początku było tak, że wymieniłem podłoże na JBL aquabasis + na to żwir rzeczny z obi a na to żwir kupiony w akwarystycznym w tesco w lublinie taki biało czarny co głowny zbiornnik jest na tym żwirze,ok przejdzmy dalej.
W związku z myślął że mam dobre podłoże zakupiłem zestaw co2 na roslinyakwariowe.pl oraz butle na allegro.
Następnie wyczytałem,że od niskiego poziomu światła i dostarczaniu co2 mogą masowo pojawić się glony więc dokupiłem do moich 2 świetlówek sylvania grolux 30w jeszcze 2 świetlówki sylvania luxline plus 865 39w.
Natępnie zacząłem się rozglądać za metodą nawożenia wybrałem EI robiłem dokładne mieszanki według zaleceń spiedera na 80l nadal efektów brakowało a raczej były zerowe.
Po nie udanej walce z EI zacząłem rozglądać się za firmowymi nawozami w płynie, wybór padł na easy life.
Kupiłem easy carbo(pomocny w zwalczaniu compsopogona),ferro,kalium potassium,profito.
Azotanów i fosforanów sprzedawca mi nie polecał mówił że dostarczą mi go ryby.
Co tydzień robie 50%podmiany wody z odmulanie(może odmulanie jest sprawcą kłopotów?),wody używam prosto z kranu, jest to woda zmiękczana przez zmiękczacz,a więc zawiera dużo Na(może to jest sprawca problemów?)
Posiadam również kamienie z dużego sklepu ogrodniczego takie zielonkawe bardzo ładne może zawierają składniki które nie pozwalaja roślinie rosnąć?
Uff... to chyba wszysytko o gdybym zapomniał obsada to 5 neonków,3 zbrojniki niebieskie,gibiceps,i 3 małe rybkiz cytrynową obwódko na spodniek płetwie.
Jutro/Pojutrze obsada może zwiększyć się do 30 neonków,4 krewetek amano,3 zbrojników niebieskich,gibicepsa,tych 3 małych rybek i 5-7 kosiarek.
Zapomniałem dodać ze pod rotale,alternanthere oraz echinodorusa dałem substrala koreczki do oczek wodnych
Pozdrawiam
-
skate2255
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Jak duże masz to akwarium?
Jak długo stosowałeś EI?
-
michal82
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rumia
Akwarium 200l(100x40x50)
EI stosowałem 3 miesiące jak nie dłużej sole to KNO3,KH2PO4,MGSo4 x7 H2O
-
skate2255
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Brakuje parametrów wody - azot, fosfor, Fe, twardości, co2 a także parametrów wody, której używasz do podmiany (bo piszesz, że jest zmiękczana).
Prócz braku wzrostu glony są?
Fotka by się przydała i rozpiska jak mieszałeś sole.
Jeśli nurzaniec rośnie a inne nie to można domniemywać, że brakuje jakiegoś składnika w wodzie (nurzaniec rośnie nawet w wodzie ubogiej w składniki).
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
Nie chce się wymądrzać bo sam jestem początkujący w akwarystyce ale moim zdaniem masz problem z CO2 i dlatego też masz glonka.
Jaki masz filtr?
Jak stosowałeś EI to zaobserwowałeś bąbelkowanie roślin?
Jeżeli możesz to wklej zdjęcie zbiornika
-
michal82
●
- Miasto: Rumia
Zmiękczacz dokładnie taki http://aqua-soft.com.pl/aqua-soft-basic ... -5m-h.html
Na obudowie jest napisane zmiękczanie, odżelazanie, system odwróconej osmozy.
Glony są cały czas rosna nawett na żwirku
Roztwór makro
4,5 łyżeczki KNO3
1,5 łyżeczki KH2PO4
12 łyżeczek MgSO4x7H2O
Wymieszać i wsypać 600 ml wody - roztwór MAKRO
25ml mikro intermag na 190ml wody i po 25 ml wt i czw
Makro pn,sr,pt
-
skate2255
●
Nie zaobserowałem bąbelkowania roślin, filtr mam tetra tec ex 700.
A fotki baniaka juz ide robić 
-
skate2255
●
Nie chce się wymądrzać bo sam jestem początkujący w akwarystyce ale moim zdaniem masz problem z CO2 i dlatego też masz glonka.
Uważam, że to jest trafna diagnoza.
Wskazuje na to fakt, że nurzaniec rośnie, a pozostałe rośliny nie - ta roślina znana jest z bardzo dobrego wykorzystania węglanów (niezależność od CO2). Popraw sposób rozpuszczania gazu i cyrkulację wody.
Czy masz możliwość zrobienia bypassa, aby ominąć zmiękczacz domowy? Woda jest prawdopodobnie uboga w Ca (makroelement!).
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
W garażu posiadam zwykłą wodę kranową.
-
skate2255
●
Filtr jaki masz zmniejsza TWO do 0 (można regulować na by passie), niestety TWW nie ulega zmianie, wiem bo mam podobny filtr.
pozd
-
tomekb
●
-
skate2255
●
zmierz dokładnie jakie masz parametry wody z tego filtra, ja kupie sobie filtr RO dla świetego spokoju.
-
tomekb
●
Odwołuje się do wcześniejszej wypowiedzi kadazana czy kupienie atomizera rozwiązało by problem?
-
skate2255
●
Nie nie rozwiąże Twoich problemów. Żywica jonowymienna w zmiękczaczu jaki posiadasz, zamienia wszystkie jony Wapnia I Magnezu na jony sodu, i jak zapewne wiesz dosypując soli tabletkowanej do zmiękczacza regenerujesz go poprzez wypłukanie zabranych z wody jonów wapnia i magnezu poprzez jony sodu i tak w kółko. Reasumując twoja woda nie posiada niezbędnych minerałów dla roślin, jak zauważył Kadzan brak wapnia i magnezu, do tego najprawdopodobniej twardość=0. pokombinuj z mieszaniem wody garażowej z tą po zmiękczeniu. Ja mam identyczną sytuację, więc zakupiłem filtr Ro, podłączyłem w garażu dolewam mineralizator i działa.
Nie ucz, że kamyki są brzydkie, a patyki brudzą. Że różowe jest miłe, a brązowe ? mniej. Że powinienem lubić panią z kiosku. Że sosna jest ładna, a dąb ? odstrasza powyginanymi gałęziami. Że śliczne są bajeczki o misiach? Że powinienem bawić się klockami. Że piękne jest to, co się Tobie podoba.
-

