Akwarium 30x30x30cm- perypetie. - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium 30x30x30cm- perypetie.

Liczba wyświetleń: 4470·Odpowiedzi: 29
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym przedstawić Państwu krótką fotorelację z zakładania zbiornika o wymiarach 30x30x30. Zanim zacznę opis pragnę podzielić się swoimi perypetiami podczas zakładania, a raczej kupowania niezbędnych mi rzeczy. Wiem, że nie które moje opinie przedstawione poniżej nie są związane z fotorelacją, ale na stronie rośliny akwariowe nie znalazłem miejsca by je wyrazić, a negatywne opinie na temat produktu nie zostały opublikowane.
Pomysł na założenie tego akwarium zrodził się około 2-3 miesięcy temu gdy zalałem moje stare 30 litrowe akwarium profilowe ze szkła float. Włożyłem do niego mchy i parę krewetek Amano. Wypaliło! Mchy rosły krewetki się mnożyły. Założenie akwarium kosztowało tyle co mały chińskiej produkcji filtr kaskadowy. Niestety akwarium zaczęło "przeciekać". Okazało się że najprawdopodobniej szafka na której stało to akwarium ugięła się w wyniku czego dno pękło. Nie wiem? Postanowiłem zwiększyć budżet wydatków na akwarium i kupić kostkę oraz dekorację.
W związku z tym iż w moim mieście kupno ładnych korzeni i kamieni jest nie wykonalne postanowiłem skorzystać z usługi aranżacji akwarium na stronie sklepu roślin akwariowych. Usługa wydała mi się o tyle dobra że w przeciwieństwie do innych sklepów internetowych tu zamawiam zdjęcie korzeni i kamieni w akwarium o podanych prze ze mnie wymiarach. Co ogranicza zrobienie błędu podczas kupna dekoracji na innych stronach. Nie do końca potrzebowałem aż takiej pomocy (zrobienie całej aranżacji), ale opisywane na stronie studia aranżacji akwarium przepisy przekonały mnie, że warto. Wybrałem tzw. "Pakiet MINI" gdzie obsługa studia wykonuje suchy projekt aranżacji według moich upodobań, a następnie jeśli aranżacja spodoba mi się to mam możliwość kupić użyte do niej dekoracje. Proste, łatwe, przyjemne i przede wszystkim ograniczające zrobienie błędu. Opisałem dość skrupulatnie to co chcę otrzymać i po paru dniach otrzymałem zdjęcie aranżacji. Zdjęcie nie do końca przedstawiało wymarzoną prze ze mnie aranżację. Dekoracja nie była ułożona w akwarium o wymiarach mojego zbiornika, wiec dalej musiałem sobie tylko wyobrażać jak będzie wyglądać w mojej "kostce", zdjęcie było ucięte od góry wiec nie widziałem całego korzenia. Pomyślałem, szkoda! Zapłaciłem za wykonanie aranżacji, która nie bardzo spełnia moje oczekiwania. Następnie uświadomiłem sobie, że moje akwarium to mała powierzchnia a aranżowanie jej kosztuje tyle samo co aranżacja np 300 litrowego zbiornika. Postanowiłem zadzwonić do studia aranżacji i zapytać czy dało by radę otrzymać jeszcze jeden projekt. Bardzo miły pracownik sklepu odparł oczywiście. Napisałem maila do studia aranżacji i opisałem co mi się nie podoba w pierwszym projekcie. Dogadałem się z pracownikiem, że wyjątkowo wykonają dla mnie nieodpłatnie kolejny projekt tym bardziej, że pracownik spodziewał się, że pierwsze zdjęcie nie spełni moich oczekiwań, gdy napisałem co jest nie tak z pierwszym aranżem, napisał: "Tak myślałem, że o to chodzi". Parę dni później otrzymałem drugi projekt, który spełniał moje oczekiwania dużo bardziej choć znowu aranżacja nie była zrobiona w akwarium o wymiarach 30x30x30, ale w rogu dużego zbiornika co miało imitować mój zbiornik. Zamówiłem potrzebne do zrobienia tej aranżacji dekorację ufając, że idealnie pasują do mojego zbiornika. Otrzymałem piękne kamienie, korzeń oraz potrzebne mi rośliny. Szkoda, że korzeń który był niezbędny do wykonania tej aranżacji był jednym miejscu złamany (osobny fragment korzenia w kartonie), a w innych miejscach pozginany, uszkodzony ale jeszcze z trzymającymi się fragmentami. SZKODA! Dodam, że uszkodzenia te nie mogły powstać podczas transportu,a raczej w trakcie pakowania. Paczka była zapakowania idealnie, nic się w środku nie ruszało nie przesuwało. Prędzej podczas pakowania ktoś wciskał kolejne warstwy styropianu do kartonu. Niezwłocznie zabrałem się za układanie nowych dekoracji w kostce. I tu kolejna niespodzianka. Okazało się, że ułożenie kamieni i korzenia idealnie według zdjęcia otrzymanego przez studio aranżacji jest niewykonalne. Mój projekt jest przeznaczony do akwarium o większych wymiarach. Ułożyłem więc z tych dekoracji coś w miarę podobnego co mieści się w mój zbiornik.
Nie pozostało mi nić ja czekać na pierwszy wolny dzień i zabawę z zalewania akwarium.

