Obniżanie PH bez zmiany KH i GH. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Obniżanie PH bez zmiany KH i GH.

Liczba wyświetleń: 1603·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Jak bezpiecznie i na stałe obnizyć PH wody poniżej 7, nie zmieniając jednocześnie zbytnio wartości KH i GH? Aktualnie moje akwarium przedstawia takie parametry:

KH- 7
GH- 11
Ph- 8,2

Chciałbym obniżyć Ph dosyć mocno. Tylko nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać. Do dyspozycji mam RO i Filtrax do obniżania KH.

I jeszcze jedno pytanie. Czy to możliwe, że woda z RO ma Ph-6,3 (mierzone kropelkami Zooleka), czy to raczej błąd testów?

perszeron
Ranga: Początkujący

perszeron napisał(a):Jak bezpiecznie i na stałe obnizyć PH wody poniżej 7, nie zmieniając jednocześnie zbytnio wartości KH i GH? Aktualnie moje akwarium przedstawia takie parametry:

KH- 7
GH- 11
Ph- 8,2

Chciałbym obniżyć Ph dosyć mocno. Tylko nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać. Do dyspozycji mam RO i Filtrax do obniżania KH.

I jeszcze jedno pytanie. Czy to możliwe, że woda z RO ma Ph-6,3 (mierzone kropelkami Zooleka), czy to raczej błąd testów?

Takie rzeczy to tylko w erze Panie...

Bombastic
Ranga: Poznaje temat

Mattik Głogów

07 lut 2012, 20:40   (#3)  

Przez dodatnie dwutlenku węgla.

Mattik
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Głogów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

07 lut 2012, 22:16   (#4)  

Takie rzeczy to tylko w erze Panie...

Myślałem, że tylko w erze i na tym forum :wink:

Przez dodatnie dwutlenku węgla

CO2 odpada niestety.

W takim razie, może jakieś pomysły jak obniżyć Ph, nieznacznie tylko zmiekczając wodę?
Myślałem, żeby władowac do filtra woreczek filtraxa do obniżania KH, ale nie wiem na ile mi toto obniży Ph. [/quote]

perszeron
Ranga: Początkujący

07 lut 2012, 22:31   (#5)  

Jak nie masz RO , to kup destylkę w markecie - przy regularnych podmianach powinieneś zejśc do pH 7

Właśnie doczytałem , ze ma RO - to lej na podmiany.

Bombastic
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14964
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
20220102_124500_HDR.jpg

Nadmiar żelaza bez nawożenia

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 13223
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
YouTube

Nawozy bez podanych stężeń - badania własne

Quark-t w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2444
Cześć, czasem producenci nawozów nie podają stężeń pierwiastków w swoich nawozach. Więc albo można zaufać wskazówkom "X ml na Y litrów podmienianej wody", albo obserwować rośliny... albo zro...
YouTube

Low-tech bez CO2, bez nawozów, bez ogrzewania

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3982
bezco2.jpg In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes. 1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...

POTAS BEZ PODNOSZENIA KH

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1962
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?

Akwarium bez podmian na mineralizatorze- stabilność

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1971
Dzień dobry, Zastanawiam się nad obniżeniem ph oraz twardości wody w moim akwarium low tech. Chciałbym docelowo zrezygnować z podmian o ile wszystko będzie dobrze funkcjonować. W domu mam mineralizat...

Nawóz ogólny bez azotu i fosforu

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4255
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące: Tropica Premium Nutrition Microbe-Lift Plants Green Easy-Life ProFito Aqua Art Planta Gainer Classic Azotu mam ...

Potas bez podnoszenia ph

AquaMolitor w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4378
Panowie, czy możecie wskazać mi sól potasową, która nie podnosi ph? Ewentualnie wskazać nawóz potasowy zawierający taki związek potasu? Qualdrop (mój ulubiony) niestety ph dźwiga. Wiem że jest ADA neu...

Obniżanie Gh wody za pomocą Azoo

rytcher w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9874
Witam! Czy ktoś miał styczność z tym preparatem?? http://allegro.pl/azoo-water-softener-zmiekcza-wode-na-300l-i2606518039.html Czy rzeczywiście obniża twardość wody?? I o ile?...

Skuteczne obniżanie pH...

Gość w Nawożenie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 39754
Znacie sposoby na skuteczne obniżanie ph w akwarium oprócz szyszek olchowych, co2 i torfu???

Statystyki

Ten temat przegląda 410 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 410 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.