018,5l - Freestyle mcharium
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Stan na 20 stycznia 2012 Zbiornik kupiony jako zestaw. Aquatic Nature Cocoon 2. Lampa 13W 6500K, filtr 60-ka, szkło guardian. Podłoże Aquatic Nature Shrimp soil 3litry. Korzeń mahoń. Rośliny - Eleocharis Parvula, mchy (jakie nie wiem dokładnie). Woda Ro + V6 + sladowe ilości Azoo Shrimp Mineral. Od niedawna wodę wzbogacam też Mosurą Rich Water. Temperatura 20-22stC. Grzałki brak. PH6,8 GH7 KH2 Obsada: Krewetki Red Sakura, Orange Sakura, Crystal Red A/S/SS i zatoczek. Widok całości  Front  Jednodniowa redka  Samiec Crystala, muszę jeszcze popracować nad parametrami wody bo widać , że biel nie jest intensywna.  Redka zdobywa szczyty  Inna redka przyparta do muru przez zatoczka. (a niby zatoczki to mięczaki) 
Neocaridina Red Sakura, Neocaridina Orange Sakura, Caridina Crystal Red, Microgeophagus altispinosa
-

adiblue
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gliwice
Mały zbiorniczek a cieszy:)
Pozdrawiam
-

kakarot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
Neocaridina Red Sakura, Neocaridina Orange Sakura, Caridina Crystal Red, Microgeophagus altispinosa
-

adiblue
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mani
Siemianowice Śląskie
Fajne krewecie ale dobrze że chcesz je przenieść bo ani dla SS ani dla sakur te parametry nie są idealne a SS mogą być na nie bardziej wrażliwe.
PS używasz jakiś minerałów do uzdatniania wody ? Czym karmisz krewecie ?
-
mani
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Siemianowice Śląskie
Krewetkarium miało być dla Crystali.
Później doszły Sakury.
Niestety nie udaje mi się zakwasić wody do zadowalającego poziomu.
Jednocześnie dla Sakur woda jest za miękka.
Stąd pomysł na nowy zbiornik, a w zasadzie kilka zbiorników.
Na pierwszy ogień idzie nowy zbiornik na podłożu RSB, do którego przeniosę Crystale.
Po tym zabiegu w ciągu 2-3podmian podniosę twardość wody tak by poprawić parametry dla Sakur.
Ostatnim krokiem będzie uruchomienie osobnych zbiorników dla Sakur Orange i Red.
Wodę z RO wzbogacam o mineralizator V6. Dodatkowo w zbiorniku jest BWS Mineral Rock, po każdej podmianie dodaję też 1/4 zalecanej dawki Azoo shrimp mineral (używałem wcześniej AquaArt shrimp mineral, ale bardzo podnosił KH). Nie stosuję na tą chwilę nic więcej. Z pokarmów to głównie Aqua Tropica (liście orzecha, pokrzywa, adult, probiotyki, white sticks) trochę BWS (grow, color, barley) , ale też mix tetry, hikari dla krewetek oraz Azoo max grow. Używam też pyłków kwiatowych oraz pokarmu własnej roboty. Dla maluchów Mosura Bioplus, oraz pokarmy BWS i Shirakura.
-

adiblue
●
a nawozy dla roślin jakieś lejesz??
-

kakarot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
Nie.
Tylko to co dostarczam z pokarmami.
Do tego co pisałem wcześniej daję jeszcze mrożony szpinak, mrożony groszek no i oczywiście glony
NO3 niezmienie mam na poziomie ilości sladowych (w testach 0)
Zauważyłem że krewetki niechętnie jedzą to co (według opinii znawców  ) dla nich najlepsze. Przykładem jest choćbyBWS Growth czy probiotyki AT. Ulubiony natomiast pokarm moich krewetek to BWS Barley. Bardzo smakuje im również AT Neocaridina Adult jak również BWS Spinatch. Każda nawet najmniejsza krewetka próbuje zwinąć dla siebie choćby kawałekczek.
Co było do przewidzenia, krewetki bardzo chętnie zjadają najtańsze pokarmy jak Hikari czy Tetra. Stosuję je jako uzupełnienie diety raz w tygodniu.
-

adiblue
●
Aktualizacja:
Filtr Aquael FZN2
Z obsady wypadły CR oraz Orange Sakury, które mają teraz odrębny zbiornik.
Zmiana również we florze - w miejsce starych mchów wszedł Fontinalis Antipyretica var Gigantea
Nowe parametry wody:
PH 7,0 ; GH 11 ; KH 5
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=[/youtube]
-