Yrcztk
Ranga: Początkujący

24 sty 2012, 17:39   (#2)  

A nie sadzisz ze lepiej byloby miec cale(nie polamane) korzenie i kamienie pasujace do zbiornika, bo reklamacja nalezy ci sie w 100% otrzymales nie ten towar to po 1 a po 2 uszkodzony... :?
"Kto pyta, nie błądzi"...
Obrazek
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>

Mortis
Ranga: Aktywny użytkownik

24 sty 2012, 17:50   (#3)  

-akwarium 27 litrów opti white o wymiarach 30x30x30cm grubość szkła 6mm.

-oświetlenie: lampka "no name" 11 W światło białe, sterowane przez włącznik czasowy ustawiony od świtu do zmierzchu.

-filtracja: docelowo większa kaskada wypełniona mechaniczno- bilogicznym medium. Obecnie filtr wewnętrzny Aqua szut super mini 360.

- ogrzewanie: Brak, woda ogrzewana jest temperaturą pokojową około 24,0'C

-nawożenie CO2: Dwutlenek węgla w płynie Easy Carbo w/g wskazań producenta

-Nawożenie słupa wody: Brak, zobaczymy co będzie dalej...

-Parametry wody: Nie mierzę

-Podłoże: Filtus Pałeczki Nawozowe oraz Filtrus Floran podłoże do roślin

-Dekoracje: Kamienie Lunar Stone, korzeń Fork Wood. tło, folia samoprzylepna matowa mist

-Flora: Bolbitis heudelotii compact, Vallisneria nana, Vesicularia montagnei, Marsilea hirsuta

-Fauna: na razie Caridina sp oraz Caridina multidentata

Yrcztk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
lukilak1994 Gliwice

24 sty 2012, 17:57   (#4)  

Ja na twoim miejscu żądał bym reklamacji, z tym sklepem trzeba krótko.

lukilak1994
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Gliwice

24 sty 2012, 17:57   (#5)  

Nie jestem pewien czy się należy reklamacja gdyż teoretycznie podczas odbioru przesyłki powinienem sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Niestety osobiście nie mogłem odebrać paczki więc zostawiłem to domownikom, którzy mogli nie wiedzieć jakich uszkodzeń szukać...

Nawozy położyłem na dno akwarium, kulki bezpośrednio pod korzenie roślin. Ilość w/g producenta.

Yrcztk

Piotr Baszucki Nowa Ruda

24 sty 2012, 18:04   (#6)  

Czekaj powoli, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Zamówiłeś projekt, otrzymałeś propozycję. Nie spodobała Ci się, w drodze wyjątku obsługa przygotowała dla Ciebie bezpłatnie kolejną, zaakceptowałeś i wysłano towar, który doszedł uszkodzony tak?

