Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam proszę forumowiczów o poradę odpaliłem drugą 3-setkę pierwsza jest na ziemi i manado trzymam parametry N,P,K 10-1-20 światło 4x54w i jest prawie ok ciut pyłu i zielenic ale drugie 300l na Pro soil i mam już 4 miesiące nie mogę sobie poradzić z glonami są wszystkie ustrojstwa pierwsze nawożenie po miesiącu i tak co tydzień po podmianie też parametry N,P,K trzymam te same światełko 4x54w dodam że rośliny rosną jak szalone nie dodaje żadnego mikro tylko sole i uzdatniacz do RO dwa filtry CP 900
NO3-10
PO4-1
KH-3
gh-4
PH-6,4
oczywiście CO2 do granic przyduchy rozprowadzane przez reaktor Sera flora 500 z RA czy czasami nie popełniam błędu z nawożeniem
proszę o porady lub sugestie pozdrawiam
-

vatero
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Golub-Dobrzyń
Przy granulacie warto podawać więcej P, w pierwszych miesiącach chłonie ok.0,5ppm dziennie.
U siebie leję 2-3ppm/ tydzień w akwa ponad rocznym.
Też miałem cyrk przez startowe 4 miesiące, jednak z przyczyn opóżnienia w nawożeniu.
Akwarium ustabilizowało się po tym czasie i do tej pory jest świetnie.
Mam oczywiście nieco pyłu na szybach i zielenice punktowe, ale naturalnie.
Po roślinach nie widzisz braków mikroelementów?
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Witam dziękuje za odpowiedź po roślinkach naprawdę nie widać braku mikro są pięknie wybarwione i mięsiste wiem że musze podawać i to natychmiast ale 1/3dawki dziennie wystarczy? i pytanko co zrobić z nawożeniem wymiana większości wody i inne nawożenie ale ile N-P-K-Mg mg/l mam dość trudne gatunki i zaraz po nich by było widać że brakuje np.Fe ta myślę proszę o sugestie jak ile czego kiedy pozdrawiam
-

vatero
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jaki macie stosunek K - Mg i Ca - Mg
-

vatero
●
Jak pamiętam z giełdy to nieżle sobie radzisz z florą
Chyba że Cię z kimś pomyliłem.
Mam ProSoila od roku i gdyby nie moje opóżnienie i inne błędy początkowe to byłoby świetnie.
Prowadziłem podobny wywiad mając mnóstwo glonów, starałem się doszukać przyczyny.
Odezwało się kilka osób z podobnymi problemami i doszliśmy do jakiegoś wniosku, że to dziwnie problematyczne podłoże z początku.
Widać jednak,że są zarówno doświadczeni jak i mnniej obeznani akwaryści, którzy bezproblemowo startują i utrzymują akwarium na PS.
U siebie stweirdziłem zbyt póżne nawożenie, ten błąd był nie do nadrobienia, a jego skutki ciągnęły się kwartał.
Po tym czasie wszytko się ustabilizowało i teraz mimo rewolucji jakie czasem prowadzę, wszystko jest ok, a może pod kontrolą, bo glony zawsze jakieś są.
Napewno + PS jest trwałość, po roku jest cały nie pyli i wygląda dobrze.
Wracając do nawożenia, mogę podać czego i ile leję, ale czy to Ci pomoże sam iwdzę u siebie, że rośliny mimo utrzymywania tych samych warunków, czasem mają braki, a czasem mimo braku dolewania wyglądają świetnie.
To żywy organizm i chyba jedyne co można polecić jeśli ktoś jest przekonany to EI, by nie mieć wątpliwości lub poprostu obserwowanie i doświadczane.
Według moich obserwacji ważny jest fosfor w dawce ok.0,5ppm/24.
Tak trzymam do tej pory, a nawożę w takich granicach:
N - 5-8ppm / 7d mam stadko ryb i sporo nawozu od nich
P - 2,5-3,0ppm
K - łącznie ok.15ppm
Mg - 7-8ppm
leję twardą wodę wodociągową, KH8-9, GH16
Intermag 0,05/24
-
AdamA
●
- Miasto: Warszawa
Witam dużo działam na Allegro z roślinkami na giełdzie troszkę też mam 2x300l ale z jednego chyba zrezygnuje troszkę czasu brakuje roślinki są naprawdę wypas no i zawsze bez glonów pod stosuje się do Twoich zaleceń brakuje mi kogoś kto ma PS aby się podzielić swoimi spostrzeżeniami fajnie by było z kilkoma osobami dziękuje za odpowiedz i proszę o więcej spostrzeżeń
-

