|
|
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Mam problem z Hygrophilą, niektóre pędy rosną ładnie duże, nawet lekko czerwone, a inne skręcają się i maleją? Czego to może być niedobór lub nadmiar?
INFO O AKWARIUM:
112L, oświetlenie 3x20W, bimbrownia CO2, podmiany 20L co tydzień.
Nawożenie:
PO4: 0,8mg/l tygodniowo
K: 17mg/l tygodniowo
S: 37,25mg/l tygodniowo
Mg: 11mg/l tygodniowo
NO3 od rybek, bo jest ich sporo niestety.
Oczywiście parametrów nie mierzę są to przybliżone dane według tego jak dozuję sole.
Ostatnie ograniczam sie tylko do podawania MIKRO z Intermagu, własnie ze wzgledu na ten problem, ale nadal występuje.
OTO LINK DO ZDJĘCIA:
http://imageshack.us/f/685/imag0131w.jpg/
-

josom
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Rybnik
Patrząc na rośliny, rogatek bardzo wyciągnięty. Limnofilia jakaś chuda.
Hygrofilia wygląda na nowy nabytek i jakby dostosowywała się do warunków u Ciebie.
Albo potas coś blokuje, albo azotu ciut mało. CO2 z bimbrowni uzupełnić z EC. Na limnofilii widzę delikatny róż więc mikro tak jakby było dość.Zbadaj azot - może się zaskoczysz i akurat wyjdzie że go brakuje.
Zielenice punktowe na Hygrofilli świadczą że jest coś nie tak i aby się nie męczyć  nie lej nawozów wg jakichś tabel tylko analizuj stan roślin i staraj się wyciągać wnioski z tego co ostatnio do zbiornika dodałeś.
-
GFR
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Olsztyn
GFR napisał(a):Patrząc na rośliny, rogatek bardzo wyciągnięty. Limnofilia jakaś chuda. Hygrofilia wygląda na nowy nabytek i jakby dostosowywała się do warunków u Ciebie. Albo potas coś blokuje, albo azotu ciut mało. CO2 z bimbrowni uzupełnić z EC. Na limnofilii widzę delikatny róż więc mikro tak jakby było dość.Zbadaj azot - może się zaskoczysz i akurat wyjdzie że go brakuje. Zielenice punktowe na Hygrofilli świadczą że jest coś nie tak i aby się nie męczyć  nie lej nawozów wg jakichś tabel tylko analizuj stan roślin i staraj się wyciągać wnioski z tego co ostatnio do zbiornika dodałeś.
Podawałem wcześniej przez około 2 tygodnie KNO3 nie zauważyłem zmian.
Limnpohila to nie jest a rogatek sztywny, jeśli chodzi Ci o tą roślinę po lewej. I trafił on do mnie 3 dni temu z fatalnych warunków w akwarium kolegi... Chciałbym dodać, że przez te 3 dni urósł o ponad 10cm O.o
Inne rośliny rosną pięknie, ta Hygrophila rośnie u mnie od Stycznia ubiegłego roku, a takie problemy pojawiły się, gdy zacząłem nawozić metodą EI makroelementy. Wcześniej lałem mikro i było okej. Apropo Hygrophili to jakbym zrobił zdjęcie bardziej w lewo, gdzie rośnie również jej większa ilość to nowe listki są duże i lekko czerwonawe od światła. Super stan naprawdę! No może jeszcze ten sam problem mam z Rotalą Rotundifolia, której kawałek włożyłem do akwarium 12L z świetlówką o barwie 2700K i odbił i rośnie świetnie zero nawożenia (jedynie 60 sztuk młodych zbrojników tam pływa), a w 112L nie chce iść za Chiny. Coś to blokuje... Nie podaje makro ostatnio przez tydzień i nadal to samo.
-

josom
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie rotale bardzo reagują na potas. W 24h mam popalone szczyty. Małe pozwijane, właśnie po tym jak dam za dużo potasu. Pomiń jedną, dwie dawki i obserwuj co się będzie działo po 3-5 dniach.
-
GFR
●
No z potasu zrezygnowałem już 1,5 tygodnia temu i narazie nic nie daje. Zastanawiam sie nad SO4, ale podaję już tylko MIKRO z Intermagu, Ferro+(od czasu do czasu) i MgSO4.
-

josom
●
W ogóle jak kupiłem sole makro i zacząłem MAKRO nawozić (mikro też nawożę) to właśnie zaczęły takie problemy występować.
Wcześniej przez parę lat lałem tylko MIKRO i rośliny zawsze były w świetnej kondycji.
To dlaczego kupiłem zestaw MAKRO? Ponieważ chciałem przy dozowaniu co2 otrzymać proces bąbelkowania u roślinek, które nie byłyby głodne na żaden składnik w akwarium.
Jak widać mizerne efekty. Why?
-