Nie trać czasu, tylko zgłoś reklamację, dlaczego masz mieć uszkodzony towar? Musimy się temu przyjrzeć, korzenie od tak nie łamią się w paczce. A czy czasem nie były specjalnie dzielone na mniejsze kawałki na potrzeby wystroju? Wrzuć fotki, zobaczymy co i jak.
Aranżacja w takim wypadku zostanie zrobiona dla Ciebie na nowo ponieważ trzeba będzie dobrać nowy korzeń - skontaktuj się z obsługą sklepu: https://roslinyakwariowe.pl/reklamacja

p.s. aranżacje są wykonywane na specjalnym stanowisku, gdzie odmierzany jest wymiar akwarium. Nie aranżujemy zbiorników o podanych przez Klientów wymiarach - musielibyśmy sklejać nowe akwarium pod każdy projekt :) - to niewykonalne. Miałeś mylne wyobrażenie.

Odnośnie recenzji- piszesz, że nie wyświetlają się, gdzie i kiedy je publikowałeś?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Ostatnio edytowano 24 sty 2012, 18:11 przez Piotr Baszucki, łącznie edytowano 2 razy

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

24 sty 2012, 18:04   (#7)  

Akwarium z wsypanym filtrusem pod którym są pałeczki nawozowe. Akwarium oświetlone lampką "no name". Pod akwarium wycięty fragment karimaty, stąd kolor.

Yrcztk

24 sty 2012, 18:10   (#8)  

Takich rzeczy nie załatwia się na forum.
Czy masz pewność że korzeń w aranżacji to nie 2 korzenie zdrutowane w jeden?
Na projekcie nie były zaznaczone (na szybach) wymiary akwarium?
Zadzwoń i pogadaj z nimi na spokojnie

moonrider
Ranga: Znający temat

24 sty 2012, 18:33   (#9)  

Basha!
Miło mi, że zainteresowałeś się problemem.

Zamówiłeś projekt, otrzymałeś propozycję. Nie spodobała Ci się, w drodze wyjątku obsługa przygotowała dla Ciebie bezpłatnie kolejną, zaakceptowałeś i wysłano towar, który doszedł uszkodzony tak?

Dziękuję serdecznie za indywidualne potraktowanie mnie i wykonanie dla mnie kolejnej aranżacji nie odpłatnie. Kamienie które otrzymałem są pięknie, ale korzeń jest uszkodzony w kilku miejscach. Co do reklamowania produktu to jest już za późno gdyż akwarium jest zalane, korzeń obsadzony mchem, uszkodzenia udało się przykryć/ zasłonić roślinami. Według opisu reklamacji powinienem obejrzeć produkty przy kurierze i ewentualnie wypisać protokół. Nie robiłem tego (mój błąd) ponieważ nie ja odbierałem paczkę.

Informacja na stronie studia aranżacji mówi wyraźnie "Aranżacja jest dostosowana do wymiarów akwarium Klienta" czytając tę informację rozumiałem, że aranżacja będzie pasować do mojego zbiornika.

Miałeś mylne wyobrażenie

Faktycznie miałem.

Dodałem kilka opinii do kupowanych przy okazji produktów z czego tylko jedna nie została opublikowana. I to właśnie ta negatywna o korzeniu. Pozytywne już można czytać na stronie. Dziwne!

Nowe kamienie czekające w kuble z piaskiem

Trochę kwaśna się atmosfera robi czego nie chciałem, bo takie sprawy należało by wyjaśniać gdzie indziej. Proponuję więc skończyć i zająć się tym najprzyjemniejszym etapem. Temat opisuje perypetie związane z powstawanie akwarium i nie chodziło mi tu o atak na sklep czy jego obsługę. Ten etap już zamknięty.

Yrcztk

24 sty 2012, 20:42   (#10)  

Korzeń z przywiązanym już mchem Christmass.

Yrcztk

24 sty 2012, 21:01   (#11)  

Akwarium z ułożoną aranżacją z obsadzonym Bolbitis heudelotii compact oraz Microsorum pteropus. Wszystko na bieżąco pryskane wodą aby nic nie przeschło. Jeszcze tylko Vallisneria nana na tył oraz Marsilea hirsuta i Vesicularia montagnei z przodu.

