Ziemia czy kulki gliniane? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ziemia czy kulki gliniane?

Liczba wyświetleń: 3493·Odpowiedzi: 7
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 lut 2012, 08:36 Ziemia czy kulki gliniane?  (#1)  

Witam serdecznie, jadę dziś kupić ziemię i żwirek i zacząłem się zastanawiać czy zamiast ziemi nie lepiej było by kupić kulki i wcisnąć je w wcześniej wspomniany żwir. Boję sie troche ziemi ponieważ to moje pierwsze akwarium a jesli cos pojdzie nie tak to nie bede mial juz funduszy na kontynuowanie tak wspaniałego hobby jakim jest akwarystyka :) Proszę o pomoc.

sleam
Ranga: Początkujący

GFR Olsztyn

02 lut 2012, 09:31   (#2)  

Tanio i dobrze jest brać czarnoziem z kretowiska. Wystarczy się rozejrzeć za dobrym miejscem. Poczytaj też jak dobrze przygotować akwarium wg zaleceń Diany.
Najprostszy żwirek też możesz mieć za free, wystarczy pójść z sitem nad jakieś żwirowisko.
Nawet piasek budowlany się nada, trzeba go tylko przesiać i wypłukać.

Same kulki być może będą mniej problematyczne. Wszystko jest kwestią tego co chcesz trzymać z zieleniny w takim zbiorniku. Działanie kulek ogranicza się ok 6 m-cy w typowym low tech. CO2, mocne światło powoduje że skończą swoje działanie nawet w 1 miesiąc. Jeśli wsadzisz do niego rośliny wymagające CO2, nawozów i mocnego światła to żadne kulki ani ziemia nie pomoże bez spełnienia pewnego minimum nawożenia.

Najtańsza możliwa wersja to zwyczajny low tech, orygilane oświetlenie z pokrywy. Możesz tam wsadzić wszelkie kryptokorymy, valisnerie, itd. generalnie rośliny znane od co najmniej kilkunastu lat. Wtedy nawet ziemii nie będziesz potrzebować, wystarczy goły żwir.

P.S. Warto zakładając temat precyzyjnie określić jaki ma się cel. Co chce się osiągnąć.
Bo gdybać w ten sposób można na prawdę długo ;)
Ostatnio edytowano 02 lut 2012, 09:42 przez GFR, łącznie edytowano 1 raz

GFR
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Olsztyn

02 lut 2012, 09:41   (#3)  

No to chyba jednak pójdę po tą ziemię :) Niestety mamy zimę i ciężko znaleźć jakąś konkretną ziemię z kretowiska :D Jak kupię ziemię to będę musiał dokładnie wszystko poczytać. Dzięki wielkie za pomoc :)

sleam

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
GFR Olsztyn

02 lut 2012, 09:43   (#4)  

A nie lepiej najpierw poczytać a potem działać ?

GFR

02 lut 2012, 22:27   (#5)  

O LT czytam już od miesięcy i cały czas się zbierałem, a dzisiaj nastał ten dzień :D

sleam

02 lut 2012, 23:19   (#6)  

no własnie czy lepsza jest ziemia kupiona czy np czarnoziem

niedaleko mnie jest miejsce gdzie wykopuja ta ziemie tonami i sprzedaja , w nocy mozna podjechac i kubelki dwa zabrac :P lepsza jest ?

Spawciu
Ranga: Zainteresowany tematem

02 lut 2012, 23:22   (#7)  

Czarnoziem będzie lepszy, a najlepiej to jakbyś znalazł jakieś kretowisko na nieużytkowanej łące daleko od ludzi :D Wtedy masz najlepszą ziemię :D Ale kretowisko najlepiej świeże :D

sleam

GFR Olsztyn

03 lut 2012, 10:00   (#8)  

Najlepszy będzie czarnoziem z kretowiska.

A swoją drogą polecam lekturę własnego wpisu: http://www.bocja.org/index.php?option=c ... Itemid=102

Tylko kup przypadkiem czarnoziemu z nawozami. Ma być zwykły najtańszy i bez dodatków.
Dodatki możesz zaaplikować sam wg uznaia, np. węgiel, kulki osomocite te do ogrodnictwa, dolomit, czy nawet pałeczki z nawozem do kwiatów. Ważne by cokolwiek zrobisz było to świadome.

GFR

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1462
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)
test-podlozy2022-10-10.jpg

Test: ziemia, Tropica substrate, Platinum Soil, Controsoil

marcinox w Podłoże · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 13994
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży. Są to: 1. tropica plant growth substrate 2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny) 3. Platinum Soil 4. ControS...
IMG20230105145617.jpg

Substrat czy Ziemia??

git66 w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8213
Opiszę temat. Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże. Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
YouTube

Ceramika czy lawa pod podłoże

Adagrande w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8943
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne. Tak jak na filmiku Tylko jako wypełnienie ...

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4102
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Ziemia i lawa wulkaniczna

Mleko88 w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 11887
Czesc, Planuje postawic zbiornik na nowo, jako podloze chce dac od dolu lawa wulkaniczna, potem ziemia do kaktusow wymieszana z roztartymi kulkami gt i perlitem ogrodowym, i przykrywam to piaskiem. P...

Czy czarna lawa może w akwarium rdzewieć?

Szatan w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2530
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...

Czy raz wyjęty lignit można ponownie włożyć do akwarium?

Anonim 59529 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1804
Witam W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...

Ziemia ogrodowa vs podłoże tropica

Jacaerys w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3152
Witam akwaryści, Zamierzam założyć nowe akwarium, tradycyjnego low techa z mało wymagającymi roślinami. Zostało mi doradzone, aby tym razem zrezygnować z ziemi ogrodowej jako podsypki pod żwir i zamia...

Substrat - w worku, czy luzem?

Letys w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7928
Dobry wieczór. Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem? Substrat w worku na pewno po...

Statystyki

Ten temat przegląda 265 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 265 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.