jak dawkowac ten nawoz na 63litry
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam.
Zamówiłem sobie ten nawóz
Mam 63 litrowe akwarium typowo roślinne
Jestem na razie zielony w temacie i prosił bym o pomoc w wyliczeniu dawki odpowiedniej do mojego baniaka.
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 14 lut 2012, 21:34 przez skala80, łącznie edytowano 3 razy
-
skala80
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: zielona góra
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
"Dawkuj takim roztworem dawkami codziennymi po 1ml na 100 litrów pojemności akwarium. Obserwuj rośliny i w razie potrzeby zwiększaj dawkę. Potas, magnez, azot i fosfor stosuj w przypadku zauważenia niedoborów."
Wiec dawkuj 0,5ml codziennie i ewentualnie zwiększ dawkę.
K, Mg, N, P dodawaj wtedy gdy zobaczysz niedobory, jak ? - Albo wzrokowo, albo trzeba robić testy, ewentualnie przy dłuższym czasie zauważymy ile jakiego elementu roślin jedzą szybko i wtedy dawkujemy do uzyskania efektu (już nawet bez testów, bo wiemy ile dawkujemy, ile mniej więcej jest, i wiemy jak szybko zjedzą rośliny nawóz).
Pozdrawiam.
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
Dzięki wielkie za podpowiedz - MarcinG
K, Mg, N, P dodawaj wtedy gdy zobaczysz niedobory, jak ? - Albo wzrokowo, albo trzeba robić testy, ewentualnie przy dłuższym czasie zauważymy ile jakiego elementu roślin jedzą szybko i wtedy dawkujemy do uzyskania efektu (już nawet bez testów, bo wiemy ile dawkujemy, ile mniej więcej jest, i wiemy jak szybko zjedzą rośliny nawóz).
a jak dodawać te w proszku, rozpuszcza się? jakie dawki zastosowac przy ewentualnych niedoborach?
pozdrawiam

-
skala80
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: zielona góra
K - podawaj ok. 20mg/l (bez mierzenia testami, bo testy są drogie, to się podaje zazwyczaj ok. 20-30mg/l tygodniowo).
NO3 ok. 15ppm (powinien się wahać od ok. 15 do ok. 30ppm)
PO4 ok. 1-2,5ppm.
Nie wiem ile dokładnie powinno być Mg.
Sole rozpuszczamy w wodzie RO/Destylowanej w odpowiednich dawkach, wyliczymy je z tego kalkulatora:
http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
Jak rozpuszczać ?:
1. Mierzymy dawkę w g lub ml (wsypujemy sól do np.: strzykawki i po ml wyliczamy).
2. Wlewamy odpowiednią ilość wody RO/Desyl (taka woda ponieważ ona jest w 99% czysta) - najlepiej od 100-500ml zależy ile będziemy tego dawkować, najlepiej aby te nawozy nie były dłużej przechowywane jak 2miesiące (najlepiej co 3-4tygodnie wymieniać).
3. Wsypujemy sól do wody.
4. Mieszamy ją za pomocą patyczka, wstrząsając, ogólnie tak aby nie było już soli widocznej.
Pozdrawiam.
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
Proponuję jednak użyc kalkulatora Spidera.
Dlaczego? A no dlatego, że kalkulator z akwahobby pokazuje, że potrzeba 2x mniej koncentratu niż kalkulator Spidera.
do tej pory liczyłem wszystko z akwahobby i miałem problemy, teraz przeszedłem na liczenie z kalkulatora spidera i czekam na efekty,
Z drugiej strony jeżeli chodzi o mikro to śmieszne jest jak sprzedający podaje jak je rozpuścić w momencie gdy zestaw sprzedawany jest jako EI.
Wystarczy przeczytać artykuł tłumaczony przez Spidera i potem komentarze i wyczytać, że mikro intermagu liczymy względem żelaza.
-
Suja
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Grójec
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
GEN-X-1.jpg
Informacja od producenta:
Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Rich-Solution-1200x630-px.jpg
Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution:
ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
|
|