Nowe akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowe akwarium

Liczba wyświetleń: 604·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Logik Wadowice

29 sty 2012, 13:46 Nowe akwarium  (#1)  

Witam wszystkich miłośników podwodnego świata :)
Jestem tu nowy więc się przedstawię. Jestem Patryk lat 21.
A teraz do rzeczy, potrzebuje fachowej pomocy. Roślinne akwaria zawsze mi się podobały, lecz ograniczały mnie fundusze. Teraz jest lepiej i mam dylemat odnośnie podłoża.
Spędziłem mnóstwo godzin na forach między innymi tutaj i dalej brak mi zdecydowania...
Nie chce wydawać mnóstwa pieniędzy bo jestem dopiero się uczę.

Posiadam 112l akwarium i z niego planuje zostawić tylko oświetlenie, filtr, grzałkę, część roślin i 3 kamienie. W akwarium posiadam Co2 (bimbrownia przy pomocy filtra)
Na początek chciałbym zająć się podłożem, tutaj mam do wyboru
1.Tetra SUBSTRATE COMPLETE
2.SUBSTRAT AQUACLAY GROUND
Co bardziej polecacie? Będę do tego jeszcze coś potrzebował czy w zupełności wystarczy?
Do tego myślałem nad dodaniem NITRATE MINUS.
Wszystko zasypane żwirkiem 1-3mm, tylko że najbardziej mi się podobają takie brązowe drobniutkie kamyczki w akwariach (na tym forum jest ich dużo) i tutaj kolejne pytanie gdzie to można kupić? Na allegro są ale to jest żwirek rzeczny i nie jest jednolicie brązowy..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co do korzeni już mam upatrzony rodzaj teraz tyko ruszyć glową i wyrbać najodpowiedniejszy. Rośliny dobiorę z pomocą https://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... e-c-1.html.

Powinienem używać jakiś wkładów do filtra typu jakiś tabletek(bactozym,Zoolek Aquafix NH3)? Nie che stosować chemii, wole mu poświęcić więcej czasu niż wlewać jakieś specyfiki których jest mnóstwo i nie są również tanie.
Mi love reggae music, reggae music keep me awake.

Logik
Ranga: Początkujący

Miasto: Wadowice

Usunięto użytkownika 15150

29 sty 2012, 14:14   (#2)  

Przeczytaj artykuły i porady

jeśli chcesz żeby było to akwarium jak z na pierwszej stronie to musisz kupić granulat np 3 worki aquaartu to będzie coś koło 160zł i powinno wystarczyć, do tego nawozy najtaniej sole, musisz mieć rozsądny filtr i prędzej czy później zestaw co2, na bimbrowni długo nie pociągniesz, w akwarium bardzo ważna jest stabilność parametrów, między innymi co2 czego bimbrownia nie zapewnia. Być może przyda się też filtr odwróconej osmozy jeśli masz bardzo twardą wodę w kranie, nie zapominaj o odpowiednio mocnym świetle itp itp

Widzę, że liczysz koszty a akwarystyka roślinna na wysokim poziomie jest najdroższą odmianą nie licząc morszczaków.

A rada ode mnie, jeśli chcesz ciąć koszty, wlewać do akwarium to co jest potrzebne to daruj sobie wszystkie magiczne preparaty typu bakterie, nitrate cośtam, podsypki pod podłoża, stymulatory wzrostu i podobne
jedyne czego potrzebujesz ze sklepu akwarystycznego to granulat i nawozy, jeśli chcesz tanio to zwykłe sole do zrobienia nawozów.
Ostatnio edytowano 29 sty 2012, 14:18 przez Usunięto użytkownika 15150, łącznie edytowano 1 raz

Logik Wadowice

29 sty 2012, 14:18   (#3)  

Licze koszty ponieważ to moje pierwsze akwarium roślinne będzie to wole uczyć się na błędach za około 200/300zł i za rok zrobić z prawdziwego zdarzenia, niż od razu wydawać ogromne sumy a błedy tak czy owak będą..
Mi love reggae music, reggae music keep me awake.

Logik
Ranga: Początkujący

Miasto: Wadowice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 sty 2012, 14:19   (#4)  

TO jest tak zakładasz akwarium za małą kasę i po miesiącu wyrzucasz totalnie wszystko do kosza bo rośliny zgniły, bo glony itp

Wydasz od razu pieniądze na to co niezbędne to zaoszczędzisz na tym co wywaliłeś do kosza. , wyżej dopisałem na czym zaoszczędzić.

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Aquael Neo Set - nowe zestawy akwariowe 125, 130 i 240 litrów

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 389
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-aquael-neo-set-nowe-zestawy-akwariowe-125-130-i-240-litrow_1-6cca71918bfbee8ada3d0d47583f93a8.jpg Nowe zestawy Aquael Neo Set w ofercie. Do...
1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198831
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1954
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20317
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1334
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 692
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1895
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 394
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Nowe światło do 60cm 72L

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2479
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth - Chihiros WRGB SLIM 60 II Który byście wybrali...

Statystyki

Ten temat przegląda 584 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 584 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.