vatero
●
Witam,
vatero można wiedzieć czy i jak doszedłeś do ładu z PS? Co byś polecił przy stawianiu akwa na tym podłożu? Na co zwrócić uwagę i co jest ważne w utrzymaniu dobrej kondycji zbiornika?
-
everr
●
Właśnie - na oku mam te podłoże jako główny kandydat do restartu.
Jakie macie rekomendacje na dobry start (pierwszy tydzień, pierwszy miesiąc, pierwszy kwartał) ?
-
GFR
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Olsztyn
Uważam, że start powinien być taki sam jak na wszystkich granulatach, zważając, że są to podłoża jonowymienne i rzeczywista zawartość nawozów, którymi się nasączają przez pierwsze miesiące jest niewiadoma, bo jak zmierzyć np. fosfor we podłożu  na pewno obserwacja roślin jest tu kluczowa. Jest racja w tym, że podłoża takie w pierszym etapie po rozpoczęciu nawożenia chłoną fosfor i nie tylko, by go potem oddać roślinkom poprzez korzenie, więc nie badając testami można od początku lać nawozy w stosunkach książkowych i obserwować, jak zaczną się niedobory to najprawdopodobniej będą to niedobory P, ale nie należy badać kolumny wody testem, bo... i tak zawsze będzie tam brakowało fosforu nawet wtedy, gdy rośliny będą w dobrej kondycji, bo go będą mieć z podłoża, więc zasadnicza funkcja obserwacji roślin jest w tym etapie pierwszych tygodni bardzo ważna. Gdy zaczną marnieć znaczy to, że aplikujemy więcej fosforu.
-

Godween
●
-
11 maja 2012, 09:12
(#10)
Z tym fosforem to prawda, podłoże to, zreszta podobno jak wiele innych jonowymiennych, chłonie fosfor na maxa. Ja akwarium na PS mam juz 6 tygodni, zacząłem nawożenie od poczatku makro, mikro zaczałem podawac pod 3 tygodniach i to w sumie ferro+ czyli raczej zelazo z delikatnym mikro, bo widac było niedobory żelaza.Azot utrzymuje sie o dziwo w odzie na poziomie ok 5-10 wiec w sumie nie podaje, ale fosfor sypie codziennie 1ppm i ten poziom utrzymuje. Roslinki rosna ładnie i szybko. Trzeba zadbac o wlasciwa dystrybucje co2, to napewno. Jedynie raz na tydzień trzeba czyścic szyby z delikatnego pyłu oraz gdzieniegdzie z punktowych zielenic. Na dwoch krzaczkach henka mam tez spirogyre, nigdzie wiecej, cholera tego dranstwa sie pozbyc nie moge, algin pond i carbo byo stosowane i nic
-
lukaszLDZ
●
- Ranga: Poznaje temat
12 maja 2012, 16:14
(#11)
Sam robiąc restart, stawiając nowe akwa, po zalaniu czekam tydzień z nawożeniem, w tym czasie co2 maxxx, po 3dniach podmiana 20-40% po 7 kolejna.
Później potas - 1/2 tygodniowej dawki,co drugi dzień, podmiana 2x na tydzień 20% . Przeważnie w okolicach 2-3 tygodnia zaczyna wychodzić syf(niitki, okrzemki itp) wtedy podmiana 50% i od tego czasu leje 1/2 dawki potasu na tydzień. Podejrzewam że moment pojawienia się jakiś glonów, jest efektem nadmiaru potasu, czyli podłoże więcej już niewchłaniania. W momencie "ustabilizowania" potasu dokładam pełne makro w śladowych ilościach.
-

a_rek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
12 maja 2012, 16:23
(#12)
jeszcze jedno, tak jak koledzy zauważyli obserwacja rośli jest ważna, nawet jeżeli nie wiemy czy mamy jakiś nadmiar/nie dobór a zauważymy, że rośliny rosną inaczej/marnieją odpalamy googla, forum i szukamy "podobnych objawów".
Jak dla mnie każde akwarium jest inne, każde tworzy inny specyficzny mikroświat. Przyroda rządzi się swoimi prawami, więc zaryzykuje i powiem że w prowadzeniu akwarium nie ma możliwości korzystania z schematów by uzyskać satysfakcjonujący efekt, a schemat taki sam sposób prowadzenia/nawożenia raz się sprawdzi, raz kompletnie zawiedzie...
-

a_rek
●
13 maja 2012, 12:24
(#13)
Oczywiście zgadzam się z obserwacją roślin ale warto wiedzieć czego można się spodziewać.
Jeśli chodzi o mój przypadek to PS mocno zbija PH nawet do ok 6.0...przy kH=3 zastanawiam się czy jest sens podawać CO2?
Trzeba za to przyznać, że świetnie klaruje wodę.
-
everr
●
13 maja 2012, 12:27
(#14)
everr napisał(a):Oczywiście zgadzam się z obserwacją roślin ale warto wiedzieć czego można się spodziewać.
Jeśli chodzi o mój przypadek to PS mocno zbija PH nawet do ok 6.0...przy kH=3 zastanawiam się czy jest sens podawać CO2? .
Mylisz związki przyczynowo-skutkowe.
-
3promile
●
13 maja 2012, 12:37
(#15)
A możesz jaśniej? Nie jestem znawcą tematu i chętnie się poszkole.
-
everr
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
|