josom
●
Za mało CO2 ? Albo jego słaba dystrybucja w zbiorniku.
A jak długo świecisz te 3 x 20W ?
P.S. Bąbelki nie świadczą o dobrej kondycji roślin. To taki bajer 
-
GFR
●
CO2 może tak wpływać na rozwój listków? Kiedyś nie wiedziałem wgl po co jest CO2 w akwarium i wszystko śmigało...
A święcę tak:
1x20W - zależy jak wstanę, w tygodniu od 7:00 do 22:00
2x20W od 10:00 do 21:00
-

josom
●
Liście to według mnie kwestia nawożenia.
Brak bomblowania roślin - za mało CO2.
Nawet jeśli z nawożeniem byłby kompletnie krucho to po dostarczeniu dostatecznej ilości CO2 zobaczysz efekty fotosyntezy.
Pokaż może ogólnie jak wygląda całe akwarium.
-
GFR
●
Proszę bardzo oto zdjęcie sprzed 5 minut:
http://imageshack.us/f/252/imag0161m.jpg/
W akwarium mam glony nitkowe na wolno rosnących roślinach typu Kryptokoryna, ale świetnie sobie z nimi radzą młode kosiarki.
I o dziwo kiedy przestałem lać wszystkie makroelementy (sole EI) i leje tylko nawóz mikro z Intermag-u to rośliny wracają do świetnej kondycji. Gdy lałem makro to mizernie to wyglądało (lałem KH2PO4, MgSO4, K2SO4 lub KNO3).
Oświetlenie 3x20W:
1x20W (fioletowa barwa) od 7:00 do 22:00
2x20W Sun Glo od 10:00 do 21:00
CO2: bimbrownia.
Żwirek tragedia wmieszało sie troche kolorowego przez przypadek, jak kieeeedyś zaczynałem przygodę z akwarystyką.
1 na zdjęciu to drabinka CO2 (dyfuzor)
2 na zdjeciu to filtr skierowany w stronę drabinki, ale jakoś szybko woda tam nie przepływa.
-

josom
●
Powiązane tematy
witam ! jak w temacie jakie macie doświadczenia w prowadzeniu tej rośliny ?
Witam,
Nie mam dużego doświadczenia w uprawie i chciałbym poradzić się w kwestii jednej z moich roślin, chodzi o Hygrophila Cherry leaf. Akwarium wystartowanie z początkiem października 2015. To moje...
Macie jakieś porady kiedy i jak zacząć przycinać hygrophila guianensis aby wyglądała jak na zdjęciu.
Rośnie u mnie szybko, rozmnożyłem z jednej sztuki na kilkanaście sadzonek i chyba muszę posadzić na...
Dałem 2 dni temu 2ml fosforu i po 4 godzinach roślinie zaczeły stożki robić sie brazowe.Podczas zakładania akwarium nie dawałem żadnych nawozów roślina zrobiła to samo.Jeśli mogłby być to czegoś brak ...
Witam serdecznie,
od tygodnia mam problem z liśćmi hygrophila polysperma. Na liściach pojawiają się plamy (co widać na załączonych zdjęciach) czy spotkaliście się z takim problemem?
W swoim akwarium...
Witam,
w pierwszym zakładanym przeze mnie temacie chciałbym przedstawić mój zbiornik i zapytać szanowne grono m.in. o roślinę staurogyne repens, która zaczyna mi się sypać.
Zbiornik założony 10.10....
Zastanawiam się nad tą rośliną-ktoś kupował od tego gościa z Częstochowy ? Bo chyba nigdzie nie ma jej w ofercie, czy nadaje się do akwarium ?
Witam mam pytanie otóż jak napisałem w temacie czerwienieje mi roslina hygrophila carymbosa mini a raczej jej liście nawóz co dziennie mikro i macro z innymi roślinami nie mam problemu oczywiście co2 ...
Bardzo lubię tą roślinę, próbuję kolejny raz utrzymać ją u siebie, jednak po początkowej fazie wzrostu pada całkowicie rozpuszczając się.
Pierwsze spotkanie to roślina z koszyka, ale drugie podejście ...
Witam wszystkich,
Chcę prosić o podpowiedź w sprawie tej rośliny. Ostatnio ją kupiłem, miałem otrzymać sadzonki na kłączach, ale sprzedawca wysłał mi ścięte łodygi. Wiekszość z nich oczywiście zasadz...
|
|