Jaka tania i wydajna pompa do podmian wody
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
-
peyooo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bolesławiec
Obawiam się, że obydwie propozycje są za słabe. Producenci podają przepływy na pompach bez obciążenia. Wraz ze wzrostem wysokości pompowania przepływ drastycznie spada. Ja do podmian używam pompy Hailea 6830. Beczkę 55l przepompowuje mi do akwa na wysokość 150cm w jakieś 4-5 min. Używam jej 2 lata bez żadnych problemów. Może pracować również poza wodą. Cena 120-130zł.
Pozdrawiam
apper
-

apper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Skłaniam się do tej hailea.A a będzie gorsza?https://sklep.roslinyakwariowe.pl/pompy/pompa-aqua-nova-np2000-2000l/h-p-10411.html
Bo przy niej jest, że do brudnej wody może być, a przy hailea nie ma tej informacji to nie wiem. I aqua nova ma dwa razy mniejszy pobór prądu. W sumie do podmian małe znaczenie, ale plus.
-
szol
●
Niższym poborem prądu się nie sugeruj, bo zazwyczaj oznacza on proporcjonalnie niższą wydajność.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Pobór prądu przy używaniu pompy jedynie do podmian nie ma znaczenia ponieważ nie zauważysz różnicy w oszczędności energii. Z tych dwóch brałbym hailea. Jest tańsza od Aqua nova, sporo mocniejsza a przy tym może pracować również poza wodą. Co do pracy w "brudnej wodzie" to z tego co widać to aqua nova ma poprostu prefiltr w postaci koszyka zatrzymującego większe cząstki. Hailea również ma koszyk na króćcu zasysającym, który można szybko demontować w razie potrzeby.
Pozdrawiam
apper
-

apper
●
Ok wezmę haeila, ale z drugiej strony kiedyś pompa może przydać się na stałe, np do sumpa, choćby przejściowo i wtedy 50, a 100wat, będzie różnica.
-
szol
●
Zrób jak uważasz. Ja pomogłem jak potrafiłem.
Pozdrawiam
apper
-

apper
●
Hailea 6830 zamówiona-120zł. Dzięki za pomoc.
-
szol
●
Powiązane tematy
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Hej
Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
Hej
Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
Cześć
Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
W zestawie do filtra SunSun HW-602B na wyposażeniu jest przezroczysta rurka zasysająca, więc wiadomo jak będzie wyglądać za kilka miesięcy. Dodatkowo w akwarium Aquael Optibent 70 sięga około 3/4 od p...
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...
Chcialbym nieco usprawnic proces podmiany wody.
Spuszczanie wody z akwarium robie wezem prosto do sedesu, i tutaj to rozwiazanie mi pasuje (szybko i czysto).
Teraz chcialbym nieco usprawnic proces nap...
Cześć.
Startuję z krewetkarium ~12l.
Proszę polećcie mi wydajną i cichą pompę która ogarnie temat.
Ruszt 13 cm.
Dzięki!
|