|
|
Obniżanie PH bez zmiany KH i GH.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jak bezpiecznie i na stałe obnizyć PH wody poniżej 7, nie zmieniając jednocześnie zbytnio wartości KH i GH? Aktualnie moje akwarium przedstawia takie parametry:
KH- 7
GH- 11
Ph- 8,2
Chciałbym obniżyć Ph dosyć mocno. Tylko nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać. Do dyspozycji mam RO i Filtrax do obniżania KH.
I jeszcze jedno pytanie. Czy to możliwe, że woda z RO ma Ph-6,3 (mierzone kropelkami Zooleka), czy to raczej błąd testów?
-
perszeron
●
- Ranga: Początkujący
perszeron napisał(a):Jak bezpiecznie i na stałe obnizyć PH wody poniżej 7, nie zmieniając jednocześnie zbytnio wartości KH i GH? Aktualnie moje akwarium przedstawia takie parametry:
KH- 7 GH- 11 Ph- 8,2
Chciałbym obniżyć Ph dosyć mocno. Tylko nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać. Do dyspozycji mam RO i Filtrax do obniżania KH.
I jeszcze jedno pytanie. Czy to możliwe, że woda z RO ma Ph-6,3 (mierzone kropelkami Zooleka), czy to raczej błąd testów?
Takie rzeczy to tylko w erze Panie...
-
Bombastic
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Przez dodatnie dwutlenku węgla.
-
Mattik
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Głogów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Takie rzeczy to tylko w erze Panie...
Myślałem, że tylko w erze i na tym forum Przez dodatnie dwutlenku węgla
CO2 odpada niestety. W takim razie, może jakieś pomysły jak obniżyć Ph, nieznacznie tylko zmiekczając wodę? Myślałem, żeby władowac do filtra woreczek filtraxa do obniżania KH, ale nie wiem na ile mi toto obniży Ph. [/quote]
-
perszeron
●
- Ranga: Początkujący
Jak nie masz RO , to kup destylkę w markecie - przy regularnych podmianach powinieneś zejśc do pH 7
Właśnie doczytałem , ze ma RO - to lej na podmiany.
-
Bombastic
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
Cześć,
czasem producenci nawozów nie podają stężeń pierwiastków w swoich nawozach. Więc albo można zaufać wskazówkom "X ml na Y litrów podmienianej wody", albo obserwować rośliny... albo zro...
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?
Dzień dobry,
Zastanawiam się nad obniżeniem ph oraz twardości wody w moim akwarium low tech. Chciałbym docelowo zrezygnować z podmian o ile wszystko będzie dobrze funkcjonować. W domu mam mineralizat...
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące:
Tropica Premium Nutrition
Microbe-Lift Plants Green
Easy-Life ProFito
Aqua Art Planta Gainer Classic
Azotu mam ...
Panowie, czy możecie wskazać mi sól potasową, która nie podnosi ph? Ewentualnie wskazać nawóz potasowy zawierający taki związek potasu? Qualdrop (mój ulubiony) niestety ph dźwiga. Wiem że jest ADA neu...
Witam!
Czy ktoś miał styczność z tym preparatem??
http://allegro.pl/azoo-water-softener-zmiekcza-wode-na-300l-i2606518039.html
Czy rzeczywiście obniża twardość wody?? I o ile?...
Znacie sposoby na skuteczne obniżanie ph w akwarium oprócz szyszek olchowych, co2 i torfu???
|
|