MarcinG napisał(a):Bazalt, ponieważ żwir kwarcowy posiada dużo krzemu co jest przyczyną okrzemków na początku przynajmniej, no i bardziej na nim burd widać
Pozdrawiam.
Dzięki kolego ale pomyliłem się taka wpadka Chodziło mi o żwir rzeczny sorry koledzy Klonują mi się posty proszę u usunięcie moderatora pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 19 lut 2012, 20:15 przez Damian92, łącznie edytowano 1 raz
MarcinG napisał(a):Bazalt, ponieważ żwir kwarcowy posiada dużo krzemu co jest przyczyną okrzemków na początku przynajmniej, no i bardziej na nim burd widać
Pozdrawiam.
Dzięki kolego ale pomyliłem się taka wpadka Chodziło mi o żwir rzeczny sorry koledzy
Jak juz tak chcesz to daj choć troche ziemi lub torfu pod spód,bo sam żwir jest strasznie jałowy mały błąd w nawożeniu i już już rośliny marnieją.Sam mam na żwirze ,takim właśnie z rzeki ,dawałem różne firmowe nawozy z lepszym lub gorszym skutkiem.Teraz przeszedłem na metodę Ei ,żeby wszystkich składników było w nadmiarze w akwarium.Zobaczę co z tego wyjdzie.
Raczej bazalt, bo dobierzesz sobie drobny 1-3 mm a ze żwirem rzecznym takiej możliwości raczej nie ma. No i nie zmienia parametrów a ze żwirkiem może być różnie.
ps
wacio napisał(a):Jak juz tak chcesz to daj choć troche ziemi lub torfu pod spód,bo sam żwir jest strasznie jałowy
Damian92 napisał(a):Bo robię eksperyment na samym żwirze tylko nawożenie słupa wody
według mnie drobny bazalt (1-3mm) będzie lepszy , przede wszystkim pod względem estetycznym. jak będziesz kupował to najlepiej znaleźć firmę "produkującą" taki grys , ponieważ na allegro ceny są kosmiczne ( podpowiem że u producenta 1T kosztuje około 220zł).
Rośliny roślinami, ale zwróć też uwagę na to czy nie planujesz jakiejś fauny grzebiącej w podłożu. W takiej sytuacji bazalt byłby dość sadystycznym rozwiązaniem.
A poza tym wybór ogranicza się do kwestii estetycznych, ewentualnie granulacji.
GOLUMN w Podłoże· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 8612
Witam wszystkich.
Chciałbym po zlikwidowanym akwarium malawi założyć zbiornik ogólny.
Będzie do akwarium Aquael Glossy 260 l.Na dno chcę dać ziemi ogrodowej i na to czarny żwirek kwarcowy.
Robię to p...
git66 w Podłoże· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8264
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
Adagrande w Podłoże· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 9001
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne.
Tak jak na filmiku
Tylko jako wypełnienie ...
Szatan w Podłoże· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2576
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...
daniel waligóra w Podłoże· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2163
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...
Anonim 59529 w Podłoże· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1830
Witam
W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...
Letys w Podłoże· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7957
Dobry wieczór.
Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem?
Substrat w worku na pewno po...
marten w Podłoże· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7247
Witam,
Przymierzam sie wlasnie do restartu i nowe podloze bedzie wygladalo tak:
glina - 1-2cm
bazalt - 4-7cm
Prosze o rade jaka granulacje bazaltu polecacie dla najlepszego rozwoju roslin:
0,8-1,...
Glonowaty w Podłoże· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6801
Za parę tyg będę miał nowy zbiornik do odbioru więc potrzebny będzie substrat. Jako że w szafie gdzieś mam 9l dark soil cała torbe. Ale potrzebuje co najmniej 18l i nigdzie nie mogę znalesc dark soil ...
Statystyki
Ten temat przegląda 130 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 130 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej