Planuje zalozyc rosliniak z kilkoma rybkami w tle
Gdzies wczesniej wyczytalem ze na akwariun np.100l filtr powinien filtrowac ninimum 500-600l wody na godzine czy tym mam sie kierowac podczas zakupu filtra ?????
świerzak napisał(a):Kurcze to pdwojny wydatek Myslisz ze ex 2400 zrobi mi pralke w akwa, a 1200 bedzie za slaby?
Dla mnie sprawa prosta: chcesz mieć rośliniaka czyli raczej pralki nie chcesz zrobić więc ruch wody umiarkowany. Kup 2400 (nadfiltracja się przyda) i rozwierć nieco deszczownicę Filtracja będzie doskonała a ruch wody możesz zoptymalizować do swojego zbiornika.
I chyba tak zrobiec
Zawsze bede mogl przykreci dysze podajaca wode do akwa tylko tu pytanie
Czy jak przykrece troche zaworki to czy filtr sie nie spoci za bardzo????
Moim zdaniem kolega skate2255 bardzo dobrze radzi z dwoma filtrami (ex1200 i ex700 ),co dwa filtry to nie jeden .W razie awarii zawsze mamy zabezpieczenie a też nadfiltracji nigdy za wiele.Wiadomo to też podwójny wydatek ale z czasem i tak stwierdzimy że by się przydał.
Proponuje Ci tak jak koledzy dwa nizsze modele model 2400 o ile dobrze pamietam został wycofany juz z produkcji, po za tym jest to ogromna "krowa".
Jesli Cie stac pomysl nad jakims eheimem, moze dwa 2217, lub ktorys z serii prof 3 lub 3e.
ok na poczatek kupie xe 1200 zobacze jak bedzie to wszystko dzialac
jak bedzie nie wystarczajaco dobrze doloze ex 700
ok dzieki z pomoc !!!
pozdrawiam !!!!!
świerzak napisał(a):ok na poczatek kupie xe 1200 zobacze jak bedzie to wszystko dzialac jak bedzie nie wystarczajaco dobrze doloze ex 700 ok dzieki z pomoc !!! pozdrawiam !!!!!
Ja mam akwarium 300l i w nim pracuje EX1200 już kilka latek i jest wystarczający Teraz założyłem deszczownie i jakby odczułem brak ruchu wody w połowie akwarium bo zbiornik ma 150cm a deszczownia starcza na polowe wiec dołożyłem Fan 1 z drugiej strony i wszystko śmiga jak należy.
Ja w moim baniaku 300 l mam dwa kubły plus kaskadę.
Pierwszy filtr JBL 1501
Drugi Tetra ex700 i kaskada jako skimmer o przepływie 300 l/h i jest moim zdaniem naprawdę wszystko dobrze.
Blondyn napisał(a):Ja w moim baniaku 300 l mam dwa kubły plus kaskadę. Pierwszy filtr JBL 1501 Drugi Tetra ex700 i kaskada jako skimmer o przepływie 300 l/h i jest moim zdaniem naprawdę wszystko dobrze.
A jak oceniasz JBL w porównaniu z Tetrą ? Jakbyś mógł jako użytkownik wymienić wady i zalety oby filtrów ...
Za dużo o JBL-u nie mogę nic powiedzieć bo go kupiłem gdzieś ok. trzech tygodni temu .Jedynie co mogę powiedzieć to to że jest super wydajny ,cichy i ma dużą powierzchnię filtracykną.Terte mam już ze cztery lata i działa bez zarzutu ,nie cienkie i jest cichy.
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2845
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58634
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
OmenLDZ w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 491
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
miszelhdr w Filtracja· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1708
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1630
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8220
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3918
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Statystyki
Ten temat przegląda 226 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 225 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej