Eheim ecco 2036- krztusi się, spadek przepływu
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Mój filtr- niedawno kupiony z drugiej ręki- sprawdzany przed kupnem (cieszyłęm się że z mediami pompuje 600l/h) pojeawiły się dwa problemy
- primo spadek przepływu - zrewidowałem całą hudraulikę czy się coś nie przytkało ale wszystko drożne media się nie zapchały bo na pusto przepływ taki sam
-secundo filtr krztusi się czyli wirnik nie obraca się ciągle tylko przerywa nie ma jednostajnych obrotów
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Jakby ktoś miał jakieś wskazówki to chętnie posłucham
Aha uprzedzając wypowiedzi "oddaj go do serwisu" - chodzi mi o to czy nie jest to jakaś blaostka z którą można sobie poradzić w domu
Pozdrawiam
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
pewny jesteś, że dobrze się odpowietrzył ?
-
cezar d
●
- Miasto: kołobrzeg
-
cezar d napisał(a):pewny jesteś, że dobrze się odpowietrzył ?
Tak
Zalewałem go na 1000 sposobów i cały czas to samo.
Poszedłem nawet dalej i odpaliłem go na sucho (na 3 sek)by się przyjrzeć czy wirnik się obraca równomiernie- i tu problem wirnik nie trze o nic ale tak jak to powiedzieć.... przerywa... popierduje... ma przerwy. Nie jestem elektrykiem i mało mam z tym wspólnego ale tak jakby to coś co wytwarza pole magnetyczne wokół wirnika miało przerwy w jego wytwarzaniu- nie wiem czy bredzę czy mi się wydaje
-

moonrider
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak mi się wydaje, ze ta nowa serii ecco pro to kiszka. Czytam już o którymś problemie z tymi filtrami.
Miałem 2034 - przepływ spadł po dwóch miesiącach od kupna, nie można go było odpowietrzyć - po potrząsaniu ciągle wypluwał powietrze, czasami było go tak dużo, ze wirnik aż terkotał i jakby się zatrzymywać. Do tego był głośny. Głośniejszy od tetry e.
Poszedł do serwisu, a koleś próbował mi udowodnić, ze taki mały przepływ to norma, ale chyba coś wymienił, bo po powrocie znowu było przez tydzień OK. Po tygodniu to samo.
Moj poszedł (został sprzedany) do pasjonata eheimowego, który wiedział podobno co i jak zrobić.
Mi się wydaje, ze w moim przypadku to było coś ze szczelnością, ale w samej kopule...miałem wrażenie, ze przy opróżnianiu filtra z wody, lalo się trochę gdzieś bokiem, nie tylko przez zawory...ale się nie znam, wiec może tak ma być.
Jak pisałem na forum o spadku przepływu, to mi ktoś sugerował, ze być może wirnik się rozmagnesował...
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
-

abstract
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: middle of nowhere
A czy ktoś wie jak się rozbiera pokrywę Eheima?
-

moonrider
●
Nie wiem co chcesz zdjąć dokładnie, ale jeżeli to, co myślę, to dokoła głowicy masz trzy albo cztery małe zatrzaski, które trzeba po prostu wcisnąć np. srubokretem.
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
-

abstract
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: middle of nowhere
no chcę to to otworzyć przecież tofiltr a nie prom kosmiczny może coś wykombinuję
-

moonrider
●
ariks
Ropczyce - Podkarpacie
Uważaj z tymi zaciskami ja kupiłem ten sam filtr i od nowości miał ułamane wszystkie cztery zaciski czyli głowica nie sprawna. Sprzedawca po reklamacji ma mi osobno podesłać głowicę. Zobaczmy jak odpalę go to napiszę swoje opinie.
-

ariks
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Ropczyce - Podkarpacie
Sorry za oczywistą oczywistość, ale...
1. czy w komorze wirnika nie ma obcych ciał? (brzmi jak w jakimś serialu kryminalnym  ) no wiesz, jakiegoś ziarna piasku, malutkiego zatoczka, kawałka metalu z magnesu...
2. czy magnes nie jest wyszczerbiony? Powinien być idealnie równym walcem.
3. czy łopatki są identyczne?
4. brzmi głupio, ale może to filtr przystosowany do innej częstotliwości prądu (60Hz zamiast 50 Hz)?
5. czy układ wirnika jest kompletny? (dwie gumki, oś ceramiczna, wirnik)
6. czy łopatki wirnika poruszają się swobodnie względem magnesu wirnika?
7. czy masz możliwość sprawdzić z innym wirnikiem?
Rozbieranie głowicy nie ma raczej celu - to jest cewka zalana w żywicy. Nierozbieralne dla użytkownika końcowego.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
jeszcze jedno - odpal go bez wkładów i zobacz jak pracuje
-
cezar d
●
- Miasto: kołobrzeg
-
Kadazan napisał(a):Sorry za oczywistą oczywistość, ale... 1. czy w komorze wirnika nie ma obcych ciał? (brzmi jak w jakimś serialu kryminalnym  ) no wiesz, jakiegoś ziarna piasku, malutkiego zatoczka, kawałka metalu z magnesu... 2. czy magnes nie jest wyszczerbiony? Powinien być idealnie równym walcem. 3. czy łopatki są identyczne? 4. brzmi głupio, ale może to filtr przystosowany do innej częstotliwości prądu (60Hz zamiast 50 Hz)? 5. czy układ wirnika jest kompletny? (dwie gumki, oś ceramiczna, wirnik) 6. czy łopatki wirnika poruszają się swobodnie względem magnesu wirnika? 7. czy masz możliwość sprawdzić z innym wirnikiem? Rozbieranie głowicy nie ma raczej celu - to jest cewka zalana w żywicy. Nierozbieralne dla użytkownika końcowego.
ad 1.przecierałem paluchem komorę wirnika i wydawało mi się że nic tam nie ma ale tak dokładnie nie sprawdzałem- sprawdzę
ad 2 magnes jest kompletny nieuszczerbiony
ad 3 łopatki są całe
ad 4 filtr chodził poprawnie w Polsce zarówno u mnie jak i u poprzedniego właściciela
ad 5układ jest kompletny tak jak piszesz
ad 6 tak łopatki poruszają się swobodnie
Głowicę chciałem rozbierać by sprawdzić czy nie poluzował się przewód elektryczny i czy tam coś nie przerywa (takie przerwy na skutek słabego styku mogły by skutkować przerwami w wytwarzaniu pola magnetycznego przez elektromagnes
-

moonrider
●
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg
Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen
EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
Hej Panowie!
Pytanie taktyczne:
Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;)
...
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...
|
|