Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Chcialbym wszystki sie poradzi czy zdrewnialem korzenie winoroslin nadaja sie do akwarium!kiedys gdzies na tym forum jak mnie apmiec niemyli ktos chyba cos dzialal z nimi!bedeac w sklepie troche mnie zdziwilo bo sklep jes z ozdobami do domu ciuchami itp moja malzonka(nielubi mojego hobby)wygrzebala mi takie cuda fajnie by bylo jakby sie nadawaly to moze by w koncu polubila:) wiec prosze o rady nazywa to sie grapewood czyli zdrewniale korzenie winorosli czy jakos tak!ogulnie maja fajny wyglad!
- Załączniki
-

- 20120124_214839(2).jpg (83.33 KiB) Przeglądane 5384 razy
-

- 20120124_214825(1).jpg (80.27 KiB) Przeglądane 5384 razy
-
torpedoss
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kiedyś z franci przywiozłem korzenie 100 letnich winogron były naprawde ładne, szybko zaczeły tonąć i nic sie nie działo w akwa.
-

wmmisiek666
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Londek.UK
Skoro chodziłeś do szkoły,to pisz poprawnie,bo to co wypisujesz woła o pomstę do nieba.
-
heniek50
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: strzegom
Usunięto użytkownika 15150
Kolega z czikago, może zapomniał polska jenzika 
-
Usunięto użytkownika 15150
●
Jezus napisał(a):Kolega z czikago, może zapomniał polska jenzika 
moze i zapomnial a pisze jak chce a ty za to masz wpyte ksywe!
-
torpedoss
●
torpedoss napisał(a):Jezus napisał(a):Kolega z czikago, może zapomniał polska jenzika 
To nie ksywa . On ma tak na imię 
-
Bombastic
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Te korzenie wydaja sie byc wybielane chemicznie .
Wiekszosc robi aranze na jedno kopytko i duzo neonek koniecznie
-

rugrimnar
●
Bombastic napisał(a):torpedoss napisał(a):Jezus napisał(a):Kolega z czikago, może zapomniał polska jenzika 
To nie ksywa . On ma tak na imię 
to klawych ma rodzicow!
-
torpedoss
●
rugrimnar napisał(a):Te korzenie wydaja sie byc wybielane chemicznie .
czy ja wiem na nich widac w niektorych miejscach resztki nieiwem jak to nazwac ale tak jakby kory.jesli by byly moczone w jakies chemi to raczej tego niepowinno byc
-
torpedoss
●
heniek50 napisał(a):Skoro chodziłeś do szkoły,to pisz poprawnie,bo to co wypisujesz woła o pomstę do nieba.
to chyba nie jest forum polonistyczne 
-

krzysiek_88
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: UK\Gorlice
Często korzenie oczyszczone myjką wysokociśnieniową mają po wyschnięciu taki kolor. Czy dodawano chemi i czy jest ona szkodliwa tego nie stwierdzimy.
Najlepiej namocz go przez kilka dni, nie podmieniaj wody, a potem zmierz parametry wody, sprawdź organoleptycznie, wpuść jakieś żyjatko itd.
Moja żona też nie podziela mojego hobby. 
-

Seth67
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gdańsk
torpedoss napisał(a):rugrimnar napisał(a):Te korzenie wydaja sie byc wybielane chemicznie .
czy ja wiem na nich widac w niektorych miejscach resztki nieiwem jak to nazwac ale tak jakby kory.jesli by byly moczone w jakies chemi to raczej tego niepowinno byc
http://www.dohse-aquaristik.com/PL/product/34127
Ten Kolor jest jakby po stosowaniu Kwasu. Zbyt białe te korzenie sa.
Wygladaja tak jak wybielanie galezi w bonsai stosuje sie plyn do tworzenia Jin uzywa sie kwasu i to mi tak wyglada ale moge sie mylic powyzej zdjecie korzenia winorosli bez zastosowania wybielania . Metoda na sprawdzenie to naciecie gelebokie ostrym nozykiem i porownanie kolorow wewnatrz i zewnatrz a nie wpuszczanie zyjatek 
Wiekszosc robi aranze na jedno kopytko i duzo neonek koniecznie
-

rugrimnar
●
Nawet jeśli były one wybielone to warto spróbować. Pewnie kilka tygodni moczenia załatwi sprawę. A środek który je wybielił po wybieleniu nie koniecznie musi dalej reagować i szkodzić.
Faktem jest ,że pędy winorośli, które mam w akwarium drugi rok, nie są super trwałe na działanie wody.
Znacznie lepiej po po 2 latach zachowuje mi się drewno robinii, ale też ma ono zupełnie inny kształt.
-