adiblue
●
Widzę, że miałeś kaskadę Aquatic Nature Flow 60.
Jak Ci się sprawowała?
U mnie po miesiącu użytkowania warczy jak kosiarka 
-
Anonim 22456
●
Kaskada w mojej opinii wypada słabo.
Filtracja biologiczna w zasadzie żadna z uwagi na małą objętość. Po wypełnieniu jej gęsto wkładami przepływ spada prawie do zera. W roli filtra mechanicznego ok , ale tylko przy małej obsadzie bez prefiltra lub z prefiltrem z grubymi oczkami, ale wtedy bez jakichś gęstych wypełnień (czyli np kilkanaście pierścieni ceramicznych). Z tego powodu u mnie się nie sprawdził z uwagi na rozmiary młodych krewetek. Z drugiej strony do roślinniaka w zbiorniku wielkości do 20L powinno wystarczyć. Mój filtr docelowo trafi do kosteczki 15L z bojkiem jako jedynym mieszkańcem. Tam brak prefiltra nie będzie problemem.
Co do hałasu to u mnie po około miesiącu pracowała dość cicho, choć i tak jakieś 2xgłośniej od FZN2.
-

adiblue
●
No u mnie ma prefiltr a w środku małą gąbkę i kilka krążków ceramicznych.
Oprócz głośnej pracy to nie mam jej nic do zarzucenia.
-
Anonim 22456
●
-

adiblue
●
Powiązane tematy
Zbiornik 20x20x35, światło na razie jakieś n/n,ściany z Modeling soil Qual Drop,podłoże Yokushi Haisu Base oraz Janguru soil,na którym leży mech z lasu,piasek ADA Colorado,dekoracje czarna lawa i red ...
Witam. Nadszedł ten dzień kiedy mogę pokazać pierwsze akwarium :mrgreen: JUPI!
Akwarium zalane 12.12.2014r. dojrzewa
ZBIORNIK: 85x35x30cm 90l
OŚWIETLENIE: 1x39W Zestaw oświetleniowy (85cm)
FIL...
Zalane 23 grudnia (pełny restart, z wyjątkiem filtrów, po trzech latach)
netto 140 litrów.
Flora:
Taiwan moss
Peacock moss
Microsorium
Anubias mini
eleocharis parvula
staurogyne rapens
pelia
Fauna:...
50x20x25
filterek: głowica od aquael turbo350 i gąbka
grzanie: elite 25W
kompakt 20W 6500K
java moss
stringy moss
creeping moss
phoenic moss
pelia
wąkrotka
zwartka aponogetonolistna
pływa k...
Akwarium 30x30x35
Oświetlenie 2xAquael 11w
Ogrzewanie Juwel 100w, temperatura 24stopnie
Podłoże drobniutki żwir
Filtr AQUAEL filtr modułowy MULTIKANI
Nawozenie Easy Carbo codziennie 1ml
Dekoracje korz...
Akwarium: OW 15 l brutto : 25x25x25 made in RA
Oświetlenie: 11 W lampka Aquael Decolight
Nawożenie: Na razie tylko potas na start
CO2: z butli przez dyfuzor szklany
Podłoże: AquaSoil Amazonia I ...
Objętość: 30 litrów
Wymiary: 30x30x35 (Aquael Shrimset 30)
Oświetlenie: 2x Aquael Deco Light 11W (6500k)
Nawożenie:
* CO2 z butli przez całą dobę (1 babelek 3-4 sekundy) - butla 6kg
...
Witam
Oto początki zakładania mojego Mcharium :)
OPIS ZBIORNIKA:
Pojemność:: 36L
Wymiary: 40x30x30
FILTRACJA:
Filtr Kaskadowy HBL-501
PODŁOŻE:
Czarny Bazalt drobny 1-3mm
OŚWIETLENIE:
Lampa A...
witam!
pierwsza odsłona mojego małego baniaczka biurowego w pracy. i moja pierwsza praca koncepcyjna w stylu "zrób baniak w taki sposób by współpracownicy cmokali z zachwytu"
litraż: 25L stand...
Witam wszystkich
Przedstawiam swój zbiornik założony na początku stycznia. Ma to być typowe mcharium, zresza jak poprzedni aranż, którego zdjęcia również pzy okazji przedstawiam (216l panorama).
Bar...
|