"Kolorowe" kryptokoryny - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

"Kolorowe" kryptokoryny

Liczba wyświetleń: 1702·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jeremi3 okolice Poznania

03 lut 2012, 13:48 "Kolorowe" kryptokoryny  (#1)  

Witam forumowiczów :)
Tak mnie męczy od długiego już czasu taki problem z kryptokorynami.
Mianowicie dostosowują barwę swoich liści do warunków w środowisku (baniak)
Jak to się dzieje że Wendti Green zamiast być pięknie zielona ma brązowo-oliwkowe liście i tylko na końcówkach jest zielona?
Ostatnio kupiłem kryptokorynę Jachnelli która miała owalne zielone listka na łodygach, a po miesiącu... ma podłużne lekko falowane brązowe listki :x nie tak miało to wyglądać!

Moje pytanie, czy to oznaka jakiegoś niedoboru? Spotkał się ktoś z czymś podobnym? Zwróciłem uwagę że inne kryptokoryny mają lekko zawinięte liście w dó, zamiast być proste... :roll:

Jeremi3
Ranga: Początkujący

Miasto: okolice Poznania

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
sk91 Włocławek

03 lut 2012, 14:26   (#2)  

Kryptocoryny tak mają. Ja w swojej kolekcji mam Petchi, Wandti green, rubella, tropica, nevilli, walkeri, parva itp

Ta naprawdę tylko parva i nevili się wyróżniają. Reszta na pierwszy rzut oka taka sama. Jeśli chcesz zielona kryptocoryne to kup w jakimś zoologicznym od "Plantis" Kryptocoryne Nana- to tak naprawdę wandti green która po mimo nazwy nana rośnie tak duża jak zwykła a do tego jest cała zielona.

sk91
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Włocławek

Marcin Peczek Łódź

03 lut 2012, 21:30   (#3)  

Tak już mają, aktualnie w swoim zbiorniku mam kilka kryptokoryn:
- C.parva - zielona
- C.lucens - zielona
- C.walkerii - brazowawa
- C.beckettii v. petchii - brazowawa
- C.affinis - brazowo-zielona
- C.sp. from Japan - brazowo-zielona
na dodatek mam aktualnie C.parva od czterech producentow roslin i praktycznie kazda rosnie inaczej.

Osobiscie za ta roznorodna niewiadoma uwielbiam kryptokoryny, caly aktualny aranz im poswiecilem.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

Zbyszek17 Łódź

03 lut 2012, 22:36   (#4)  

Tak mnie męczy od długiego już czasu taki problem z kryptokorynami.
Mianowicie dostosowują barwę swoich liści do warunków w środowisku (baniak)
Jeremi3 tak właśnie dokładnie jest. Rośliny z rodzaju Cryptocoryne dostosowują się do warunków uprawy. Gdybyś posadził w dziesięciu baniakach o różnych parametrach technicznych i wody jeden gatunek zwartki to w każdym z tych zbiorników będzisz miał roślinę o różnym pokroju liścia, długości blaszki liściowej lub barwy. Rośliny te akceptują większość warunków uprawy, czasami gubią wszystkie liście, aby "odrodzić " się w nowej postaci. Druga sprawa to kupowanie tych gatunków roślin. Często są to emersy, bo takie najlepiej się hoduje na plantacjach i w warunkach pełnego zanurzenia rośliny zmieniają się nie do poznania.
Ostatnio kupiłem kryptokorynę Jachnelli która miała owalne zielone listka na łodygach, a po miesiącu... ma podłużne lekko falowane brązowe listki nie tak miało to wyglądać!
to jest właśnie to co pisałem wyżej, nowe warunki, nowy wygląd.
Moje pytanie, czy to oznaka jakiegoś niedoboru?
to już zupełnie inny temat, bo w rzeczywistości zwartki uchodzą za proste i łatwe rośliny, ale tak nie jest. Są bardzo wymagające i potrafią się odwdzięczyć pięknym i zdrowym widokiem
Zwróciłem uwagę że inne kryptokoryny mają lekko zawinięte liście w dó, zamiast być proste...
Generalnie za ich zdrowy wygląd i dobrą kondycję odpowiadają strzeliście ku górze ułożone liście z lekkim połyskiem na wierzchniej stronie liścia. Liście zwieszające się ku dołowi i matowe mówią o złym "samopoczuciu" krypci :(

Zbyszek17
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_1310.JPEG

180l - Drugie roślinkowo kolorowe - mazmaciek

mazmaciek w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7624
Pewnie was ciekawi kiedy było pierwsze :) http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?f=113&t=34635&start=105 Start 31.10.2021 Akwarium : Juwel Vision 180, w sumie to mi się nie podoba, ale po...
YouTube

091l - Kryptokoryny - Dawid Wyciślik

87Brad87 w Akwaria · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11010
Witam. Bardzo podobny zbiornik popełniłem dawno temu. Obecnie trochę bardziej świadomie i po prostu zbiornik ma być prosty do bólu. Poza eleocharisem zbiornik zbudowany jest na samych kryptokorynach i...
YouTube

024l - Małe ale kolorowe - lobuziakDOGS

lobuziakDOGS w Akwaria · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 17063
Witam Maleństwo doczekało się realizacji. Geneza tego pomysłu jest bardzo prosta. Bawiąc się wcześniej nawozami VIMI i Seachem wybrałem dla siebie te drugie. Poszedłem o dwa kroki dalej i postanowiłe...

450l - Kolorowe akwarium - campsis

campsis w Akwaria · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8462
Witam wszystkich, trzy miesiące temu założyłem swoje pierwsze akwarium. Zbiornik nie stwarza mi kłopotów więc postanowiłem pokazać efekt. Wymiary 135 cm x 75 cm x 60 cm (h) - ok. 450 l netto. Oświetle...

Jakie podłoże do akwarium 54l, kryptokoryny, gupiki

Dicortineff w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3764
Chciałbym zrobić BARDZO proste akwarium dla syna - gupiki, kryptokoryny, ew. limnofilie lub nurzaniec. Ma zarosnąć i zbagnieć. Światła mało. Woda kranowa - wrocławskie 7.5 - 7.6. Oczywistym wyborem b...

240l - Kolorowe iwagumi - Łukasz Gaja

Horke w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2613
Wymiary akwarium + objętość 120x40x50 240l Oświetlenie 2x54W Sylvania Luxline Plus 6500K aquastar 10000k 1x8W 3000K Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu) Aqua Art Planta Gainer K...

Kolorowe skale Testlab

mattijahu w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 864
Witam, zakupiłem walizkę testów kropelkowych JBL Testlab. W walizce nie było tych skali kolorowych do odczytywania wyników. Posiada ktoś takie w wersji zeskanowanej? Do wydrukowania. Ewentualnie może ...

Male kolorowe rybki.

Bartek007 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1388
Witam napiszecie mi nazwy jakichś srednio duzych rybek do 126l które moge wlozyc do: 10xneonek 5xkirysek panda 5xotosek 5xkrewetka amono(chyba) 2xprętnik trójbarwny 1xHelenka

kolorowe diody LED

krzysiek81s w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1025
Co myślicie o zastosowaniu takich kolorowych diod do akwarium? To prawda czy ktoś na tej aukcji ściemnia że te barwy są tak bardzo potrzebne?

Kryptokoryny - przycinanie

Anonim 6297 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4392
Witam, Czy jest jakaś technika cięcia tych roślin? Chciałbym aby rosły nieco niżej niż teraz

Statystyki

Ten temat przegląda 383 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 383 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.