Biały śluz na korzeniu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Biały śluz na korzeniu

Liczba wyświetleń: 2917·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

17 lut 2012, 20:55 Biały śluz na korzeniu  (#1)  

Witam,

Panowie i Panie ostatnio kupiłem filtr RO. Uruchomiłem go zgodnie z instrukcją i przystąpiłem to pierwszej podmiany wody z filtra RO. Po zalaniu wody z fitra RO jakaś 1/4 akwarium. Nagle pojawiła się biała mąź. Prezentuje ją na zdjęciach. Przy klejnych podmianach zjawisko znikło ale wczoraj ponownie podmianke robiłem i znowu to się pojawiło. Czy ktoś może spotkał się z podobnym zjawiskiem ?

Piotr998

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 lut 2012, 21:10   (#2)  

https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... zeniu.html

Mam podobny problem, tylko mój korzeń jest cały w śluzie/wacie. Kosiarki juz się nim zainteresowały.

mati1408
Ranga: Początkujący

17 lut 2012, 21:20   (#3)  

Ufff dzięki wielkie bo już myślałem, że coś jest nie tak z filtrem RO.

Piotr998

02 sie 2012, 16:07   (#4)  

TAKOWY BIALY NAMOT BYL I U MNIE , ALE OTOSKI PIEKNIE POSPRZATALY . POLECAM TE RYBKI :)

KEFAS

yrc

02 sie 2012, 17:30   (#5)  

Rozumiem że to w miarę świeże akwarium? Jeżeli tak to jest to normalny objaw zanim akwarium dojrzeje , po paru tygodniach nie będzie po tej białej mazi śladu
Miej świadomość ...

yrc
Ranga: Początkujący

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Pomocy! Meszek na korzeniu.

majestro84 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8434
Witam akwarium zalałem kilka dni temu w poniedziałek, woda była szaro/biaława wydaje mi się że to od ADA Amazonia, wode podmieniłem we wtorek 40% bo woda była strasznie mętna, środę ok 20% i wczoraj j...

Ciemne plamy na korzeniu

etaks w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2453
Na wstępie witam wszystkich serdecznie! Od ok 2 miesięcy mam krewetkarium. Znajduje się w nim korzeń a właściwie konar własnoręcznie preparowany i wydawało się, że wszystko jest ok aż tu nagle ok tyd...

Zapach pleśni na korzeniu.

Evanthas w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2534
Witam. Temat pleśni na korzeniu jest mi doskonale znany, nie pytam o to co to jest, jak się to zwalcza etc. Interesuje mnie tylko jedno. Czy u któregokolwiek z was nalot ten zwany pleśnią/białym czymś...

Biały śluz zatykający szklane rurki - pomocy!

Andre83 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2512
Cześć... Jakiś czas temu pisałem o tym, że nowy wkład do filtra EX600 zatkał mi przepływ. Nie było to prawdą, jak się okazało. Po prostu węże i rurki szklane (głównie wlotowa) zarośnięte były dziwnym...

W jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ?

kamil_waw w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1464
Witam w jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ? Zakupiłem 6 rodzajów mchu i zastanawiam się jak nimi obsadzić korzeń aby jeden drugiemu nie zasłaniał światła.Mchy które kupiłem to : Christmas Mos...

HC emersyjnie na korzeniu

ducze w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1621
Witam, Zakwitł mi pomysł na emersyjne ryuboku. No i podstawowa sprawa to obsadzenie korzeni małym heńkiem. Hodował go ktoś właśnie na korzeniach ponad wodą? Podczas spryskiwania korzenie chłoną wil...

Nalot, śluz na korzeniu

mati1408 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1250
Korzeń wymoczyłem, na tym etapie nie było żadnych problemów. Obsadziłem mchem, dziś patrze a na korzeniu dziwny śluz. Jeszcze raz wygotować korzeń?

kora na korzeniu

Adrian Kulpa w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1068
przywiozlem z riwiery morza martwego pokryte kora korzenie. jak najlepiej usunac kore? (tylko nie piszcie mi, ze przydatny jest scyzoryk - probowalem)

Statystyki

Ten temat przegląda 287 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571610
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 287 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.