Jadalne rośliny akwariowe
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich, temat może i dziwny ale cóż...oglądałem ostatnio program o różnych dziwnych jadalnych glonach wykorzystywanych do sushi, o jakich przeciwnych sałatach morskich itp...analogicznie doszedłem do pytania czy są rośliny akwariowe nadające się do spożycia...może ktoś dysponuje jakąś wiedzą na ten temat bo nie ukrywam że chętnie posypał bym sobie niedzielną sałatkę mojej żony glosostigmą lub małym heniem:)
-

papaj841
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Strzelce Op.
Nazwę twojego tematu wpisałem w google
MKnobek napisał(a): Lotos Orzechodajny (Nelumbo Nucifera )
Ma jadalne kłącza, młode liście i owoce (przed spożyciem należy tylko usunąć gorzki zarodek).
Działanie lecznicze: Adaptogen. Reguluje ciśnienie, poprawia nastrój, pobudza apetyt, zwiększa libido, działa rozkurczowo, przeciwgorączkowo, przeciwnowotworowo, rozszerza naczynia krwionośne, daje poczucie radości i szczęścia przez pewien czas. Nie uzależnia, nie zanieczyszcza organizmu, bezpieczny dla długotrwałego stosowania, nie znane są negatywne skutki spożywania, ani substancja odpowiedzialna za jego działanie.
Lilia Wodna (Nymphaea Ampla) Działanie lecznicze: silnie uspokajające, adaptogenne, relaksujące, rozluźniające, zwiększające libido, lekko oszałamiające, wzmacniające organizm.
Źródło: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?p=238996
Pozdrawiam.
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
no to teraz niektórzy będą wcinali lilie wodne ( przy ich właściwościach) 
-

krzychu_sob
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
Hmm... nikt nie zwraca uwagi na to, że rośliny akwariowe mogą nie być zdrowe  Producenci nawozów dla roślin akwariowych nie zakładają ewentualnej konsumpcji roślin z akwarium. Może się zdarzyć, że taka roślina ma podwyższoną zawartość metali ciężkich (żelazo, mangan, miedź) pochodzących z nawozów.
Nie wiem jak jest w istocie - ale warto rozpatrzyć/sprawdzić powyższe. Ewentualnie jeść rośliny z LT
PS.
AquaArt kiedyś pisał na PlantaGainer Classic, że nie można go stosować w zbiornikach hodowlanych ryb konsumpcyjnych  Nie pisali nic o roślinach konsumpcyjnych 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
W związku z tematem,
proponuje założyć dział ze zdrową żywnością lub kącik "Kuchenne Rewolucje" 
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg
Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
|
|