Dziwna sytuacja po odłączeniu CO2 i odstawieniu nawozów... - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dziwna sytuacja po odłączeniu CO2 i odstawieniu nawozów...

Liczba wyświetleń: 642·Brak odpowiedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Bartek1984 Gostyń
Witam.
Jako, że moje akwarium ostatnio miało mały kryzys,który wynikł z braku czasu, zostało opentane przez glony.
Glon chciałem zwalczyć poprzez ograniczenie lania nawozów do akwarium i tak tez zrobiłem, zostawiając tylko CO2. Po tym zabiegu rośliny nie rosły a glony tak.
Postanowiłem też odłączyć po kilku dniach CO2..... i wtedy sie zaczeło... rosliny ostro ruszyły do góry.

Czy mógłby ktos w prosty sposób wytłumaczyc mi dlaczego po odłączeniu CO2 rośliny dostaly kopa?
Czy CO2 może blokować wzrost roślin?

Pozdrawiam

Bartek1984
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gostyń

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4091
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6321
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3615
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3614
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14916
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21672
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg

Dozownik nawozów Chihiros

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2399
1news-40123.jpeg Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i... Czytaj wi...

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5339
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1558
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9766
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 279 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 279 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.