Oświetlenie 54L - Zmiana na nowe.
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Cześć, planuję zmianę oświetlenia w akwarium 54L 60x30x30, jako iż dochodzi do prawie 1,5 roku czasu na jednej i tej samej świetlówce to planuję to zmienić w luty/marzec.
Standardowo 15W, T8 mam już zakupioną Świetlówka Opti Natural 15W 7130 K/880 Lumenów, jedynie założyłem ją na moment, aby zobaczyć czy śmiga.
Teraz zamierzam kupić dodatkową drugą świetlówkę, nie wiem dokładnie jaką, ponieważ po przeczytaniu kilku tematów oraz wypowiedziach kilku osób (głównie w sklepach) zostałem całkowicie zmieszany.
Połowa osób mówi, abym nie dodawał kolejnej świetlówki ponieważ mam jakieś 0,27-0,3W/L i to spokojnie wystarczy, kolejne 25% mówi że dobrze by było abym dodał jeszcze minimum 8-24W, a jeszcze inne osoby mówią że w moim akwarium powinno być 2x 24W.
Z tego co wyczytałem, nie powinno się dodawać tak dużego oświetlenia bez dobrego nawożenia co2, ponieważ jak ktoś napisał:
" 1. CO2 jest jak olej w silniku 2. nawozy są jak benzyna w baku 3. ilość światła jest jak pedał gazu.
Wciskasz pedał gazu, palisz więcej paliwa - proste. Olej mieć musisz zawsze, bo bez tego i cysterna benzyny Cię nigdzie nie dowiezie. "
Ogólnie najbardziej to obawiam się glonów, do tego czasu omijały mnie ogromnym łukiem, prawdopodobnie może jakieś były, ale co tydzień czyszczę gąbką szybę to je zbieram, ale takiego mega wysypu to nie było nigdy.
Ogólnie zastanawiam się nad co2 z kwasku cytrynowego, przeczytałem że nie kosztuję tak dużo, a w takich małych zbiornikach jest w miarę dobre.
Miałbym sporo miejsca na to ponieważ akwarium stoi na biurku, a niżej jest obudowa od komputera i za nią mam troszkę miejsca a nad obudową jest jeszcze półka na drukarkę wiec miał bym gdzie zamaskować butelki a tylko wężykiem do akwarium.
Na jak długo wystarcza taka "bimbrownia" (wiem, że to nie jest bimbrownia) ?.
Na koniec mam jeszcze dwa pytania.
Jaka powinna być barwa świetlówki do akwarium z roślinami (gdy jedna ma już 7130K), niektórzy mówią że to bez różnicy, czy to 6500K czy to też 8500K, 4000K,10 000K ?.
A drugie pytanie, była taka burza, między watami a lumenami, może to bez różnicy ile watt ma być, tylko aby było dużo lumenów ?.
Troszkę dużo napisałem, może nie każdemu chce się to przeczytać wiec zrobię takie podsumowanie:
1. Jaką powinienem dokupić drugą świetlówkę ?.
2. Jaką barwę powinienem szukać do akwarium z roślinami (jeśli jedna ma 7130K) ?.
3. Jak liczyć oświetlenie do akwarium, przeliczać Wat / Ilość wody, czy Lumeny przez ilość wody ?.
4. CO2 z kwasku, na jak długo starcza (przykładowo), oraz czy zrobi jakąś ogromną różnice ?.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
-
Kamsek
●
- Ranga: Początkujący
2. Świetlówka o barwie 6500K będzie najodpowiedniejsza, ta barwa dominuje w akwarystyce roślinnej.
3.Światło zależy od tego czy chcesz mieć HT czy LT jak LT to tak w okolicach 0.5 W /litr
a jak HT to tak od 0.7W/l w górę
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gogolin
-
Zostaję jeszcze pierwsze pytanie, dotyczące o jakiej mocy kupić świetlówkę, oraz ostatnie o co2.
Częściowo mam odpowiedz na 2 pytanie, bo właśnie myślałem nad 6500K lub 8000-8500K, jako dodatkowa świetlówka (główna 7130K).
Bardziej to ma być LT, bo podłoże to żwir kwarcowy, co2 to ewentualnie z kwasku cytrynowego.
Nawozy jakie podaje to EC (2ml) i K2SO4 (2-3mg/l) co dziennie.
A mam pytanie, daaawno temu kupiłem na allegro kulki torfowe i je przy starcie akwarium włożyłem do podłoża, one miały być wymieniane co 3miesiące i nowych nie wkładałem, może należy je dodać w kilkunastu miejscach ?.
-
Kamsek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pozwolicie ze sie podlacze
wlasnie kompletuje graty do akwa
mialem wczesniej standardowe
i złapalo mnie na roslinne
i mam podobny klopot jak kolega
mam to samo akwa tylko ze profilowane wiec zmiescie sie tam pewnie wiecej niz 54 l.
planuje posadzenie takich krzaczkow:
1. Cyperus Helferi
2. Vesicularia sp
3. Anubias barteri var. nana
4. Cryptocoryne crispatula
5. Vesicularia montagne
nie sa to jakies super wymagajace roslinki.
pokrywe mam ze standardowego akwarium firmy Diversa gdzie jest 1x15W. wiec to malo chyba. chyba- bo spotkalem sie z opiniami rozstrzelonym od 0.3 do 0.7W/l. akwa ma byc HT.
co polecicie do tych roslinek?
moze jakis konkretny zestaw do podmiany (listwe itd?).
wybaczcie za te pytania ale jestes swiezak w temacie. i nie wiem czym sie roznia rozne polecane zestawy rozbudowujace oswietlenie.
bede wdzieczny za pomoc
-

