Glony w Low tech - świeże akwarium
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam
Chciałbym Was prosić o pomoc. Dwa dni temu wystartowałem z akwarium 112 l, typu lowtech. Świeży filtr Tetratec 700, wlałem do wody easystart a do filtra włożyłem tabletki bactozym. Obsadziłem akwarium roślinami, jednak prawdopodobnie od jednego "sprzedawcy" przyniosłem do akwarium nitki i cześć roślin pociemniała na liściach i niszczeje. Na powierzchni wody był kożuch ale poradziły sobie z tym molinezje. Na korzeniu jest miejscami biały glut, ale widzę że zbrojnik i molinezje go podskubują.
Wpuściłem do akwarium 2 kosiarki i 2 otoski. Zauważyłem że część nitek znikneła. Mam węgiel do kubełka, może go włożyć. Oświetlenie 2x24W t5, świecę od 15 do 22.
Parametry GH 13, KH 9, PH 7,5.
Proszę o identyfikacje i pomoc w zwalczeniu, jeśli będzie trzeba więcej fotek zaraz zrobię.

-
nosens
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wegla bym nie wkladala.Po co?On sluszy do filtrowania z wody np lekow.Nawozisz?Robiles juz podmiane?Moze sie myle,ze do low techa wybralabym nurzance, kryptokoryny i inne rosliny o troszke mniejszych wymaganiach,niz te co masz.
Troche pospieszyles sie z rybkami.Dopiero zwrocilam uwage,ze tak szybko je wpusciles.Jezeli bedziesz mial dobre warunki w akwarium,to nie szkodzi ze przyniosles glony z roslinami.
Zrob lepsze fotki.Na pierwszej sa zielenice,a wakrotce.
-
KASIA essen
●
Z tymi rybkami masz rację chyba jednak za szybko. Dwa otoski padły, jednak reszta rybek ma się dobrze. Co do roślin to większość rośnie dość ładnie ( Rotala, duży heniek, pistia, limnofilia, glosia, micranthemum. Problem mam z anubiasem, microsium, valisneria. Wszędzie pełno nitek i rośliny pierw ciemnieją a później robią się przeźroczyste i się rozpadaj. W węzu do kubełka zauważyłem brązowe plamki. Jak to zwalczyć?

-
nosens
●
mi to wygląda na braki potasu nawozisz czymś
-
amurak
●
- Miasto: Sochaczew
Temat sprzed ponad miesiąca, na pomoc to już chyba ciut za późno.
-

Artur Wrocław
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|