Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam.
Po przerwach w rybach, teraz tylko Krewetki mam do zasiedlenia akwarium w pracy. Musi być zielono i kolorowo. Szukam mało wymagających ryb. Myslałem o stadzie Neonek ale co dalej? Macie jakies propozycje? Akwarium 80x30x40. A i najważniejsze musi być mało wymagające z wiadomych powodów:-)
30L Krewetki
-
belgrano
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
neonki jeżeli mają być w dobrej formie to wcale nie są tak mało wymagające...
-

papaj841
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Strzelce Op.
Usunięto użytkownika 22973
Mam akwarium 70x40x34 i 20 sztuk Rasbory Galaxy wygląda super.
-
Usunięto użytkownika 22973
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kolorowe i mało wymagające? Gupiki.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Dokładnie,do takiego akwa z 10 samców gupików myślę wystarczy
-

kakarot
●
Jednak ja uważam, że jeśli to ma być akwarium w firmie to ma dosyć ładnie wyglądać, mi szczególnie nie podobają się Gupiki, są o wiele ładniejsze ryby (ale i gorsze, wiec gupiki są u mnie na takim pośrednim stopniu)
Osobiście dałbym ławicę neonów i nie tyle czerwonych a tych najmniejszych, aby ich dać troszkę więcej ok. 20-25 sztuk i do tego jakiś inny gatunek w mniejszej ilości.
Może być to lekkie przerybienie wiec lepiej wziąć pod uwagę lepszy filtr.
Z własnego doświadczenia wiem że taki akwarium jak w firmie/restauracji/kinie itp, zazwyczaj są meeega przerybione i to własnie przyciąga uwagę, na niekorzyść ryb, jeśli miało by być to inne akwarium niż super zielone, to warto zastanowić się nad malawi dosyć nietypowe akwarium i na pewno również przyciągnę wzrok, bo zazwyczaj widzimy akwarium ze sztucznymi ozdobami i delikatnie roślinne (coś a'la LT), a tutaj takie malawi lub morskie to by było coś  , sam na pewno przeglądał bym katalog z cenami jednym okiem a drugim na akwarium  .
Pozdrawiam.
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
Ja proponuję szczupieńczyki karłowate, albo tenczanki Wernera, ewentualnie pielęgniczki kakadu:)
-
bogis
●
jeżeli wybierasz Neony, to ja polecam Innesa i do tego Razbory klinowe - także ławicowe,
sam mam 10 i polecam, ładne barwy, spokojne, nie chowają się po kątach- co w pracy będzie atutem
-

krzychu_sob
●
- Miasto: Wrocław
Noeony ok, rosbory też choć i Tęczanka jest ładna. Dla mnie w doświadczeniu żadna ryba nie jest ciężka w hodowli ale w firmie musze się liczyć że pieczę bedzie miala nad nimi sekretarka a ja moge raz w tygodniu zobaczyc co się dzieje:-). Dlatego ustawiam akwarium pod innych. Sam pewnie zrobiłbym Tanganike:-))) lub Pielęgniczki. A że wodę mamy w Krakowie raczej twardą to nie chcę za wiele się bawić a potem ktoś zawali i mi się oberwie:-)
30L Krewetki
-
belgrano
●
belgrano napisał(a):Noeony ok, rosbory też choć i Tęczanka jest ładna. Dla mnie w doświadczeniu żadna ryba nie jest ciężka w hodowli ale w firmie musze się liczyć że pieczę bedzie miala nad nimi sekretarka a ja moge raz w tygodniu zobaczyc co się dzieje:-). Dlatego ustawiam akwarium pod innych. Sam pewnie zrobiłbym Tanganike:-))) lub Pielęgniczki. A że wodę mamy w Krakowie raczej twardą to nie chcę za wiele się bawić a potem ktoś zawali i mi się oberwie:-)
Ekhem... gupiki... ekhem
A może bystrzyki?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
A że wodę mamy w Krakowie raczej twardą
wiem coś o tym, u mnie nie lepiej TWO-27 st. N, i wysoki magnez ok. 70 mg/l
i hoduj tu rośliny
-

krzychu_sob
●
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
Witam!
Zaobserwowałem w akwarium dziwne stworzenia (widoczne na zdjęciach w załączniku). Owe stworzenia są przyklejone do ścianki, lekko falują i się przemieszczają. W akwarium obecnie są tylko dwa oz...
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
Witam forumowiczow,
Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania.
Obec...
Witam,
Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500.
Obsada:
6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku
4 danio
6 brzanek wysmuklych
Kilka krewetek
1 zbrojnik pospolity...
No i właśnie... Syn ż...
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
|