Guzik1976
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
W moim swiezym 54L mam zmodernizowana pokrywe z 1x15W T8 do 2x24W T5, dlugosc swietlowek 438mm Aquastar+Grolux. Pierwsza wyladowala w miejscu fabrycznej pietnastki, druga wcisnalem z tylu. Do tego 2xodblysnik i wyklejenie pokrywy lustrzana tasma klejaca. Maly Heniek puszcza babelki
P.S. Przepraszam za brak polskich znakow.
-

waisss
●
- Miasto: Oświęcim
waisss napisał(a):W moim swiezym 54L mam zmodernizowana pokrywe z 1x15W T8 do 2x24W T5, dlugosc swietlowek 438mm Aquastar+Grolux. Pierwsza wyladowala w miejscu fabrycznej pietnastki, druga wcisnalem z tylu. Do tego 2xodblysnik i wyklejenie pokrywy lustrzana tasma klejaca. Maly Heniek puszcza babelki  P.S. Przepraszam za brak polskich znakow.
ktora dales od przodu? czy to ma znaczenie?
-

Guzik1976
●
Dla roślin to bez różnicy, a dla ciebie to lepiej daj Aquastar na przód, a na tył Grolux.
Tylko wiesz, takie oświetlenie to ok.: 0,7-0,9 W / L wiec radził bym przygotować sobie zestaw co2, bo bez tego raczej nie ma szans aby nie przytrafić na gorsze lub lepsze glony.
W każdym akwarium pojawią się prędzej czy później glony, tylko trzeba po prostu nad nimi zapanować np.: podnosząc co2 lub dodając nawozy.
Pozdrawiam.
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
...
Ostatnio edytowano 11 lut 2012, 15:19 przez waisss, łącznie edytowano 1 raz
-

waisss
●
Guzik1976 napisał(a):ktora dales od przodu? czy to ma znaczenie?
MarcinG napisał(a):Dla roślin to bez różnicy, a dla ciebie to lepiej daj Aquastar na przód, a na tył Grolux.
Tylko wiesz, takie oświetlenie to ok.: 0,7-0,9 W / L wiec radził bym przygotować sobie zestaw co2, bo bez tego raczej nie ma szans aby nie przytrafić na gorsze lub lepsze glony.
Przód Aquastar, tył Grolux. W akwarium dozuję CO2. Jeśli chciałbyś więcej informacji na temat tego oświetlenia pisz na PW.[/quote]
-

waisss
●
MarcinG napisał(a):Dla roślin to bez różnicy, a dla ciebie to lepiej daj Aquastar na przód, a na tył Grolux.
W każdym akwarium pojawią się prędzej czy później glony, tylko trzeba po prostu nad nimi zapanować np.: podnosząc co2 lub dodając nawozy.
to moze zostawie stara 15 i dodam tylko druga?
tylko wymienie na odpowiednia barwe (6500k)?
wtedy bedzie jakies 0,5-0,6Wl
-

Guzik1976
●
Ja tak robię, 15W + 15W z przodu i z tyłu.
Tylko, że ja będę 1 świetlówkę świecił przez 10godzin, a drugą przez 5godzin, w dodatku będę nawoził co2 i węglem (z kwasku cytrynowego + EC).
W przypadku gdy nie kupię testów to inne czyli makro/mikro będę podawał jedynie w bardzo małych dawkach.
Na początku zacznę dawkować co2 przy samym 15W przez ok. 7dni ustawię zaworkiem ok. 1b / 5sekund, a później dodam dopiero drugą świetlówkę i zwiększę troszkę dawkowanie np.: 1b / 3-4sekundy.
Pozdrawiam.
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
Guzik1976 napisał(a):to moze zostawie stara 15 i dodam tylko druga? tylko wymienie na odpowiednia barwe (6500k)? wtedy bedzie jakies 0,5-0,6Wl
Owszem, możesz sprawić sobie jedną świetlówkę i też będzie dobrze:) Od siebie polecam użycie odbłyśników i wyklejenie pokrywy.
-

waisss
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam,
Ile diod powerled i o jakiej barwie dodać do akwarium roślinnego 200l? I jak je rozmieścić na profilu 160 mm
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:
- Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth
- Chihiros WRGB SLIM 60 II
Który byście wybrali...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
|