Mateusz89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gogolin/Opole
rugrimnar napisał(a):torpedoss napisał(a):rugrimnar napisał(a):Te korzenie wydaja sie byc wybielane chemicznie .
czy ja wiem na nich widac w niektorych miejscach resztki nieiwem jak to nazwac ale tak jakby kory.jesli by byly moczone w jakies chemi to raczej tego niepowinno byc http://www.dohse-aquaristik.com/PL/product/34127 Ten Kolor jest jakby po stosowaniu Kwasu. Zbyt białe te korzenie sa. Wygladaja tak jak wybielanie galezi w bonsai stosuje sie plyn do tworzenia Jin uzywa sie kwasu i to mi tak wyglada ale moge sie mylic powyzej zdjecie korzenia winorosli bez zastosowania wybielania . Metoda na sprawdzenie to naciecie gelebokie ostrym nozykiem i porownanie kolorow wewnatrz i zewnatrz a nie wpuszczanie zyjatek 
napewno je wymocze wugotuje itp ale one nie sa az takie biale moze na zdjeciu tak wyszlo widzialem wczoraj galezie mazanity w tym samym sklepie i one byly jakby pomalowane strasznie biale te moje az takie nie sa ale ponacinam tez!bardziej podobne sa do zdjecia ktore ty podales tylko tez tam niewyraznie widac!moze oczy mi siedaja!
-
torpedoss
●
Mateusz89 napisał(a):Nawet jeśli były one wybielone to warto spróbować. Pewnie kilka tygodni moczenia załatwi sprawę. A środek który je wybielił po wybieleniu nie koniecznie musi dalej reagować i szkodzić. Faktem jest ,że pędy winorośli, które mam w akwarium drugi rok, nie są super trwałe na działanie wody. Znacznie lepiej po po 2 latach zachowuje mi się drewno robinii, ale też ma ono zupełnie inny kształt.
napewno sprobuje ja zaplacilem za nie doslownie grosze i niespiesze sie z nimi dlatego ze zbieram powoli sprzet itp do nowego zbiornika wiec mam czas moga sie moczyc dlugo ale dzieki za rady atak wogule to miales problem z ich tonieciem?
-
torpedoss
●
Spytaj w sklepie, może wiedzą jak były przygotowane.
-
kaloPEU
●
Powiązane tematy
Jakby to powiedział klasyk - powodzenia dla wytrwałych.
Ale jeśli ktoś dysponuje wolnym czasem, narzędziami, umiejętnościami i chęcią to czemu nie :)
Zapraszam do obejrzenia.
Zapraszam do obejrzenia - najfajniej ujęte polskojęzyczne omówienie materiałów dekoracyjnych bazujące na dostępności materiałów na polskim rynku.
Kolejny "protip" Jurijsa, które tak bardzo lubicie :)
Tym razem wskazówki jak dodać korzeniom bardziej naturalny i "dziki" wygląd.
Prosty trick z podłożem Tropica :)
Obejrzyj kleje
Dostępne pojemności podłoża Tropica
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg
Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, konieczność dojaz...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg
Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są kor...
preparowanie2.jpg
Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...
Jakie korzenie z lasu się nadadzą do akwarium?
Ma ktoś może rozpiskę lub jakiś przewodnik gdzie znaleźć można rodzaje materiałów do hardscape pochodzących z Ameryki Środkowej?
Ponieważ zbiornik z buckami pomału się zapełnia roślinami przyszedł czas na restart kolejnego 84.
Wymiary:60x35x40.
Oświetlenie: na razie 3x24W t5
Co2 w planach.
Z roślin: microsoria, bucephalandry, m...
|
|