|
|
Ziemia czy kulki gliniane?
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam serdecznie, jadę dziś kupić ziemię i żwirek i zacząłem się zastanawiać czy zamiast ziemi nie lepiej było by kupić kulki i wcisnąć je w wcześniej wspomniany żwir. Boję sie troche ziemi ponieważ to moje pierwsze akwarium a jesli cos pojdzie nie tak to nie bede mial juz funduszy na kontynuowanie tak wspaniałego hobby jakim jest akwarystyka  Proszę o pomoc.
-
sleam
●
- Ranga: Początkujący
Tanio i dobrze jest brać czarnoziem z kretowiska. Wystarczy się rozejrzeć za dobrym miejscem. Poczytaj też jak dobrze przygotować akwarium wg zaleceń Diany.
Najprostszy żwirek też możesz mieć za free, wystarczy pójść z sitem nad jakieś żwirowisko.
Nawet piasek budowlany się nada, trzeba go tylko przesiać i wypłukać.
Same kulki być może będą mniej problematyczne. Wszystko jest kwestią tego co chcesz trzymać z zieleniny w takim zbiorniku. Działanie kulek ogranicza się ok 6 m-cy w typowym low tech. CO2, mocne światło powoduje że skończą swoje działanie nawet w 1 miesiąc. Jeśli wsadzisz do niego rośliny wymagające CO2, nawozów i mocnego światła to żadne kulki ani ziemia nie pomoże bez spełnienia pewnego minimum nawożenia.
Najtańsza możliwa wersja to zwyczajny low tech, orygilane oświetlenie z pokrywy. Możesz tam wsadzić wszelkie kryptokorymy, valisnerie, itd. generalnie rośliny znane od co najmniej kilkunastu lat. Wtedy nawet ziemii nie będziesz potrzebować, wystarczy goły żwir.
P.S. Warto zakładając temat precyzyjnie określić jaki ma się cel. Co chce się osiągnąć.
Bo gdybać w ten sposób można na prawdę długo 
Ostatnio edytowano 02 lut 2012, 09:42 przez GFR, łącznie edytowano 1 raz
-
GFR
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Olsztyn
No to chyba jednak pójdę po tą ziemię  Niestety mamy zimę i ciężko znaleźć jakąś konkretną ziemię z kretowiska  Jak kupię ziemię to będę musiał dokładnie wszystko poczytać. Dzięki wielkie za pomoc 
-
sleam
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A nie lepiej najpierw poczytać a potem działać ?
-
GFR
●
O LT czytam już od miesięcy i cały czas się zbierałem, a dzisiaj nastał ten dzień 
-
sleam
●
no własnie czy lepsza jest ziemia kupiona czy np czarnoziem
niedaleko mnie jest miejsce gdzie wykopuja ta ziemie tonami i sprzedaja , w nocy mozna podjechac i kubelki dwa zabrac  lepsza jest ?
-
Spawciu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Czarnoziem będzie lepszy, a najlepiej to jakbyś znalazł jakieś kretowisko na nieużytkowanej łące daleko od ludzi  Wtedy masz najlepszą ziemię  Ale kretowisko najlepiej świeże 
-
sleam
●
Najlepszy będzie czarnoziem z kretowiska.
A swoją drogą polecam lekturę własnego wpisu: http://www.bocja.org/index.php?option=c ... Itemid=102
Tylko kup przypadkiem czarnoziemu z nawozami. Ma być zwykły najtańszy i bez dodatków.
Dodatki możesz zaaplikować sam wg uznaia, np. węgiel, kulki osomocite te do ogrodnictwa, dolomit, czy nawet pałeczki z nawozem do kwiatów. Ważne by cokolwiek zrobisz było to świadome.
-
GFR
●
Powiązane tematy
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży.
Są to:
1. tropica plant growth substrate
2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny)
3. Platinum Soil
4. ControS...
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne.
Tak jak na filmiku
Tylko jako wypełnienie ...
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
Czesc,
Planuje postawic zbiornik na nowo, jako podloze chce dac od dolu lawa wulkaniczna, potem ziemia do kaktusow wymieszana z roztartymi kulkami gt i perlitem ogrodowym, i przykrywam to piaskiem. P...
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...
Witam
W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...
Witam akwaryści,
Zamierzam założyć nowe akwarium, tradycyjnego low techa z mało wymagającymi roślinami. Zostało mi doradzone, aby tym razem zrezygnować z ziemi ogrodowej jako podsypki pod żwir i zamia...
Dobry wieczór.
Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem?
Substrat w worku na pewno po...
|
|