Zydol
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Czyli mógłbym naprzykład mieszać 50l tej wody z garażu(oczywiście odstanej okolo 48h) z 50l tej z zmiękczacza?
Czyli to, moze byc główny powód braku przyrostu roślin?
-
skate2255
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wracamy do sedna, nikt nie wie co Ci leci z tego zmiękczacza,(wiemy tylko, że masz zero wapnia i magnezu i nie wiadomo jaką ustawili Ci twardość) najlepiej weź próbkę i do badania, to samo z garażem. W sumie 2 próbki i będzie można kombinować.
Ja mam w garażu GH21 KH 19
Nie ucz, że kamyki są brzydkie, a patyki brudzą. Że różowe jest miłe, a brązowe ? mniej. Że powinienem lubić panią z kiosku. Że sosna jest ładna, a dąb ? odstrasza powyginanymi gałęziami. Że śliczne są bajeczki o misiach? Że powinienem bawić się klockami. Że piękne jest to, co się Tobie podoba.
-

Zydol
●
A gdzie mógłbym pójść na te badania?
A może poprostu dla świętego spokoju dać do podmiany całą wode z kranu(z garażu)
odstaną 24h i nie bawić się w badania?
-
skate2255
●
Ja dokładne badania robilem w mpwik, ale mam też paski JBL EasyTest 6 in 1 i pomyliły sie tylko o 1,1 stopni niemieckich jeśli chodzi o Kh i Gh.
-
tomekb
●
skate2255 napisał(a):A gdzie mógłbym pójść na te badania? A może poprostu dla świętego spokoju dać do podmiany całą wode z kranu(z garażu) odstaną 24h i nie bawić się w badania?
No można, tylko jaka tam jest twardość? Pisałem Ci ja mam GH 21 I KH też, wtedy jest znowu problem z obniżeniem PH (dobrze myślę koledzy?) a wtedy jakby co2 nie pracowało.
A jak nie wiesz gdzie zrobić badania wody to wpisz proszę w google; badania wody [moje miasto] to chyba nie jest trudne?
-

Zydol
●
Znalazłem badania!
Amonowy Jon <0,06mg/l
Azotany 5,4 mg/l
Barwa <5mg/l
chlor wolny 0,20mg/l
Chlorki 20,7mg/l
fluorki < 5mg/l
Magnez 21,8mg/l
Mangan < 10?g/l
Mętność < 0,2 NTU
ph 7,3
Przewodność elektryczna 723 ?S/cm
siarczany 37,6 mg/l
Twardość ogólna 373 mg CaCO3/l
Twardość ogólna w stopniach Niem. 21 DH?
żelazo ogólne < 40 ?g/l
-
skate2255
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ?
Wyskoczyło to raczej nagle.
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...
|