Czym karmicie zwierzęta w akwarium ?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam, chciałbym się dowiedzieć czym karmicie zwierzaki, czy jest to tylko pokarm suchy, a może mieszany np.:
- Suchy + Mrożony,
- Suchy + Żywy,
- Suchy + Żywy + Mrożony.
Jeśli karmicie pokarmem mrożonym lub żywym, to nie obawiacie się o różne choroby ?, no chyba, że jest to mit i w dzisiejszej technologii wszystkie choroby są zabijane ?.
Pozdrawiam.
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
najczęściej podaję sprawdzone mrożonki:
daphnia, wodzień, artemia
z żywca - bardzo okazyjnie wodzień
ostatnio- małym razborkom zacząłem podawać artemię w paście z AZOO- i bardzo sobie chwalą
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Witam, ja karmię tylko suchymi karmami.
-

benek-b2b
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Nowy Sącz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jakie karmy polecacie dla zachowania czystej wody?
Obecnie kończy mi się paczka płatków Tetra Pro i zdecydowanie odradzam tą karmę - nawet przy małych dawkach, jak płatki się rozpadną (lub rozerwą je ryby), tworzy się dużo pyłu, który unosi się w toni przez długi czas.
-
Dragosani
●
Ja mam w zbiorniku dyskowce danio neony. Karmie je suchym pokarmem hikari (według mnie najlepsza firma ponieważ zawiera dużo białka i wystarczy bardzo mała ilośc pokarmu raz na dobę żeby rybki były najedzone.) Surowe mięso z serc wołowych i indyczych (zmielone na drobnym oczku w młynku z dodatkiem szpinaku i troszkę czosnku) i czasami podaję żywą artemie (jak mi się zachce ja wyprodukowac)
Jednak jeżeli ktoś karmi tylko suchym pokarmem radzę zainwestowac w hikari a na pewno nie pożałuje
-
tomek.db
●
Witam
ja podaję od miesiąca pokarm mrożony (polecił mi go znajomy akwarysta): wodzień, artemia i cyklop. Polecam - czyste podłoże, jakość wody też się poprawiła. A ryby wcinają ze smakiem 
-
juanitka
●
- Miasto: Wielogłowy
-
mani
Siemianowice Śląskie
Ja uważam że pokarm powinien być max zróżnicowany więc prócz suchej karmy (kilka różnych rodzajów) podaje naprzemiennie żywego wodzienia (neony i danio dostają mega powera ja je widzą), larwy czerwonego komara (też bardzo lubiany) oraz od niedawna artemie w żelu po której obiecywałem sobie wiele ale szczerze to bez szału.
-
mani
●
- Miasto: Siemianowice Śląskie
Ze względu na to że, mam teraz razbory Galaxy przesiadłem się na pokarm w żelu Azoo artemia gel plus mrożonki (cyklop). Krewetki standardowo dostają granulki z Sery ale wcinają też pokarm z żelu.
-

Andersen
●
- Miasto: Katowice
- Wspieram stronę kontem Premium
Moje kochane Microrazbory Galaxy jak i R.Espeii karmię mrożonym oczlikiem
-

angulia
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Milicz
Na pokarm nie wolno żałować pieniędzy i należy kupować produkty najwyższej jakości.
Ja podaję liofilizowany tubifex, płatki JBL z krylem i mini granulat tetry.
żywym nie karmię bo zawsze były po nim problemy i zgony.
-
DavyJones
●
Ja daje tylko mrożony (dafnie, robaki, krewetki, rośliny itd. firmy gamma Pets at Home).
Dawałem kiedyś suszone dafnie i mieszanki roślinne ale bardzo pyliło wode i miałem żółtą)
Raz na miesiąc daje im żywe.
-
Norbi85
●
Witam ja karmie swoje ryby raz na tydz. mrożoną ochotką , a na codzień podaje płatki wymieszane z suszoną dafnią co miesiąc żywą ochotką i larwami wodzienia
Pozdrawiam Kuba
-

Gurami303
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Szczecin
Dzisiaj/wczoraj podałem krewetkę Black Tiger. Kupiłem mrożonkę na wagę w Tesco. Jedną sztukę sparzyłem, kilkukrotnie. Z tego 1/3 posiekałem jak najdrobniej i takie sushi podawałem porcjami. Niemało jak na 30 rybek. Takiego szału nie widziałem w akwarium już dawno. Żerowały, razbory, oryziasy, brzanki i bojowniki. Nawet labeo, wypłynął żeby skosztować. Z takiej krewety 1/3 to i tak za dużo, nie podałem wszystkiego żeby nie zanieczyścić zbiornika.
koszt: 45 groszy za sztukę.
-
DavyJones
●
Ja swoim apisto podaję suszoną krewetkę dla żółwi. Najmniejszą jaka była w sklepie. Jedzą bardzo dobrze. Do tego mrożonki jak oczlik, solowiec, dla maluchów bosmiden i cyklop. Bardzo sporadycznie ochotkę.
-
Piter90
●
- Miasto: Koszalin
Podaje stare dobre, pokarmy suche Tropicala.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Godween napisał(a):Podaje stare dobre, pokarmy suche Tropicala.
Jak kolega wyżej, ale z powodu takiego że kupuje je z dużego wiadra i wtedy cena dużej puszki to jakieś 10% ceny sklepowej. Do tego mrożnki, od czasu so czasu wodzień.
-

a_rek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Ja tam podaję suche tropicala oraz własne mixy 
-
arturooooo
●
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Hej
Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
Witam forumowiczow,
Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania.
Obec...
Witam,
Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500.
Obsada:
6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku
4 danio
6 brzanek wysmuklych
Kilka krewetek
1 zbrojnik pospolity...
No i właśnie... Syn ż...
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...
|