Yrcztk

Piotr Baszucki Nowa Ruda

24 sty 2012, 21:10   (#12)  

Daj jeszcze fotkę od frontu :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

24 sty 2012, 21:17   (#13)  

Tak wygląda na dziś dzień. Woda jest bardzo mętna, prawdopodobnie od nawozu Filtus :?
Dołożyłem drugi filtr kaskadowy z poprzedniego krewetkarium. Czekam aż mleko zejdzie. Na zdjęciu widać żółty kabel który trzyma obciążenie korzenia, który jeszcze ma ochotę popływać. Do korzenia przywiązałem również szczepkę rośliny doniczkowej (chyba filodendron), która dość dobrze radziła sobie w poprzednim, wcześniej wspominanym akwarium. Wypuściła korzenie oraz nowy listek. Zobaczymy jak sobie poradzi w kostce.

Wkrótce podrzucę zdjęcia z wyklarowaną wodą.

Pozdrawiam Tomasz

Yrcztk

lukilak1994 Gliwice

24 sty 2012, 21:50   (#14)  

A mógłbyś dać fotke aranżacji wykonanej przez ra?

lukilak1994

Miasto: Gliwice

gregorb Kraków

24 sty 2012, 22:00   (#15)  

Ładnie :) natomiast zastanawiam się czy ciekawej części korzenia nie schowales za centralnym kamieniem ?

gregorb
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 sty 2012, 22:33   (#16)  

Daję dwa obok siebie celem łatwiejszego porównania. Zasłoniłem centralnym kamieniem tak samo jak na projekcie wykonanym przez studio. To najlepszy pomysł ponieważ za nim korzeń jest odcięty pilarką od innego fragmentu

Yrcztk

jedrek1911 Kraków

24 sty 2012, 23:47   (#17)  

Podłoże to na pewno filtus floran? Mnie to wygląda na żwir, który zresztą w te aranżacji wygląda duzo lepiej od filtusa.
Generalnie aranż fajny, zastanawiam się oglądając zdjęcie Twojego i tego z RA dlaczego on Ci się nie zmieścil, ze zdjęc wygląda, że powinien.

pozdr
jedrek

jedrek1911

Miasto: Kraków

25 sty 2012, 00:10   (#18)  

oooooo
ciekawy pomysł z tłem, jutro zahacze o casto:)
Pozdrawiam,
Przemek

Premislaus
Ranga: Poznaje temat

25 sty 2012, 07:33   (#19)  

Tła samoprzylepne z Castoramy mogę polecić. Są identyczne jak "mist" kupiłem arkusz który mogę użyć do dwóch kostek mojej wielkości a zapłaciłem 5pln. Są matowe, połyskowe,itp.
Filtus Floran jest pod cienką warstw żwiru, który widać na wierzchu, zależało mi na naturalnym wyglądzie.
jedrek1911- próbowałem ułożyć aranżację idealnie jak na zdjęciu ze studia, ale w moim baniaku nie wchodzą. Korzeń żeby zmieścił się do zbiornika musiałem rotować czego może nie widać na moim zdjęciu (słaba jakość zdjęcia). Po za tym w tej aranżacji korzeń miał podobno nie wystawać z wody, a u mnie wystaje choć to w/g mnie fajnie. Układałem na dużej ilości piasku, małej, na wszystkie sposoby. Nie mam zastrzeżeń do projektu aranżacji, która mi się podoba, ale te detale zaważy na moim nastroju i skłoniły mnie do napisania tego co powyżej. Dziś z rana woda klarowna, ale chyba wkleję już fotkę bez obciążnika. Czyli za kilka dni.

Pozdrawiam

Yrcztk

uszy Gdańsk

25 sty 2012, 14:52   (#20)  

Możesz napisać, w którym dziale w Castoramie można natknąć się na takie tło? O co pytać pracowników? To jest jakaś półprzezroczysta tapeta?

uszy
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198673
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1921
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20273
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1283
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 674
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1881
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 380
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 868
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1747
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 1873 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1872 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.